Wednesday 15 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


The China Labyrinth

International Herald Tribune, 2012-02-14
SYDNEY - James Madison sade i en klassisk replik att en populär regering utan populär information eller möjlighet att förvärva den, är blott en prolog till en fars eller en tragedi. Den nuvarande regeringen i Folkrepubliken Kina har som mål att motbevisa denna regel.

I förkastande av fars och tragedi, hävdar dess ledare att dess auktoritet har sina rötter i en ny och högre form av folkstyrelse, ett "post-demokratisk" sätt att hantera makt som levererar varor och tjänster, främjar social harmoni och nöter ut "skadligt beteende" med state-of-the-art informations-styrmetoder som är mer komplicerade och mycket kraftfullare än Madison någonsin kunde föreställa sig.

Informationsflöden i Kina inte bara blockeras och censureras. Myndigheterna behandlar istället ohämmade online-medborgares kommunikation som en tidig varnings effekt, som en virtuellt ångventil för att ventilera missnöje i deras favör.

Detta kräver en stor labyrint av övervakning som är beroende av en väl organiserad, 40.000 man-stark Internet poliskår. Skickliga på snokande på Wi-Fi användare i cyber kaféer och hotell, använder den sofistikerade dataprogram som spårar sökord på sökmotorer såsom Baidu, och längs vägen utfärdar varningar till Web-värdar att ändra eller ta bort innehåll som kan vara improduktiva för "harmoni . "

Statliga tjänstemän i "situation centers" letar samtidigt efter tecken på grupperingar av oroligheter eller missnöjesreaktioner. Rapporter skickas till lokala propaganda avdelningar där åtgärder vidtas. Så kallade "rykte vederläggning" avdelningar, bemannad med censorer, griper in. De skannar tjänster för förbjudna ämnen och utfärda genmälen.

En viktig roll spelas av licensierade Internet-företag. Bunden av ständiga påminnelser om att säkerhetsventiler kan förvandlas till sprängladdningar, använder de filterteknik för att ta bort eller ändra "känsligt" innehåll.

Inom Kina labyrinten är mycket smart och kraftfull taktik i bruk, bland annat insatser från myndigheterna att få med medborgarna i en katt och råtta lek; misstanke → beröm → avståndstagande →och kontroll.

Medborgarna uppmuntras att rapportera konversationer mot regeringen, eller rekryterats som legoknektar som kallas "50-cent bloggare." Netizens uppmanas rutinmässigt att bli "Internet debattörer." Det finns försök (som i Guangdong provinsen) med virtuella petitionskontor, online Webcast forum där medborgarna kan göra klagomål och se och höra de tjänstemän som hanterar dem. Organiserade "chattar" mellan myndigheter och medborgare blomstrar.

Alla dessa metoder - "auktoritär överläggning" är den fras som används av vissa forskare - kom förpackad i officiella garantier om behovet av att uppmuntra "öppenhet" och "balansera" yttranden på nätet för att harmoniskt "styra den allmänna opinionen" (yulung daoxiang) . Read more ….

China names law official to run Sichuan Tibetan area

BBC, 2012-02-15
Den kinesiska regeringen har tillsatt en juridisk tjänsteman att sköta Aba prefekturen i Sichuan-provinsen, centrum för ökande protester i den tibetanska området.

Liu Zuoming, som tidigare ledde Sichuanprovinsens juridiska presidie, tillträdde posten som kommunistpartiets sekreterare i Aba på lördag.

Den 54-årige Liu Zuoming har en historia av nästan 30 års brottsbekämpning.

Området har sett ökade protester och en ström av själv-bränningar.

Aba är hemort för det tibetanska buddhistiska Kirti klostret. På tisdagen, sade aktivister att en 19-årig ​​munk, Lobsang Gyatso, satte eld på sig själv i området.

På måndagen bekräftade Kina's regim att en tibetansk nunna dog på lördagen, också i Aba län, efter att ha självbrännt sig

Under det senaste året har minst 21 unga tibetaner satt sig i brand i protest mot Pekings styre.

"Stark verkställighet"

Vid en samling för tjänstemän över helgen, uppmanade herr Liu regionen att förenas i arbetet för '' utveckling och säkerhet'' i området, säger en rapport från den officiella Sichuan nyhetsportalen.

Mål, uppdrag och riktlinjer för arbetet i regionen var tydliga, tillade han. Den'' springande punkten'' låg i'' kraftfulla insatser'', sade han, vilket tyder på en hård-linje inställning mot oroligheterna. Read more ….


Monks' self-immolations display depth of Tibetan despair

Daily News LA, 2012-02-15
ABA, Kina - Munken stack in handen i veck et på hans röda mantel, drog ut en liten anteckningsbok och försiktigt gled ett litet fotografi från sidorna.

Mannen på bilden var en släkting. Han brukade vara en munk i klostret uppe i bergen utanför staden Aba då en kinesisk väktare dödade honom, sade munken.

Det är en sorg som inte kan talas om offentligt. En lokal regerings "arbetsgrupp" besöker klostret ofta söker efter tecken på missnöje, enligt munkarna där. Ibland sa de, när de återvänder till sina rum från mässande eller studier, hittar de dörren uppbruten och ägodelar utspridda efter en genomsökning.

Munken visade en ögonblicksbild som ett sätt att förklara varför etniska tibetaner, främst nuvarande eller tidigare buddhistiska präster, sätter sig på brand i Aba och de omgivande regionerna i en aldrig tidigare skådad protest mot det kinesiska styret. Sedan mars 2011 har mellan 20 och 24 själv-bränningar genomförts, enligt människorättsgrupper. Av dessa har minst 13 dött.

"Kina i våra ögon är inte rättvist eller fredlig," sade munken, en man i tidiga 40-årsåldern som i likhet med varje tibetan som intervjuats för den här artikeln, gjorde det på villkor att han inte namnges och att vissa detaljer utlämnas, av rädsla för att bli tagna av polisen. Read more …..

No comments:

Post a Comment