Friday 3 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The Star, 2012-02-03
BEIJING (Reuters) - Kina har under åren förlöjligat Dalai Lama som en schakal i buddhistiska kläder, koreograf för en separatistisk Peking-opera och nyligen initiativtagare till en ton som lett till att vissa tibetaner sätter eld på sig själva och andra former av protester.

Trots detta kan Kinas hårdföra ledare ha anledning att sakna honom när han är borta. Den åldrande andlige ledarens närvaro och budskap om icke-våld har hållit en sordin på oro, men när han dör, kan det förvärras snabbt.

Protesterna på tibetanska platån i samhällen i Sichuan-provinsen i januari följer ett år då minst 16 tibetaner - de flesta buddistiska munkar och nunnor - har självoffrat sig i protester som söker en återkomst av den landsförvisade Dalai Lama och frihet för Tibet.

Kina har stämplat självbrännare som terrorister, och i en välbekant refräng skyllde Peking på onsdagen tibetanska separatistiska krafterna för att underblåsa hat bland folket och orsaka de protester som slogs ned av beväpnade poliser med dödligt våld. Read more …..


Foreign Policy, 2012-02-02
Varför 2012 kommer att bli ett mycket dåligt år för en kinesisk dissident - och vad Amerika kan göra åt det.

Det har bara gått en månad, och 2012 ser redan dyster ut för föreställningen att fredlig kritik kan existera inom Kina. I januari dömde domstol i den centrala kinesiska staden Wuhan författaren Li Tie till 10 år anklagad för omstörtande verksamhet, och åklagare i Hangzhou åtalar poeten Zhu Yufu för Subversion för en dikt om politiska reformer. Framstående dissidenten Yu Jie, som flydde Kina i januari, förklarade vid en presskonferens i Washington om hur Peking-poliser slog honom i timmar och brände honom med cigaretter. I slutet av december, dömde en Sichuan domstol pro-demokratiska aktivisten Chen Wei till nio år för subversion, några dagar senare gav en domstol i Guizhou regerings kritikern Chen Xi tio år med samma åtal. Sådana hårda straff, som utmäts för personer som bara hade utnyttjat sin grundlagsskyddade rätt till yttrandefrihet, skickar en entydig varning till kritiker av den kinesiska regeringen att hålla tyst.

Kinas styrande kommunistparti behandlar oliktänkande med en allt hårdare hand under de senaste åren. Av rädsla för en "Jasmine revolution" i kölvattnet av den arabiska våren förra året skiftade regeringen sin strategi från bara kvarhåller kritiker till att låta försvinna dem. Den internationellt kända konstnären Ai Weiwei greps den 3 april och hölls i en hemlig plats fram till den 22 juni. Under 2009 dömdes Kina Liu Xiaobo, en av de viktigaste arkitekterna i ”Charta '08” till 11 års fängelse. När Nobel kommittén tilldelas Liu Nobels fredspris år 2010, började Kina en kampanj med hotelser genom att arrestera, kvarhålla och skrämma andra undertecknare, och genom att sätta Lius fru, Liu Xia, i husarrest trots avsaknaden av en rättslig grund för att göra så. Och 2009 sågs också regeringen frigöra hårda förtryck som svar på oroligheterna i Xinjiang och Tibet. I motsats till påståendena i Internationella olympiska kommittén, vars ordförande, Jacques Rogge, sade att OS i Peking 2008 skulle förbättra den kinesiska mänskliga rättigheterna verkar arvet vara eskalering av säkerhetsstaten, ett massivt projekt för övervakning och censur sattes i rörelse för att stävja alla tecken på protester runt om spelen - och som fortsätter med oförminskad styrka i dag. Read more ….

The Telegraph, 2012-01-31
Något utöver det vanliga händer igen i den kinesiska byn Wukan.
På onsdag kommer den att hålla vad byborna tror är Kinas första helt transparenta, helt öppna, demokratiskt val, där alla av Wukan s 10.000 registrerade invånare kan ställa upp.

På den lokala skolan har sju skrivbord ordnats på basketplanen, en glänsande aluminium valurna bakom var och en. På tisdagen hämtar byborna sina röstsedlar från byns regeringshögkvarter, och granskade kandidatlistor klistrade på väggarna.

När solen sken var en karnevalsanda i luften, och byborna smällde smällare och trummor trummade.

För sju veckor sedan var scenen en helt annan. Wukan var i öppet uppror, efter att ha jagade ut det lokala kommunistpartiet och motstod vattenkanoner och tårgas avfyrade av tusen beväpnade poliser.

Den lilla fiskebyn, nära Hong Kong, var under belägring och avskars från leveranser av mat.
Butiker stängde sina dörrar, medan stadens ungdom patrullerade byn dag och natt för att titta efter en regeringsattack.

Till slut kom det aldrig. När världen vände sin uppmärksamhet mot Wukan vek kommunistpartiet ner sig, slutade belägringen, släppte två fångar, och lovade att rättvist lösa byns klagomål.

Det lugna hantering av upproret fick beröm av Folkets Dagblad, partiets officiella språkrör, som en modell för de tiotals, om inte hundratals och tusentals andra protester som förekommer i Kina varje år. Read more ….

No comments:

Post a Comment