Monday 27 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


China sends man to labour camp for SARS rumour

The Star, 2012-02-27
BEIJING (Reuters) - Polisen i en stad i norra Kina sade på måndagen att de har dömt en man till två års "arbetsläger med omskolning" för att ha spridit rykten om ett utbrott av sars-viruset i staden.

Mannen, med tillnamnet Liu, dömdes på söndag till arbetsläger med omskolning "i enlighet med lagen", enligt ett polisuttalande i Baoding i Hebei-provinsen. Tillkännagivandet publicerades på Baoding Public Security Bureau hemsida, som inte avslöjar mannens efternamn.

Liu arbetat som administratör för en webbplats och i ett försök att förbättra trafiken spred"falsk information" om att Baoding sjukhuset hade bekräftat ett fall av sars, sade uttalandet. Read more ….


Detained Tibetans stage hunger strike in Nepal

ZeeNews, 2012-02-27
Katmandu: Tretton tibetaner, fängslade i förra veckan för att ha protesterat mot Kina framför FN-kontoret i Nepal, började en obegränsad hungerstrejk på måndagen att trycka på för deras frisläppande, sade president den tibetanska Youth Congress i Nepal.

Aktivisterna, däribland två kvinnor, krävde FN-ingripande i sitt hemland efter en serie av själv-bränningar mot det kinesiska styret där. Tsewang Dolma citerade de protesterande som sade att gripandena ifredags var en kränkning av mänskliga rättigheter.

"Hungerstrejken är för att kräva deras frigivning", sade hon.

Nepal är hem till 20.000 tibetaner som har bott där sedan de flydde med Dalai Lama 1959.

Tibetaner i Nepal har organiserat protester mot Kina, som visar solidaritet med dem som har offrat sig de senaste månaderna. Read more …..


Brother of jailed Chinese lawyer seeks information

STL Today, 2012-02-27
Bror till fängslade Gao Zhisheng inlämnar petition till Kinas justitiedepartementet för information om hans tillstånd och rätt att besöka honom.

Gao Zhiyi gjorde tillkännagivandet på måndag på sin fjärde resa till Peking i jakt på nyheter.

Det hade inte kommit ut någon information alls om Gao Zhisheng i mer än ett och ett halvt år när statliga medier sade i december att han skickades till fängelse i tre år för brott mot sin skyddstillsyn.

Han tros hållas fängslad i avlägsna Shaya län i nordvästra regionen Xinjiang.

Gao förespråkade konstitutionella reformer och rättigheter och försvarade politiska och religiösa oliktänkande. Read more ….

No comments:

Post a Comment