Saturday 25 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Phayul, 2012-02-24
Dharamshala, 24 februari: Efter den senaste dödliga självbränningen av en tonåriga tibetan Nangdrol och massprotesterna i Dzamthang, Ngaba, flyr munkarna i Samdrupling Jonang klostret i fruktan för förföljelse från kinesiska myndigheter.

"Efter protesterna har kinesiska myndigheterna förbjudit alla religiösa aktiviteter och ceremonier i klostret" sa Tsangyang Gyatso, munk med länkar i regionen.

"På grund av den stora förekomsten av kinesiska säkerhetsstyrkor i klostret och ökad politiska påtryckningar, har många av munkarna flytt till bergen i fruktan för ytterligare förföljelse från kinesiska myndigheterna", sa Gyatso.

Den 26 januari, genomförde tibetaner som lever i Barma i Dzamthang regionen en stor demonstration mot den kinesiska regeringen. Säkerhetspersonal svarade genom att skjuta urskillningslöst på demonstranterna och dödade en ung tibetanska som heter Orgyen och skadade flera andra.

Den 24 februari satte arton åriga Nangdrol eld på sig själv framför Samdrupling Jonang klostret i Barma. Med knäppta händer, ropade Nangdrol för frihet i Tibet och återlämnande av Dalai Lama från exil. Han dog på plats. Read more ….


Caving to China’s demands

The Washington Post, 2012-02-24
Den 13 februari publicerade the Washington Post en utskrift av en intervju med Kinas vice president Xi Jinping. Det tog upp mer än hälften av en inre sida den dag då den framtida ledaren i Folkrepubliken anlände till Washington för ett officiellt besök.

Nästa dag publicerade tidningen en ovanlig förklarande korrigering om intervjun, som det visade sig, inte var någon intervju alls.

Genom att publicera avskriften, som var mer ett pressmeddelande eller propagandadokument än nyheter, angav Tidningen ett dåligt prejudikat i relationen med det auktoritära styret i Peking.

Detta började konventionellt nog. The Post (Washington Post) begär ofta intervjuer med utländska statschefer, eller framtida premiärministrar, särskilt inför besök till Washington.

För ett år sedan, bad The Post och Wall Street Journal till exempel om intervjuer med Kinas president Hu Jintao inför sitt statsbesök här. Som svar bad den kinesiska administrationen de två publikationerna att lämna in skriftliga frågor och Hu och hans personal lämnade skriftliga svar. Båda tidningarna publicerade dem.

I år gjordes samma begäran av Xi, och återigen lämnade the Post skriftliga frågor. Men svaret var annorlunda.

Som Tidningens korrigering anger: "Den kinesiska regeringen hade ändrat, tagit bort och satt in frågor som The Post hade skickat in. Som en konsekvens har Tidningen inte publicerat frågorna och i stället publicerat endast svaren. Dessa synpunkter var inte några direkta svar på de ursprungliga frågorna från Tidningen. "

The Washington Post lämnade alltså in skriftliga frågor - redan det en lång väg ifrån en levande intervju med journalister - och den kinesiska regimen sa, tack, men vi tycker inte om era frågor, så vi ger våra egna frågor och svar. Ta det eller lämna det.

Tidningen tog det. Jag tycker att det borde ha lämnat det. Read more …..




Phayul, 2012-02-24
Dharamshala: En före detta presidentkandidat och ledare för Taiwans största oppositionsparti, har uttryckt oro över situationen i Tibet och uppmanar president Ma Ying-jeou att framföra sin oro till Peking.

Demokratiska progressiva partiets ordförande Tsai Ing-wen sa att hon var "förtvivlad" av ökande rapporter om självbrännings protester från tibetaner i sitt möte med Dawa Tsering, chef för Tibet Religiösa Förening av hans helighet Dalai Lama, på onsdagen.

23 tibetaner har satt sina kroppar i brand för att kräva återlämnande av Dalai Lama från exil och frihet i Tibet. Många delar av Tibet fortsätter att förbli under krigslagar efter den senaste tidens mord på obeväpnade tibetanska demonstranter.

Enligt Taipei Times upprepade Tsai DPP: s stöd för Tibet demokratiska rörelsen och tibetaner i Taiwan.

I förra månadens allmänna val, förlorade DPP till sittande Kuomingtang (kinesiska nationalistpartiet), bland annat med president Ma's budskap om högre välstånd genom utökade band med Kina. Read more ….

No comments:

Post a Comment