Thursday 2 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Indian Express, 2012-02-02
En högt uppsatt tibetansk munk som självbrännde sig förra månaden uppmanade tibetaner att enas inspelad före sin död, sade grupper som kämpar i dag.

Lama Sobha, även känd som Sonam Wangyal, var den högsta av de 16 tibetanska präster och fd munkar som har satt sig själva i brand under det gångna året i protest mot Kinas politik i Tibet.

I en nio minuters ljudinspelning, sade Lama Sobha att hans offer var i solidaritet med "hjältar" som har dött som försöker skydda den tibetanska kulturen, sade den Washington-baserade International Campaign for Tibet (ICT) i ett uttalande.

Folket i Tibet "måste enas och arbeta tillsammans för att bygga upp en stark och välmående tibetansk nationen i framtiden,".

"Jag ber att Hans Helighet Dalai Lama kommer att återvända till Tibet och kvarstå som Tibets världsliga och andliga ledare." Read more ….



Radio Free Asia, 2012-02-01
Mer än 100 tibetanska demonstranter som flydde scenen när kinesisk polis sköt mot protesterande förra veckan har gripits av kinesisk polis har tagits i förvar tillsammans med ett okänt antal av dem som skadades i skottlossningen, enligt tibetanska källor.

Skottlossningen, som ägde rum den 23 januari i Draggo län i Kardze (på kinesiska, Ganzi) prefekturen, har utlöst en serie av protester i Sichuanprovinsen mot det kinesiska styret och trycket för tibetanska rättigheter, och grupper i exil tror minst sex dödades och 60 skadades, en del kritiskt.

De andra län där protesterna inträffade var Serthar (på kinesiska, Seda) och Dzamthang (på kinesiska, Rangtang).

Officiella kinesiska medier rapporterade att endast två tibetaner dödades efter att "en mobb" beväpnade med knivar och stenar "öppnade eld" mot lokala polisen.

Men vittnen beskrev protesterna i Draggo som krävde frihet för Tibet och återlämnande av landsförvisade andlige ledare Dalai Lama, som fredliga.

"Mer än 100 tibetaner har nu gripits och tagits från Draggo området", säger Indien-baserade munken Kalsang, med hänvisning till källor i regionen. Read more ….


The Examiner, 2012-02-01
Dagarna har varit långa och riskfyllda under en lång tid för tibetanerna som protesterar mot förtryckandet under kinesiskt styre. Det extremt känslomässiga lidandet i denna situation med rapporter om hårda nedslag i Tibet har skapat många buddhister som ber dagligen för en fredlig lösning på konflikten i Tibet någon gång snart. Det har rapporterats i tidningen Tibet solen att "Kina intensifierar bevakning av tibetanska kloster."

Enligt order från en topptjänsteman i Tibets Kinesiska polis har trupper sänts till tibetanska kloster och ökat säkerheten på huvudvägarna i efterdyningarna av våldsamma sammandrabbningar i tibetanska-bebodda områden som har resulterat i minst två dödsfall. Lhasa's kommunistparti chef, Qi Zhala, har också beordrat ett tillslag mot "separatistiska" aktiviteter som han kopplade till Tibets landsflyktige andlige ledare Dalai Lama. Read more ...



Radio Free Asia, 2012-01-31
Munkar och nunnor har övergett sina kloster i centrala tibetanska län. De föredrar att lämna klostret i stället för att underkasta sig "påtvingade" nya kinesiska regler, enligt tibetanska källor.

Utflyttningen under de senaste två månaderna kommer mitt i ett allt större tillslag av kinesiska myndigheter efter tibetanska protester mot kränkningar och självbränningar av munkar tröttnat på det religiösa moras som regimen påtvingar dem.

"Munkar och nunnor har redan lämnat" sitt kloster i Driru i Nagchu länet i den autonoma regionen Tibet (TAR), sade en tibetan som bor i Australien, som talade på villkor av anonymitet och citerade källor i regionen.

Han angav Driru, Pekar, Choeling, Tagmo och Drongna kloster, och Jana, ett nunnekloster, som de drabbade anläggningarna.

"Alla som inte var villiga att leva under de stränga restriktioner som kinesiska [myndigheterna] påtvingade dem valde att lämna", säger han. Read more …..

Phayul, 2012-02-02
Dharamshala: De första bilderna från protesterna den 23 januari i Drango, som inkommit till Phayul, visar i blodiga detaljer, kulor som drabbar tibetanska demonstranter efter det våldsamma ingripandet av kinesiska säkerhetsstyrkor.

Bilderna visar också en bild av det blodiga ansiktet på Norpa Yonten, liggande död efter urskillningslöst skjutande av polisen.

Minst två andra tibetaner kan ses bära kulhål i magtrakten, medan andra har blod som kommer ut ur skottskador i sina armar och ben.

Detta efter den brinnande vågen av självbränningar, som har bevittnat 17 tibetaner som satt sig i lågor. Read more ….



Radio Free Asia, 2012-01-31
Samtidigt om kinesiska aktivister markerar den första årsdagen av online aktivister inspirerade av Arabvärldens "Jasmine Revolution" i Kina, meddelade myndigheter i den östra provinsen Hangzhou att de skulle åtala en framstående dissident för ”omstörtande verksamhet”.

I början av den arabiska våren i Tunisien förra året uppmanade netizens på nätet kinesiska aktivister att börja sin egen Jasmine revolution, vilket föranledde frihetsberövande och övervakning av hundratals oliktänkande och människorättsförsvarare över hela landet.

Kinesiska aktivister säger att de utsattes för misshandel, förnedring, och hjärntvätt under fängslandet, som fortsätter denna vecka med rättegången mot Hangzhou-baserade pro-demokratiska aktivisten Zhu Yufu för "uppvigling till att undergräva statsmakten".

"Myndigheterna använder varje typ av metod för att få folk att känna sig som icke-människa", säger Peking-baserade rättigheter advokaten Jiang Tianyong. "Detta undergräver en persons känsla av sig själv, och deras mänskliga värdighet och värderingar."

Guangzhou-baserad oberoende kommentator Ye Du, som själv var fängslad under en tid under den skärpta kontrollen, var ovillig att diskutera upplevelsen. Read more ….

No comments:

Post a Comment