Tuesday 21 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


China keeps close eye on government opponents

BBC, 2012-02-21
Vi hade varit i taxi i ca 20 minuter när föraren tog ett samtal, precis när vi var på väg att gå ut ur bilen.

Han verkade förvirrad när han berättade för den som ringde exakt var vi var. "De går ut ur taxin just nu," sade han till personen i andra änden av linjen.

Kinas säkerhets maskin övervakade BBC - precis som den övervakar andra utländska journalister, aktivister och potentiella fiender till staten.

Att hålla koll på dessa människor är bara en del av en stor nationell apparatur som nu kostar mer än det militära i Kina.

Denna armé av säkerhetspersonal är laddat med att upprätthålla "harmoni och stabilitet", två viktiga ledord under president Hu Jintao.

Hemlig tjänst

Efter att ha gått ut ur taxin fick vi en svans av civilklädda säkerhetsagenter genom Chengdu i Sichuan-provinsen, där vi försökte rapportera om tibetanska oroligheterna. Read more ….

Activist Warned Over Website

Radio Free Asia, 2012-02-20
En veteran förkämpe för demokrati och politisk dissident baserat i centrala Wuhan har varnats av Kinas statliga säkerhetspolisen att inte gå vidare med planerna för en webbplats som syftar till att främja "fredlig" förändring.

Qin Yongmin, som släpptes från fängelset den 29 november, 2010 efter att ha avtjänat ett 12-års straff för subversion, sa att han var omgiven av polisen i förra veckan när han kom ut ur en datorbutik och fördes till polisstationen.

"En polisman som heter Wang Hui sa att jag hade att posta artiklar utomlands och givit intervjuer till journalister och att detta stred mot artikel 82 i den nationella säkerhetsrätten och att de skulle straffa mig för det," Qin sade i en intervju på måndag.

Han sade den statliga säkerhetstjänstens poliser hade kommit senare och beordrade honom att överge planerna på en webbplats han förbereder lansering av.

"Jag hade planerat att lansera den" Råd för Fredlig Förändring med värd utomlands, " sa Qin. "De sa till mig att jag absolut inte kunde göra detta."

"De sa att om jag startade det på morgonen, skulle de arrestera mig på eftermiddagen, och att de skulle fullfölja de hårdaste typen av straff för mig", sade han. Read more ….


60 Years of Communist Rule

Radio Free Asia, 2012-02
Ett sammanfattande bildspel med länkade fördjupningar.



The New York Times, 2012-02-21
I den senaste dödliga tibetanska protesten mot det kinesiska styret, satte en 18-årig buddhistisk munk eld på sig själv i söndags utanför hans kloster i Sichuan-provinsen, sade en tibetansk stödgrupp. Mer än 20 andra tibetaner har satt sig i eld under det gångna året för att protestera mot kinesiska regeringens kontroll. Den unge munken som dog söndag, känd under namnet på Nangdrol, ropade "Frihet för Tibet" innan han satte eld på sig själv, enligt gruppen, Internationella kampanjen för Tibet. Read more ….


Man on fire

International Campaign for Tibet, 2012-02-10
Av Bhuchung K Tsering

Den senaste tidens ström av självbränningar kan innebära en radikalisering av Tibets kamp.

Den 27 februari 2009, gick Tapey, en tibetansk munk i 20-års åldern, från Kirti klostret, i Amdo (i dagens Sichuan provins), till den närliggande korsningen i staden marknaden. Hans plagg var dränkta i olja. När han når korsningen satte han eld på sig själv, vecklade ut en hemmagjord tibetansk flagga som bär en bild av Dalai Lama och ropade slagord. Innan man kunde höra vad han sa, ingrep medlemmar av Folkets Väpnade Polis och sköt på Tapey. När han föll, tog de bort honom.

Den händelsen visade sig vara den första av många sådana själv-bränningar i tibetanska områden. Det verkar också vara ett prejudikat för en ny riktning i tibetanska aktivism. I mars 2011 begick en ny tibetan, Phuntsok, självbränning, och vid slutet av januari 2012 har minst 15 andra gjort det. Tolv av dessa har dött. Även när denna artikel skrivs, under den första veckan i februari, finns det rapporter om ytterligare tre tibetaner som har självoffrat sig. En vanligt rop från dessa individer har varit Dalai Lamas återkomst till Tibet och frihet för det tibetanska folket.

Här följer en längre essä om Tibetanernas kamp för frihet och sjävbränning som fenomen.

No comments:

Post a Comment