Thursday 9 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Falun Gong Detainee on Brink of Death, Amnesty International Says

Epoch Times, 2012-02-08
En Falun Gong anhängare fängslad i norra Kina befaras av familjen att vara nära döden, efter att ha uthärdat tortyr och hungerstrejker sedan han fängslades i mars 2011, enligt en grupp för mänskliga rättigheter.

Amnesty International släppte en ”Urgent Action” om Zhou's fall den 8 februari, och uppmanar de kinesiska myndigheterna att snarast bevilja Zhou Xiangyang medicinsk villkorlig frigivning.

Zhou har varit i Gangbei fängelset i Tianjin, nära Beijing, sedan 5 mars förra året. Han tillbringade sex år i samma fängelse, från maj 2003 till maj 2009 då han släpptes på medicinsk parole. Sedan fängslades han igen för att tala med allmänheten om Falun Gong, enligt Amnesty International. Read more ….


Tibet Self-Immolation Toll Rises To 21 on Worldwide Vigil Day

The Tibet Post, 2012-02-09
Dharamshala, Indien: När supportrarna runt om i världen höll vakor den 8 februari efter uppmaning av Dr Lobsang Sangay, den politiska ledaren för den tibetanska administrationen i Indien för att protestera mot tillslagen i Tibet, självbrände sig ännu en tibetan som ett tecken på protest.

Ringzin Dorjee en 19-årig före detta munk i Kirti kloster, ropade slagord i protest mot det kinesiska styret samtidigt som han satte eld på sig själv vid nr 2 grundskola Ngaba län i östra Tibet.

Han var han en munk i Kirti klostret till 2010 och det yngsta av sex syskon.

Vittnesmål uppger att hans kropp togs av de kinesiska soldater och poliser till sjukhuset och sedan till Barkham (huvudstad Ngaba Prefecture).

Källor uppger också att han är allvarligt skadade och var på väg att döden på natten den 8 februari, men ingen ytterligare information om hans tillstånd har gjorts tillgänglig ännu.

Kirti klostret i Ngaba län, har varit politiskt laddad ända sedan självbränningen av en munk vid namn Tapey i februari 2009.

11 av 21 självbränningar var munkar eller tidigare munkar som tillhör Kirti kloster.

Många delar av Tibet förblir avskurna från omvärlden i den rådande situationen av krigslagar som gör utbyte av information näst intill omöjligt och mycket riskabelt.

ÖVERSIKT

21 tibetaner självoffrats sedan 2011 och 8 av dem under 2012.

13 av 21 har dött av sina skador och status för de andra 8 är okänd.

Två tibetaner i exil har självbränt sig i Indien och Nepal.

De flesta av incidenterna har ägt rum i östra Tibet, men dessa händelser håller nu på att sprida sig till andra områden. Read more …..


International Support & Concern for Tibet

Voice of America, 2012-02-08
Kunleng diskuterade internationellt stöd och uttryck för oro som har kommit under de senaste dagarna för den svåra situationen för tibetanerna inne i Tibet. Gäster: Tsewang Phuntsok, Office of Tibet, New York City och Buchung Tsering, International Campaign for Tibet, Washington DC. Read more …..

No comments:

Post a Comment