Wednesday 22 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Tibet Struggle Grows More Radical

Time World, 2012-02-22
Polisen behöver inte åka långt för att övervaka förehavanden vid Gami templet vid kanten av den tibetanska platån. Polisstationen sitter inne i klostret, strax utanför grindarna till den viktigaste bönehallen.

Kvävande säkerhet har blivit ett faktum i Kinas tibetanska områden, från polisen stationerad runt kloster för att dokumentera kontroller vid vägspärrar. Det tunga polisarbetet driver vissa till radikala handlingar för att protestera mot det kinesiska styret.

Mest dramatiskt, har minst 21 tibetaner satte sig i brand under det senaste året. Självbränningarna har satt igång en cykel av ytterligare repression som i sin tur har utlöst storskaliga protester de senaste veckorna. Några blev till dödliga sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Intensivt säkerhetspådrag är en anledningarna till att Tibets exilregering i Indien uppmanade tibetaner i år att inte fira deras traditionella nyår, som startade på onsdagen. Istället uppmanas tibetaner att be för dem som bor under kinesisk styre. Read more ….


The Guardian, 2012-02-22
Tibetaner i nordvästra Kina har markerat ett spänt traditionellt nytt år med bön, ljudet av en gong-gong och dämpad trots, i kölvattnet av en rad själv-bränningar och protester mot den kinesiska kontrollen.

Den traditionella nyåret, eller Losar, är en kombination av buddhistisk ceremoni och familjefest som praktiseras över den tibetanska höglandet i västra Kina.

Men i år har oro överskuggat firandet och det har även kommit en uppmaning från exil tibetanska ledare till människor att undvika festligheter och i stället be för dem som har lidit under det kinesiska styret.

Minst 16 tibetaner tros ha dött efter att sig i brand i protest sedan mars, de flesta av dem buddistiska munkar i tibetanska delarna av Sichuan och Gansu provinser.

Den kraftiga säkerheten i många områden och omfattande tibetansk förbittring över den kinesiska regeringens närvaro i Tibet skulle kunna utlösa ytterligare oroligheter vid känsliga årsdagar. Read more ….


Tibetans Mourn at New Year

Radio Free Asia, 2012-02-22
Tibetaner som lever både i tibetanska befolkade regioner i Kina och i exil planerar att följa den tibetanska nyåret, Losar, på ett lågmält sätt på onsdag till minne av demonstranter som har förlorat sina liv i protest mot det utmanande kinesiska styret, säger källor.

Samtidigt har medlemmar i det tibetanska exil-parlamentet baserat i Dharamsala, Indien, meddelat att de markerar högtiden med en hungerstrejk, medan munkar i den autonoma regionen Tibet har vägrat att följa ett regeringsdirektiv att hissa kinesiska flaggor på kloster till minne av Losar.

Tibetanska områden i västra Kinas Sichuan och Qinghai provinserna skakades i år av en serie av själv-bränningar, främst av buddhistiska munkar och nunnor, som protest mot Beijing och kräver återlämnande av exil andlige ledaren Dalai Lama.

"I morgon är tibetanska nyåret, men vi kommer inte att fira", säger en tibetan bosatt i Dzamthang län Sichuan s Ngaba (på kinesiska, Aba) prefekturen, som ville vara anonym.

"Idag och i morgon kommer vi att be för tibetanerna som har förlorat sina liv", sade han. Read more ….


Uyghurs Detained in Hotan

Radio Free Asia, 2012-02-21
Kinesiska myndigheterna i den oroliga nordvästra regionen Xinjiang har stängt minst 200 platser för religiös ceremoni och gripit 129 muslimska uigurer i ett säkerhetstillslag inför nationella parlamentariska möten i mars, enligt källor och officiella media.

Den regionala regeringen har nyligen lanserat en kampanj mot "illegala religiösa aktiviteter”, en kampanj som utländska uigurer säger riktar sin mot deras etniska grupp.

"De kinesiska myndigheterna har inlett ett aldrig tidigare skådat krafttag mot religiösa frågor i regionen", säger Dilxat Raxit, talesman för München-baserade World Uyghur Congress.

"Kina har stängt mer än 200 platser för bön i Hotan och fängslat 129 personer, samt utfärdat böter för nästan 3.000 personer," sade han.

"Officiella media säger att omkring 1.400 människor var inblandade, men att de har kvarhållit 129 människor formellt." Read more ….

No comments:

Post a Comment