Tuesday 14 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


 Chinese Fascism's Global Consequences

Canada Tibet Committee, 2012-02-13
Jag vaknade upp i morse i solens varma, gyllene strålar genom gallerförsedda fönster i min lilla lägenhet i Dali Old Town, en av södra Kinas vackraste och mest avkopplande städer. Det är inte solen som väcker mig, det är den medryckande militärorkester musik som svävar in över flera innergårdar och tar sig in i vårt annars lugna hörn av tillvaron. Musiken i sig skulle inte vara så märkvärdigt, även med tanke på dess konstigt ålderdomliga marsch-band musik, som om några fragment från mitten av 20-talet auktoritärt fastnat i stratosfären och nyligen bosatt sig tillbaka in i min öra.

Det anmärkningsvärda är dess täckning. Det är samma musik som jag kämpar för att undertrycka i min campus lägenhet i alla Kinas större städer. Det är samma musik som varje morgon exakt 7 AM och igen kl 4 PM tränger sig in på mitt universitetsområde. För mig är det ljudet av Kina.

Med musiken följer en röst som ropar callisthenic (rytmiska gymnastiska övningar till musik) övningar i en kadens (stereotyp ackordföljd) som skulle vara nästan glad om den inte bar sådana bistra undertoner av själlös entonighet. "Yi, Er, San, Si, Wu, Liu, Qi, Ba, Er, Er, San, Si, Wu, Liu, Qi, Ba," Den högfrekventa manliga rösten uppmuntrar de ofta frånvarande eleverna. Detta är en verklig motsvarighet till "fysiska idioter" i Orwells "1984". Två gånger om dagen, exakt, exploderar denna musik ur högtalare över hela campus. Studenter vid mitt universitet är skyldiga att delta minst en gång i veckan. Det verkar vara en klubb för dem som vill visa särskild entusiasm. Jag har hört att dessa övningar tillsammans med sin marschmusik är obligatoriska dagliga rutinerna på alla skolans campus fram till slutet av gymnasiet. Underlåtenhet att visa tillräckligt entusiasm i sina ”dagliga idioter” utgör grund för akademiska påföljder. Denna aspekt av att bo och studera i Kina är något som det ofta missas i den alltför positiva och affärsorienterade rapporteringen som ges av de traditionella medierna, och det är en del av en oroväckande trend som jag haft möjlighet att bevittna i utbildningssystemet – och som sträcker sig till varje aspekt och hörn av livet i Mittens rike. Read more ….

Tibetan Culture Advocate 'Detained'

Radio Free Asia, 2012-02-13
En populär förespråkare för Tibets traditionella kultur och språk tros ha gripits av de kinesiska myndigheterna, sade källor i exil och i Tibet på måndagen, samtidigt som en annan ung tibetan självbrände sig i protest mot det kinesiska styret.

En källa från Tibet, sade till RFA att Dawa Dorje, som arbetar som en statlig forskare i Nagchu (på kinesiska, Naqu) prefekturen i den autonoma regionen Tibet (TAR), greps förra veckan efter att uttryckt oro över nedläggningen av tibetanska kloster.

Han greps i Tibets huvudstad Lhasa på Gonggar flygplatsen, sade källan, som talar på villkor av anonymitet.

"Det finns knappast någon i Nagchu som inte vet om den här unga tibetanen Dawa Dorje," sa källan . Dorje ålder är inte känd.

Han greps vid Gonggar Airport. Han greps och fördes bort, men detaljerna är inte kända. Hans familjemedlemmar kunde inte hitta honom och har desperat försökt ta reda på var han hålls "sa källan. Read more ….


Teenage Monk Sets Self Ablaze as Wave of Self-Immolations Continues

The Tibet Post, 2012-02-14
Dharamshala: Rapporter pekar på att Lobsang Gyatso självbrännde sig kl 14:30 den 13 februari 2012 i Ngaba, i östra Tibet. Det är tungt restriktion för fri rörlighet för allmänheten i hela regionen.

Den 19-åriga tibetanske munken är den 24e tibetan att självbränna sig i protest mot den kinesiska ockupationen av Tibet sedan 2009, och var en praktiserande munk i Kirti klostret.

Ögonvittnen säger att när han satt sig i lågor, ropade Lobsang Gyatso ord i protest mot den repressiva kinesiska politiken i Tibet.

Kinesisk polis släckte Lobsang Gyatso och tog honom till en hemlig plats. Hans vistelseort vid tidpunkten för denna rapport är okänd. Read more ….


Phayul, 2012-02-14
Dharamshala: Två tibetaner greps efter att ha delat ut flygblad som uppmanar till mer 'fria Tibet protester " i närheten av en kinesisk polisstation i Kardze lördag.

Tashi Palden, 21 arresterades för att ropa slagord som kräver ett "Free Tibet" och "Länge Leve Hans Helighet Dalai Lama" vid Kardze distriktets marknad på lördagen runt 11 på morgonen lokal tid.

"Inom några minuter från protesten arresterade beväpnade kinesiska soldater honom och började slå honom med elektriska batonger", sade exil tibetaner med hänvisning till kontakter i regionen.

Kinesiska säkerhetspersonal greps också en tibetan verksam på platsen för protesterna och misshandlade honom svårt.

"Kinesiska soldater som vandrar på gatorna grep den tibetanska affärsmannen efter att ha slagit honom tills han förlorade medvetandet," rapporterade Radio Free Asia. Read more …..

No comments:

Post a Comment