Friday 10 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Tibetans set themselves alight

BBC, 2012-02-10
Myndigheterna i Kina har inlett ett omfattande säkerhets-pådrag för att försöka avsluta en våg av oroligheter på grund av tibetanska aktivister. Mer än 21 människor rapporteras ha offentligt satt sig själva i brand - fem under den senaste veckan.

Sichuan-provinsen, en del av fd Tibet är där de flesta av de problem som hänt.

Filmen innehåller starka scener. See and read more …..


Election Activist Stands Trial

Radio Free Asia, 2012-02-09
En domstol i den södra kinesiska provinsen Guangdong åtalar en oberoende kandidat till riksdagsvalet denna vecka för att ha kränkt vallagen, sade hennes advokat.

I oktober förra året visade hundratals anhängare av Li Biyun i hennes hemtrakter i Rongli i Guangdong s Foshan City att de protesterar mot hennes frihetsberövande.

Men hennes rättegång gick den här veckan vidare till Shunde distriktets folkdomstol i Foshan, enligt hennes juridiska ombud Wang Jinping.

"Li Biyun åtalas för att hon protesterade mot olagliga valmetoder", sade Wang och tillade att Li hade knappa chansen till en rättvis rättegång.

"Valet organiserades av den lokala nationella folkkongressen (NPC), och åklagare och domare är alla människor som utsetts av dem," sade han. Read more …..


Herdsmen Demand Answers, Compensation

Radio Free Asia, 2012-02-09
Mer än 40 etniska uigurer protesterade utanför ett regeringskontor i Kinas nordvästra Xinjiang på torsdagen och krävde att myndigheterna återlämnar en del av marken de säger togs från dem och gavs till han-kineser som en del av en kommunal utvecklingsplan.

Demonstranterna från Turpan prefekturen i Xinjiang Uyghur autonoma regionen, sade att 410.000 mu (67,500 tunnland) av sin betesmark och 68 boskap konfiskerades av lokala myndigheter under 2008 för utbyggnaden av den regionala huvudstaden Urumqi.

Men de sa att ingen av dem hade erbjudits ersättning. Read more ….


Chinese dissident sentenced to 7 years _ over poem

Charlotte Observer, 2012-02-10
BEIJING En kinesisk domstol har dömt en dissident författare till sju års fängelse för en dikt han skrev där han uppmanade sina landsmän att samlas på ett torg, sade en grupp för mänskliga rättigheter.

Uppmaningen kommer inför nästa veckas besök i USA av Kinas vicepresident Xi Jinping – som allmänt förväntas att bli Kinas nästa ledare - där han sannolikt kommer att möta frågor om mänskliga rättigheter.

En domstol i Hangzhou stad dömde dissidenten Zhu Yufu på fredagen i en utfrågning i närvaro av sin ex-fru och son, sade kinesiska människorättsförsvarare. Zhu's ex-fru och advokater kunde inte omedelbart nås.

Zhu är bland en grupp av författare och intellektuella vilka omfattas av kinesiska myndigheters itillslag som syftar till att förebygga Jasmin uppror.

Tre andra dissidenter har fått nio och 10-år i vardera i fängelse för subversion och anstiftan till subversion under de senaste månaderna.

Människorättsaktivister har kritiserat det styrande partiets användning av vaga subversion lagar för att fängelse sina kritiker. Myndigheter började använda Subversion lagen mot aktivister efter upphävandet av den kritiserade lagen om kontrarevolutionära aktiviteter.

Zhu's advokat Li Dunyong sade tidigare att under rättegången hänvisade åklagaren som bevis en dikt Zhu skrivit med titeln "Det är dags." Delar av dikten har sedan fått stort utrymme på Internet. En del av den säger: "Det är dags kineser Torget tillhör alla, Dina fötter är dina egna. Det är dags att använda dina fötter för att gå till torget och göra ett val!..." Read more ...

No comments:

Post a Comment