Saturday 18 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Groups report another Tibetan self immolation

NZ Herald, 2012-02-17
Utomeuropeiska grupperna säger att ännu en tibetansk buddhistisk munk har satt eld på sig själv i västra Kina mitt i en våg av sådana protester mot Kinas hantering av de stora tibetanska områdena.

Stödgruppen Free Tibet, säger Tamchoe Sangpo tände eld på sig själv på fredagen ​​under en bön ceremoni på ett kloster i en avlägsen region i Qinghai-provinsen. Det gav inga detaljer om hans nuvarande skick, även om USA-finansierade Radio Free Asia sade att han hade dött.

En polis i länet av Tianjun, där klostret ligger, och en tjänsteman vid den omgivande Haixi Prefectural sade på lördagen att de inte hade någon information om fallet.

Så många som 21 munkar, nunnor och vanliga tibetaner har satt eld på sig själva under det senaste året, och Free Tibet säger att minst 13 avled av sina skador. Read more ….


Reporters Beaten in Zhejiang

Radio Free Asia, 2012-02-17
Utländska journalister som försökte bevaka de senaste mark protesterna i östra kinesiska provinsen Zhejiang har attackerats under de senaste dagarna av oidentifierade män, sade en New York-baserad källa.

Nederländska reporter Remko Tanis blev sparkad och slagen i en by nära Wenzhou city på onsdagen av en stor grupp män som han tror var civilklädda poliser och inhyrda ligister, sade New York-baserade Committee to Protect Journalists (CPJ) i ett uttalande.

Tanis, som arbetar för Nederländerna Press Association av Shanghai, hade intervjuat invånare i Panhe byn, som har iscensatt en rad protester under de senaste veckorna mot beslag och försäljning av lokal jordbruksmark av regeringen.

Shanghai-baserade bloggen Shanghaiist rapporterade också liknande attacker mot Frankrike-24 reportern Baptiste Fallevoz och forskaren Jack Zhang. Read more ….


Ideological Campaign Launched in Xinjiang

Radio Free Asia, 2012-02-17
Kinesiska myndigheterna i den oroliga nordvästra regionen Xinjiang har inlett ett ideologiskt kampanj bland den muslimska uiguriska folkgruppen, rapporterade officiella medier.

Kampanjen kommer att fokusera på att förhindra "illegala religiösa aktiviteter" genom användning av "patriotisk utbildning", det styrande kinesiska kommunistpartiet huvudrätt, rapporterade Folkets Dagblad på sin webbplats.

Kampanjen, med titeln "modernisering och framstegs vecka" lanserades formellt av den regionala partikommittén på onsdagen, med målet att sprida budskapet om partiets politik för etniska minoriteter och religioner, enligt rapporten.

Kampanjen skall utbilda regionens medborgare om lagen, så att de blir "nya modellen medborgare med ett modernt attityd." Read more ….


Chinese Troop Buildup in Tibet

Radio Free Asia, 2012-02-17
Kinesiska myndigheterna har vräkt buddhistiska återvändanden från två ”Hermitage” (boställen) och trappat upp säkerheten kring ett bångstyrigt län i den autonoma regionen Tibet (TAR) där munkar och nunnor protesterar mot kinesiska statens intrång i kloster angelägenheter, enligt tibetanska källor.

Mer än 20 återvändanden fördrevs från två traditionella hermitage (boenden) utanför den tibetanska huvudstaden Lhasa den 12 februari, enligt uppgifter som erhållits av RFA och bekräftas av Kalsang Gyaltsen.

Hermitagen på Lhalung och Gonpasar "revs", enligt ett microblogg meddelande som skickades från Tibet här i veckan.

Flytten kom samtidigt som en annan källa rapporterade uppbyggnad av säkerhetsstyrkorna i Tibets Driru län, scenen för de senaste kloster nedläggningar då munkar och nunnor övergav sina anläggningar för att protestera mot kinesiska statens intrång i klosterfrågor.

"Fem lastbilar med kinesiska trupper har anlänt Driru", sade en tibetansk munk som bor i Indien, med hänvisning till ett telefonsamtal med sin mor, som bor i regionen. Read more ….

No comments:

Post a Comment