Thursday 16 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Uncle Sam and the Chinese Dragon

The American Spectator, 2012-02-15
Bugar sig för Peking: Hur Barack Obama skyndade på USA: s nedgång och inleder ett århundrade av kinesisk dominans.
De flesta amerikaner-även de som knappt någonsin läst en tidning, är nu väl medvetna om Kinas häpnadsväckande uppgång till global stormakts status och att de under de senaste fyra decennierna av landets fenomenala rikedom har stöttat den amerikanska ekonomin genom köp av amerikanska statsobligationer. Du skulle behöva ha bott sedan 1980 i en New Mexican sten gömställe för att inte ha fått kännedom om USA: s stigande handelsunderskott med Kina eller att veta att Folkrepubliken Kina, dock inte tack vare sin kommunistiska grundare Mao Zedong, nu troligen har fler miljardärer än det finns registrerade republikaner som bor i South Bronx. Ett växande antal amerikaner har också lärt att Kina snabbt är på väg att bli en militär supermakt, med en militär ungefär dubbelt så stor av USA: s, militära kryssningsmissiler som är särskilt utformade för att slå ut amerikanska enheter, och en amorf MOB av semi-militära hackers som rutinmässigt hackar amerikanska regeringens webbplatser.

Vad få amerikaner förstår är dock att Kina inte bara är en vänlig ekonomiskt rival till USA, utan en nationalstat som specifikt strävar efter att få globalt företräde över USA och i många områden i strid med USA, tävlar hänsynslöst för nationella fördelar. Kina, att döma av otaliga officiella kinesiska politikers artiklar i böcker och de kinesiska medierna vill inte bara efterlikna amerikanska framgång på den globala arenan. De vill utplåna USA: s förmåga att konkurrera med Kina inom ekonomi, militära frågor, och "mjuk makt" på den internationella arenan. Read more ….


China takes control of Tibetan monasteries to put down unrest

DNA, Daily News and Analysis, 2012-02-16
Den kinesiska regeringen etablerar förvaltningskommittéer i varje kloster i Tibet för att förstärka sin kontroll, mitt i en ström av självbränningar av buddhistiska munkar och rapporter om tilltagande oro bland dem.

En förvaltningskommitté har inrättats i varje kloster i den autonoma regionen Tibet för att övervaka allmänna kloster-angelägenheter, sade en tjänsteman som har ansvar för lokala religiösa angelägenheter till de officiella medierna i Peking.

Ledd av regeringstjänstemän, klostrets så kallade förvaltningskommittée som också består av munkar och nunnor utför arbetsuppgifter, inkluderande turist mottagning, kulturellt skydd och bistår lokalbefolkningen med religiösa frågor, sade Luobu Dunzhu, på kontoret för religiösa angelägenheter för tibetansk United Front Work Department.

"Uppdraget är att etablera harmoniska kloster. Det är därför vi intensifierar dessa kommittéer", sade Luobu till statliga Global Times.

Regimen började upprätta klosterkommittéer i november och har lyckats utöka dem till regionernas 1,787 kloster i början av året, enligt Luobo, som sade att antalet anställda i kommittén skulle kunna nå så många som 30 för några stora kloster och endast ett fåtal för mindre sådana.  Read more ….


Fears For Blind Activist's Family

Radio Free Asia, 2012-02-12
Farhågor har uppstått över familjemedlemmar till blinda Shandong aktivisten Chen Guangcheng, eftersom myndigheterna placerade en annan grupp aktivister under övervakning den här veckan efter att de planerade att hjälpa honom.

Chen har hållits i husarrest under mer än 16 månader efter hans frigivning från ett fyra årigt fängelsestraff som utlöstes av hans juridiska arbete för kvinnor som utsatts för övergrepp i händerna på tjänstemän för familjeplaneringsmetoder som är desperata att hålla födelsetalen låga.

Hans fru, Yuan Weijing, och parets unga dotter Chen Kesi tillsammans med Chen mamma, har hållits med honom, och har nekats besök från vänner och bekanta, eller tillgång till teknik samt böcker, pennor eller papper.

Bosatta i Chens hemby Dongshigu i Shandong s Yinan län säger att de inte har sett Chen mor lämna hemmet sedan kinesiska nyåret i slutet av januari.

Shandong-baserade rättigheter aktivist Wang Xuezhen sade på tisdagen att hon hade planerat att resa till byn för att ta reda på mer om situationen i Chen hushållet, men hade varit förhindrad av polisen på statliga säkerhetstjänsten.

"I morse var det tre fordon parkerade utanför mitt flerfamiljshus med fem personer i dem", sade Wang. "De talade inte med mig, men de följer mig i dessa bilar vart jag än går." Read more ….


Rights Lawyer in Hong Kong Poll Bid

Radio Free Asia, 2012-02-15
Rättigheter advokaten och pro-demokratiska politikern Albert Ho har kastat sig in i ringen då hans kampanj inleddes denna vecka i loppet för att bli Hong Kongs Borgmästare, trots att han erkänner offentligt att jobbet aldrig kommer att bli hans.

Demokratiska partiets ordförande Ho var den första kandidaten att registrera sin kandidatur på tisdagen i det fjärde valet för Hong Kongs toppjobb sedan överlämnandet av den tidigare brittiska kolonin till Kina år 1997, en process som är starkt viktad till förmån för Peking-stödda kandidater .

Ho sade att Hong Kongs demokratiska läger, valt honom som kandidat i en universell omröstning av alla bofasta i januari, för att utmana Henry Tang och CY Leung, sombåda anses godtagbara av Peking, medan Tang tros vara den de föredra. Read more …..

No comments:

Post a Comment