Friday 17 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Why China’s Political Model Is Superior

International Herald Tribune, 2012-02-16
Denna vecka är Obama-administrationen värd för Xi Jinping, Kinas vice president och tronföljare. Världens mest kraftfulla demokrati och dess största enpartistat möts i en tid av politisk övergång för båda.

Många har präglat konkurrensen mellan dessa två jättar som en konflikt mellan demokrati och autokrati. Men detta är falskt. USA och Kina betraktar sina politiska system i grunden olika sätt: medan USA ser demokrati som ett mål i sig, ser Kina sin nuvarande form av statligt eller något politiskt system för den delen, bara som ett sätt att uppnå större nationella mål.

I historien om människans styre, som spänner över tusentals år har det funnits två stora experiment i demokrati. Den första var Aten, som varade ett och ett halvt sekel, den andra är den moderna västvärlden. Om man definierar demokrati som en medborgare en röst, är amerikansk demokrati bara 92 år gammal. I praktiken är den bara 47 år gammal, om man börjar räkna efter omröstningen Rights Act 1965 - långt mer efemär än alla utom en handfull av Kinas dynastier.

Varför hävdar då så många demokratiers förespråkare att de har upptäckt det idealiska politiska systemet för hela mänskligheten och att dess framgång för evigt garanteras?

Svaret ligger i källan till det nuvarande demokratiska experimentet. Det började med den europeiska upplysningen. Två grundläggande idéer var kärna: individen är rationell, och individen är utrustad med okränkbara rättigheter. Dessa två föreställningar låg till grund för en sekulär tro på modernitet, varav den yttersta politiska manifestationen är demokrati.

I sina tidiga dagar, underlättade demokratiska idéer i politisk styrning den industriella revolutionen och inledde en period av aldrig tidigare skådat ekonomiskt välstånd och militära makt i västvärlden. Men i början, var några av dem som ledde denna utveckling medvetna om en olycklig brist inbäddad i detta experiment och försökte att hantera det.

De amerikanska Federalisterna gjorde klart att de höll på att etablera en republik, inte en demokrati och skapade otaliga sätt för att begränsa folkets vilja. Men som i alla religioner, skulle tron bli starkare än regler.

Den politiska koncessionen expanderades, vilket resulterade i ett större antal personer som deltar i fler och fler beslut. Som de säger i Amerika, "California är framtiden." Och framtiden innebär ändlösa folkomröstningar, förlamning och insolvens. Read more ….

Would-be China Defector, Once Bo Xilai’s Right Hand, Oversaw Organ Harvesting


Epoch Times, 2012-02-15
Den högt uppsatte kinesiske tjänsteman som försökte hoppa av till USA förra veckan har en historia att berätta om sitt deltagande i tusentals grymheter-och kanske redan har berättat det till amerikanska konsulära tjänstemän.

Wang Lijun, tidigare chef för allmän säkerhet och vice borgmästare i sydvästra Kina's storstad Chongqing, rädd för att Bo Xilai, kommunistpartiets chef i Chongqing tänkte mörda honom, flydde den 6 februari till USA: s konsulat i Chengdu, en fyra-timmars bilresa västerut.

Han tillbringade över 24 timmar i konsulatet och enligt en Radio France International rapport visade han de konsulära tjänstemännen detaljer om brott som begåtts av honom och Bo. Han lämnade därefter Chengdu i skydd av Pekings säkerhets tjänstemän.

Framträdande bland Wangs brott är hans medverkan i omfattande organstölder från samvetsfångar, en praxis den kinesiska regimen har förnekat. Tidigare i sin karriär, gav Wang ett tal där han diskuterade sin inblandning i organstölder. Read more ….

No comments:

Post a Comment