Wednesday 8 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Leak Reveals 'Stability' Measures

Radio Free Asia, 2012-02-06
En handling som utfärdats av myndigheter i östra kinesiska provinsen Anhui och läckt ut på Internet har i detalj avslöjat skyddsåtgärder som skall införas inför årliga parlamentariska möten i mars.

Publicerad på utlandskinesers nyhetswebbplats Canyu, beordrar dokumentet lokala tjänstemän att intensifiera underrättelseverksamhet bland lokalbefolkningen och att särskilt inrikta sig på "fientliga utländska krafter" som försöker att samarbeta med lokala aktivister för att organisera "subversiva" sammankomster.

Anhui myndigheterna beordras att börja runt dygnet övervakning av Internet-aktivitet, tillsammans med övervakning av SMS och microblogg tjänster, och att snabbt ta bort eller blockera allt med störande innehåll.

"Alla som deltar i subversion eller gör kopplingar [mellan olika grupper] på Internet ska omedelbart bör bli föremål för utredning och behandlas i enlighet med lagen", säger dokumentet. Read more ...


Phayul, 2012-02-07
Dharamshala: De tre cyklande studenterna som varit på väg under de senaste 20 dagarna sa till Phayul att de är inspirerade av vågen av själv-bränningar i Tibet.

"Vi kände sorg när vi hörde nyheten om ytterligare tre själv-bränningar i Tibet men deras offer är vår inspiration" sa Tselo Gyal, en av studenterna.

De tre tibetanska studenterna som planerar att cykla genom hela Indien, kräver att en internationell övervakningsstab ska släppas in Tibet. De började sin "Cykling för Tibet" kampanj från den tibetanska byn Bylakuppe i Karnataka.

Gyaltsen, Lugoen Thar och Tselo Gyal alla elever i den tibetanska Village School, Gopalpur hoppas att nå den indiska huvudstaden New Delhi i mitten av mars.

"Längs vägen har vi informerat de lokala indierna om den pågående krisen i Tibet", sa Gyal.

Till Phayul över telefon, sa eleverna att de kommer att ansluta till morgondagens globala vaka för Tibet som aviserats av exiltibetanska ledarskapet.

"Samtidigt som de globala protesterna i morgon kommer vi att hålla en presskonferens i huvudstaden förutom att gå med tibetaner i Goa för att visa solidaritet och att höja vår röst till stöd för de grundläggande rättigheterna för det tibetanska folket," sa gruppen. Read more ...


China warns officials to be on highest guard over Tibet protests

The Telegraph, 2012-02-06
Efter de senaste sporadiska och dödliga upploppen och en rad själv-bränningar av munkar och nunnor i Tibet och tibetanska samhällen i landets västra provinser, fruktar Peking att den potentiellt volatila helgen - som börjar den 22 - kan uppbåda utbredda anti-kinesiska upplopp.

"Tjänstemän måste sätta in alla sina ansträngningar på att upprätthålla en stabil, enad social situation i vår region. De måste ha ett klart huvud och fullt erkänna sin extremt viktiga och brådskande uppgift att upprätthålla stabiliteten", sa ett meddelande från kommunistpartiet i den statliga Tibetanska dagstidningen.

"Statliga institutioner måste seriöst utföra alla åtgärder som syftar till att upprätthålla stabilitet" sade meddelandet. Read more …..

No comments:

Post a Comment