Tuesday 28 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Phayul, 2012-02-28
Dharamshala: "Losar", det tibetanska nyåret förra veckan bevittnade fler gripanden, protester och förtryck i tibetanska områden.

Enligt exil-källor genomförde tibetanerna i Kardze regionen i östra Tibet omfattande affisherings protester under de första fem dagarna av Losar (Feb 22-26).

Broschyrer i protest mot den repressiva politik den kinesiska regeringen för, klistrades på väggarna av kinesiska statliga byggnader, fönster av kinesiska kontor, broar och hängdes på lyktstolpar runt om i regionen.

"Slogans på broschyrerna för självständighet för Tibet, återkomsten av Hans Helighet Dalai Lama, och enhet av det tibetanska folket," sa Tenzin Dhargey, en exil munk till Phayul.

En annan incident i regionen var när de lokala kinesiska tjänstemän hade fyrverkeri på den första dagen av Losar, och tibetaner svarade med en improviserad protest. Myndigheterna tvingades att sluta ytterligare firande av rädsla för att provocera större protester, sade Dhargey.

Efter självbränningen av 23 tibetaner och mord på tibetanska demonstranter under de senaste 11 månaderna, uppmanar tibetaner inom och utanför Tibet till bojkott av firandet under Losar. Read more ….


China to water down secret detention law

Bangkok Post, 2012-02-27
Kinas parlament är inställd på att urvattna kontroversiella ändringar i en lag som skulle tillåta hemliga gripanden, sade människor med kunskap i frågan på måndagen.
Den nationella folkkongressen, som öppnar sin årliga session nästa måndag, kommer att ta bort en del planerade ändringar i straffprocesslagen som skulle ha gjort det lagligt att låsa in misstänkta på hemliga platser i sex månader utan häktning.

Chen Guangzhong, den inflytelserika hedersordförande i Kina Juridiska förening, sa till AFP att han hade sett det senaste utkastet av lagen och lagstiftarna hade strukit en del av vad kritiker har döpt till de "försvinnanden klausulerna."

Dessa klausuler ger polisen rätt att inte behöva berätta var den misstänkta befinner sig, hålls fängslad eller är under övervakning för den nationella säkerheten eller terrorism.

Klausulerna utlöste uppror, med kritiker som sade att förändringarna legaliserade brott mot mänskliga rättigheter. Framstående aktivisten Hu Jia har jämfört dem med metoder som används av det forna Sovjetunionens KGB hemliga polis. Read more ….


Beijing's strategy for future stability

Bangkok Post, 2012-02-24
Den nyligen avslutade dödläget mellan byborna i Wukan i Guangdong provinsen och lokala regeringstjänstemän har givit ny näring till uppmärksamhet på Kinas framtida stabilitet. De mer än 100.000 officiellt rapporterade incidenterna av oroligheter varje år ger observatörer det felaktiga intrycket att det kinesiska kommunistpartiet i Peking knappt håller landet samman.

Trycket kanske ökar, men Kinas stabilitet är som en champagne flaska. Fram till dess att korken poppar, är flaskan och dess innehåll stabila. Frågan är hur mycket tryck som byggs upp och hur mycket vin som spills när korken flyger ut.

Enskilda punkt-förutsägelser ger inte något värde om de faktorer som ligger till grund för statens makt och partiets förmåga att manipulera den sociala politiska dynamiken inte samtidigt bedöms. Kinas framtid beror mer på Pekings förmåga att förhindra att lokala kriser utvecklas nationellt, än att förhindra uppkomsten av en politisk rival.

Medan en nyckfull ekonomi kan höja eller sänka trycket, kräver revolutionerande oroligheter i ett land av Kinas storlek mer än bara förbittring. Uppkoppling, strategi och samordning är nödvändigt för att förhindra att Beijing kan tillämpa olika doser av tvång och sam-alternativ.

Partiledningen förstår innebörden av denna utmaning och har svarat med en rad praktiska och politiska åtgärder som ökar dess interna övervakningsfunktioner och förmåga att forma den offentliga debatten. Denna politik uppgår till en tredelad strategi för att upprätthålla kontroll och motverka oliktänkande.

Den första är att förhindra lokala klagomål från att utvecklas till en nationell kris, det som hände 1989. Den andra delen är återupplivning av det inhemska underrättelsesystemet. Den sista delen är att vägleda och kontrollera det offentliga samtalet.
…...
…...
Sedan början av 2000-talet har återuppbyggnaden av den inhemska underrättelsetjänsten varit en prioritet för Peking. Efter flera år av lokalnivå experiment, höll ministeriet för offentlig säkerhet under 2008 en konferens för att upprätta "allmän säkerhets informatiseringen" som en vägledande princip för polisens arbete.

Detta inkluderade både mänskliga och tekniska komponenter. Den förstnämnda ingick i en ny inhemsk säkerhetsavdelningen och nya satsningar på inhemska informanters nätverk. Dessa åtgärder kompletterar den elektroniska integrationen av funktioner i enskilda rörelser och automatiserade system, såsom "Golden Shield", nätverk och databaser, som varnar den lokala polisen när personer av intresse tar in på hotell, köper flygbiljetter, eller något annat som kräver identifiering.

Även om dessa funktioner ger de lokala myndigheterna större medvetenhet, är det viktigaste av allt att de kompletterar de politiska medlen för att isolera klagomål genom att spåra aktivister inom olika geografiska orter.

No comments:

Post a Comment