Tuesday 7 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


China vows to continue crackdown on Tibetan unrest

The Seattle Times, 2012-02-07
Kina's regim lovade på tisdagen att slå ner på oroligheterna i tibetanska områden och anklagade utländska aktivistgrupper och Dalai Lama för att underblåsa den senaste tidens våld.

UD talesman Liu Weimin sade att sammandrabbningarna förra månaden mellan tibetaner och säkerhetsstyrkor i Sichuan-provinsen var resultatet av brottslingar och var anstiftat av utländska grupper som förespråkar tibetanska självständighet.

"Detta är ett utfall av en handfull kriminella olagliga personer som vandaliserade och plundrade," sade Liu Weimin.

Han tillade att den "överraskande" snabbhet med vilken utländska tibetanska aktivistgrupper rapporterade om oron "visade att de var i maskopi och att det var överlagda händelser." Liu anklagade också Dalai Lama, tibetanernas andlige ledare, att predika för åtgärder var mer kraftfulla än bön.

"Den kinesiska regeringen kommer målmedvetet att slå ner på alla försök att uppvigla våld eller att störa nationell enighet och integritet," sade Liu.

Hans kommentarer kommer en dag innan vakor utlysts av den självdeklarerade tibetanska regeringen i exil i Dharmsala, Indien, skall äga rum.

Mer än ett dussin munkar och nunnor har satt sig i brand i etniska tibetanska områdena i Sichuan under det senaste året. De flesta har skanderat för tibetansk frihet och återlämnande av Dalai Lama, som flydde till Indien mitt i en misslyckad revolt mot det kinesiska styret 1959. Read more ….


Three more self-immolations in Tibet

Students for a free Tibet UK, 2012-02-07
Två tibetaner satte sig i brand i protest mot det kinesiska styret den 6 januari och en annan den 8e januari. Alla tros ha dött. Det gör det totala antalet frivilliga självbränningar i Tibet till 15 under det senaste året.

Förtrycket i Tibet har blivit så outhärdligt att allt fler tibetaner tar till denna dramatiska och tragiska åtgärd för att uppmärksamma ockupationen av Tibet, ofta på bekostnad av sina egna liv. Broschyrer som ses i östra Tibet tyder på fler är villiga att ta till denna åtgärd.

18-årig Tenkyi och 22-åriga Tsultrim från Kirti Klostret själv offrades i Ngaba län den 6 januari 2012 och 42-årige Sopa Rinpoche, den högste munken att självoffra sig så långt, som själv satte sig i lågor i staden Darlag i Golog. Nyheten om de första två bränningarna kom när en deltagare på Dalai Lamas läror i Kalachakra i Indien ringde familjemedlemmar i Amdo, Tibet så att de kunde höra Dalai Lamas röst via telefon. Hans anhöriga informerade honom om de själv-bränningar som hade ägt rum tidigare under dagen, som "med knäppta händer vände de sig mot Kirti kloster och tog upp ett antal slogans varav de hörbara var-'Leve Dalai Lama" och "Vi vill återlämnande av Hans Helighet Dalai Lama till Tibet '." Read more …..

No comments:

Post a Comment