Wednesday 29 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Dozen Killed in Xinjiang Violence

Radio Free Asia, 2012-02-29
Omkring ett dussin personer dödades på tisdagen i våld mellan etniska uigurer och han-kineser i Kina's volatila nordvästra Xinjiang-regionen, enligt statliga medier och uigurisk källa.

Xinhua News Agency sade att "några upprorsmakare" beväpnade med knivar attackerade "offer" i Kargilik (på kinesiska, Yecheng) län i Kashgar Prefecture, och dödade 10 personer.

Polisen sköt och dödade "två angripare" och "jagar resten", sa Xinhua, utan att nämna antalet misstänkta i den senaste våldet till rock Xinjiang.

De citerade vittnen som säger att "en våldsamm mobb högg offren" på Xingfu Street ca 06:00

Men ett mail till RFA från en Uyghur, som inte identifiera sig, sade att våldet utlöstes av en förolämpning som kastades på Uyghur ungdomar av tre Han-kinesiska män på marknaden.

En grupp ungdomar i åldern ca 18 år attackerade de tre hankineserna, vilket resulterar i deras död, enligt mailet.

"Beväpnad polis kom sedan och dödade 12 uiguriska ungdomar", sa e-mailet.

Varken Xinhua eller uppgifterna i Uyghur e-mail kunde självständigt bekräftas.

RFA kontaktade styrande kinesiska kommunistpartiets propaganda avdelning i länet och en tjänsteman sade att han inte hade någon information att lämna omedelbart.

Men källor i området sade att hela länet placerades under strikt säkerhet och att fordon kontrollerades vid vägspärrar bemannade av polis, som också letade på länet sjukhus där de skadade hade tagits. Read more …..


12 dead in Xinjiang clash; China says civilians targeted, Uighurs say violence aimed at police

Washington Post, 2012-02-29
Peking - Kina anklagade på onsdagen terrorister i den muslimskt uiguriska regionen för anfall mot civila, men en exil uiguriska grupp sade det våld som dödade 12 personer i huvudsak riktade sig mot beväpnad kinesiska personal.

Blodsutgjutelsen sent på tisdagen i den oroliga nordvästra regionen Xinjiang kom vid en känslig tidpunkt, inför nästa veckas öppnande av Kinas nationella parlament, då myndigheterna skärpt säkerheten i landet för att förhindra något som skulle fördärva den årliga sessionen.

Tjänstemän och statlig media sa att blodsutgjutelsen började när angriparna attackerade civila med knivar på kommersiella gatan i Yecheng och dödade 10 människor, polisen sköt två av angriparna, sade officiella räkenskaper.

Kinesiska utrikesministeriets talesman Hong Lei benämnde angriparna "terrorister" och sade att de anföll oskyldiga civila, "grymt dödade flera av dem på ett skrämmande sätt."

Men, sade Dilxat Raxit, talesman för den tysk-baserade World Uyghur Congress, att våldet i Yecheng - kallade Kargilik av uigurer - utbröt eftersom de lokala invånarna " inte längre kunde bära Kinas systematiska förtryck", och har nekats fredliga protester .

Han sade lokala uigurer berättade att sju beväpnad kinesiska väktare dödades och att tre personer sköts till döds. Han sade ytterligare två personer dödades, men gav inte någon detalj av dessa dödsfall. Han sa 10 personer skadades, varav två allvarligt skadad, och att polisen har kvarhållit 84 personer. Polisen har spärrade av området, sade han. Read more …..


Phayul, 2012-02-29
Dharamshala: Tecken på fysisk försämring har nu börjat visas på de tre hungerstrejkande som nu är i andra veckan av sin obegränsade hungerstrejk utanför FN: s högkvarter i New York.

Tsewang Rigzin, ordförande i tibetanska Youth Congress, den största pro-självständighets grupp i exil och organisatörer av hungerstrejken sa till Phayul att kroppsrörelser för de tre tibetaner är "relativt långsammare" och deras röster har blivit ansträngda.

"De fysiska försämringar är nu synligt märkbara - Shingza Rinpoche har förlorat 3 kg, Dorjee Gyalpo och Yeshi Tenzing har förlorat 2 kg vardera," sa Rigzin.

Rigzin tillade dock att hungerstrejken förblir "beslutsam och orubblig" i sin vädjan till FN: s och världens ledare att ingripa och arbeta direkt med den kinesiska ledningen för att "stoppa det pågående folkmordet" i Tibet. Read more ….

No comments:

Post a Comment