Monday 20 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


FDIC: Ten things to know as Xi Jinping visits the United States

Clear Wisdom, 2012-02-13
"Inför Xi Jinping's officiella besök hoppas vi att allmänheten uppmärksammas på den pågående situationen för Falun Gong-utövare i Kina", säger Falun Gong talesman Erping Zhang. "Detta är ett tillfälle för ledarna i den fria världen att uppmana till ett slut på den 12-åriga förföljelse av tiotals miljoner oskyldiga och fredliga Falun Gong-utövare. Vi uppmanar också dem som tjänar som tjänstemän i den kinesiska kommunistregimen att sluta den här kampanjen för förtryck och våld. "

Inför Xi: s besök, uppmanar vi media, mänskliga rättigheter grupper, den amerikanska allmänheten, och särskilt, amerikanska tjänstemän i möte med delegationen, att hålla följande tio uppgifter i åtanke: Read more …..


Popular Tibetan Writer Detained

Radio Free Asia, 2012-02-18
En populär tibetanska författare har gripits av de kinesiska myndigheterna i ett område som skakats av protester i sydvästra Sichuan-provinsen, sade författare och källor i exil på lördagen.

Ett team av 20 poliser gick in i Gangkye Drubpa Kyab, 33, bostad i Serthar (på kinesiska, Seda) län strax före midnatt den 15 februari och förde bort honom, enligt Peking-baserade tibetanska författaren Woeser.

"Hans nuvarande tillstånd och plats för kvarhållandet är okänt," sade hon till RFA.

Beslut om gripandet kom samtidigt som spänningar i tibetanska befolkade områden i kinesiska provinser ökar som effekt av själv-bränningar och protester mot det kinesiska styret och gripandet av stora antal, om inte hundratals, tibetaner. Read more …..


The Guardian, 2012-02-20
En kampanjgrupp, säger att en tibetansk munk har dött efter att ha satt eld på sig själv vid ett kloster i västra Kina Sichuan provinsen.

London-baserade International Campaign for Tibet sade på måndagen att 18-åriga Nangdrol själv offrade sig på söndagen efter att ropat slagord till förmån för tibetansk självständighet och exil tibetanska ledaren Dalai Lama.

Hans död ger minst 21 tibetaner som har satt sig i eld under det senaste året för att protestera mot den kinesiska regeringens politik över tibetanska samhället och den buddhistiska religionen. Kinesisk säkerhet har avskurit tillgång till de tibetanska områdena, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att självständigt bekräfta sådana handlingar. Read more …..

No comments:

Post a Comment