Monday 6 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2012-02-03
Kinesisk framställaren greps efter att ha avslöjat ett "svart fängelse."
Myndigheterna i Peking har placerat en veteranaktivist i straffrättsligt förvar efter att han ledde journalister till en av regeringens inofficiella fångläger som kallas "svarta fängelser", sade rättigheter förkämpar.

Zhao Zhenjia greps av polisen på en Peking restaurang den 22 januari, enligt Kinas människorättsförsvarare (CHRD) webbplats, då han hjälpte till att organisera en New Year sammankomst för framställare som för talan mot regeringen.

"Efter att Zhao Zhenjia greps, var vi alla mycket upprörd, eftersom han arbetade på uppdrag av oss alla", sa aktivisten Feng Xixia. "Om han är i trubbel, då bör vi nå ut och försöka hjälpa honom."

"Fängelse livet är fruktansvärt, omänskligt, så vi har samlat ihop en del pengar för honom att göra det lite mindre hårt, så han kommer att kunna köpa lite riktig mat", sade hon. Read more ….


Washington Post, 2012-02-06
Peking - Kina varnade på måndagen regeringstjänstemän i Tibet att underlåtenhet att upprätthålla stabilitet kan resultera i förlust av arbete eller åtal, den senaste tecknet på förhöjda etniska spänningarna i avlägsna Himalaya.

Varningen kommer fyra år efter att dödliga upplopp utbröt i Tibets huvudstad Lhasa, och som Kina går in i en politiskt känslig period då ledarna för det styrande kommunistpartiet bytes i slutet av året.

Det har också varit en våg av oroligheter i etniska tibetanska områden i Sichuan, en provins angränsande till Tibet, med mer än ett dussin munkar och nunnor som satt eld på sig själva under det senaste året och sammandrabbningar mellan tibetaner och säkerhetsstyrkor under de senaste veckorna. Read more ….


The New York Times, 2012-02-06
BEIJING - I en ny bild av växande oro bland etniska tibetaner i Sichuan-provinsen har tre herdar satt eld på sig själva för att protestera mot vad de ser som politisk och religiös förtryck i händerna på de kinesiska myndigheterna.

De senaste fallen av självbränningar gör det totala antalet det senaste året till 19. De tre var också de första av lekmän snarare än nuvarande eller tidigare medlemmar av prästerskapet, vilket tyder på att självbränning kan vinna popularitet som en form för protest av oliktänkande.

Självbränningarna ägde rum på fredagen i en avlägsen by i Seda län, en gång ett centrum för buddhistisk undervisning, men rapporter kom inte ut under helgen eftersom regeringen hade klippt av Internet och telefon-anslutningar till området, säger Tsering Woeser, en tibetansk poet i Peking. Hon sade att en av de tre männen dog och att de två andra, som tros vara ca 30 och 60 år gamla, blev allvarligt skadade.

Den kinesiska regeringen har spärrades av flera län i regionen och skärpta säkerhetskraven i ett försök att begränsa det största utbrottet av oroligheter bland etniska tibetaner sedan 2008 upploppen i Tibets huvudstad Lhasa och på andra ställen.

Protester i slutet av januari blev dödlig för Seda. Vissa säger att två personer dog när polisen sköt in i folkmassorna. Andra uppskattningar varierade så högt som 11 st, med dussintals sårade. Read more ...



Radio Free Asia, 2012-02-03
Kinesiska myndigheterna blockerar oberoende kandidater i lokala parlamentsvalen.
Oberoende politiska aktivister som söker nominering i kommande distriktsparlamentsvalet i sydvästra kinesiska staden Chengdu säger att de har uteslutits från valsedeln på grund av att deras kandidatur är "besvärligt".

Chen Qian, som försökte att söka nominering för val till den lokala nivån av de nationella folkkongressen (NPC), sade att hon hade varit på kommunala kontoret på torsdagen för att fråga efter hennes kandidatur i hennes hembygd av Jinniu men fick inget svar.

"Strax innan nyåret, fick jag höra av tjänstemän att de inte skulle börja bestämma kandidaternas lista förrän efter nyåret", sa Chen. "Men de vägrade att svara på mina frågor."

"Jag tror att de redan har börjat välja ut kandidater", sade hon. "Jag vet att de redan har börjat göra det i Shuangliu distriktet, eftersom mina vänner berättade för mig om det." Read more ….

No comments:

Post a Comment