Sunday 12 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Is China Ripe for a Revolution?

The New York Times, 2012-02-12
För hundra år sedan, den 12 Februari 1912, abdikerade den 6-åriga barnkejsaren av Qing-dynastin, som slutet på mer än 2000 år av kejserliga dynastier i Kina. (om man inte ser KKP som den 13e dynastin? Översättarens anmärkning) Men denna vattendelare för den moderna Kina kommer inte att firas i Folkrepubliken. Det politiska klimatet i Peking är spänt då det styrande kommunistpartiet förbereder sig för en hemlighetsfull övergång till nästa generation av ledare, med oprövade vice president Xi Jinping som förväntas bli president. Påminnelser av tidigare regimskifte och i slutet av dynastier är inte välkomna.

Naturligtvis har den nuvarande regeringen lite att frukta från exemplet av 1912. Qing dynastin, som grundades 1644 av Manchurier som erövrade Kina från norr, störtades av en mycket organiserad revolutionär rörelse med utländska vapen och finansiering och en sammanhängande ideologi baserad på republikansk nationalism. Kommunistpartiet står idag inte inför något sånt.

Vad den däremot konfronteras med är enorm oro på landsbygden. Den mörka sidan av Kinas ekonomiska uppgång har varit en chockerande ökning av klyftan mellan den välmående kusten och fattiga interiören, en blomstrande korruption bland lokala tjänstemän och genom sådana uppgifter som vi kan samla, omfattande ilska och missnöje. Regeringen har erkänt tiotusentals årliga "massincidenter", som kan variera allt från en handfull äldre änkor som protesterar mot en korrupt fastighetskonfiskation till samhällen i öppna revolt (som den södra byn Wukan) till mördande etniska upplopp, som skedde under de senaste åren bland tibetaner och i västra Xinjiang-provinsen och Inre Mongoliet.
….........................
…........................
Peking har lärt sig lärdomar från det förflutna. Vi ser detta i den snabba och hänsynslösa förföljelsen av Falun Gong och andra religiösa sekter som liknar Taiping innan de blev militariserade. Vi kan se det i antalet "massa incidenter" idag. Uppskattningsvis 180.000 år 2010, låter illavarslande visserligen, men i själva verket visar det stora antalet att avvikande åsikter inte är organiserade och har (ännu) inte smält samman till något som kan hota staten. Det kinesiska kommunistpartiet står hellre inför tiotals eller hundratals tusentals olika småskaliga incidenter än en enhetlig som kan samla momentum till ett uppror. Den största rädslan för regeringen är inte att våldsamma oenigheter finns, rädslan är att de ska koagulera. Read more …..


Voice of America, 2012-02-12
En 18-årig tibetansk kvinna har satt sig i brand - 22:e Tibetan sedan mars förra året - i desperata protester mot det hårdnande kinesiska förtrycket.
Tibetanska exil källor säger att Tenzin Choedron, en nunna från Mame nunnekloster ropade slagord mot den kinesiska regimen när hon brann lördags kväll i Raruwa i östra Tibet (kinesiska: Aba County, Aba autonoma prefekturen, Sichuan provinsen).

Rapporter säger att polisen omgående kom och tog Choedron. Hennes tillstånd är fortfarande okänd.

Kinesiska myndigheterna har intensifierat militär närvaro på Mame nunnekloster, enligt samma källor. Read more ….


EU: Don’t Sideline Human Rights at EU-China Summit
Human Rights Watch, 2012-02-10
(New York) - Europeiska unionen bör kraftfullt uttrycka sin oro för Kinas allt sämre människorättssituation både offentligt och privat under toppmötet EU-Kina den 14 februari 2012, sade Human Rights Watch i dag i Peking.

"Med den kinesiska regeringens allt större angrepp på yttrandefriheten, människorättsförsvarare, civila aktivister, och regimkritiker, måste EU tala inte bara om att protestera mot missbruk, utan också göra sina förväntningar på en positiv förändring kristallklar", säger Sophie Richardson, Kina chef på Human Rights Watch. "EU ska skicka ett meddelande att den kinesiska regeringens status quo om mänskliga rättigheter är oacceptabelt och ett hot för de bilaterala förbindelserna."

Den 6 februari skrev Human Rights Watch ett brev till Herman Van Rompuy, ordförande i Europeiska rådet, och Jose Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen, som uppmanar EU att: Read more ...

No comments:

Post a Comment