Friday 24 February 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina

The truth about human rights abuses in China and European denial

Human Rights Watch, 2012-02-23
Europa sätter inte allvarlig press på Kina för att stoppa brott mot mänskliga rättigheter som är olagliga enligt internationell rätt - visade förra veckan toppmötet EU-Kina i Peking

Den kinesiska regeringen måste ha varit glada över att EU i sina offentliga uttalanden efter förra veckans internationella toppmöte, valde luftiga oklarheter när det gäller mänskliga rättigheter - och bortser från någon specifik hänvisning till Pekings pågående angrepp på rättssäkerheten och dess intolerans mot yttrandefriheten. Det långa gemensamma pressmeddelandet av 14de EU-Kina-mötet har endast allmän hänvisningar till mänskliga rättigheter. Det var åtminstone en förbättring jämfört med förra årets gemensamma kommuniké. Det nämnde inte de mänskliga rättigheterna alls. Men kommunikén var en bekräftelse på tom retorik som lovande "samarbete om mänskliga rättigheter som bygger på jämlikhet och ömsesidig respekt". Det speglar problemen i EU: s årliga och Kinas bilaterala dialog om mänskliga rättigheter: inga särskilda riktmärken eller hänvisningar till faktiska rättigheter och deras offer.

Det fanns ingenting om specifika offer för Pekings människorättsbrott, såsom 2010 Nobels fredspristagare Liu Xiaobo. Liu avtjänar ett 11-års fängelsestraff för "omstörtande verksamhet" för hans roll i utarbetandet av Charta 08, ett online-upprop som förespråkar en fredlig politisk förändring i Kina och respekt för rättigheter och friheter som ingår i landets författning. Arbetet med att tysta honom sträcker sig till hans hustru, Liu Xia, som tros vara i husarrest för att förhindra henne från kampanjer på hennes makes vägnar. Det är en antydning av djupet av den kinesiska regeringens pågående kampanj av trakasserier, frihetsberövande, fängslande och försvinnandet av människor som Liu - som bara ber om de rättigheter och friheter som ingår i både internationell och nationell lagstiftning.

EU kan inte hävda att det inte vet om kränkningar av mänskliga rättigheterna. I januari uttryckte EU: s utrikespolitiske talesman Catherine Ashton oro om "försämring" av villkoren för kinesiska människorättsaktivister, efter domen för författarna Chen Xi och Chen Wei i december på falska "subversion" anklagelser. Chen Wei dömdes till nio års fängelse den 23 december, anklagad för "anstiftan till omstörtande verksamhet" för online kritik av regeringen. Tre dagar senare avkunnade Guiyangs domstol ett 10-års fängelsestraff på samma anklagelse för Chen Xi - för liknande on-line kritik av Kinas enpartistyre. Read more ...

 

Seeking end to self-immolations, protests, Chinese official tells Tibetans to cherish life

The Washington Post, 2012-02-24
BEIJING - En provinsiell chef för kommunistpartiet varnade tibetanska munkar och boende för separatism och att inte lyda lagen då han besökte ett kloster och oroliga samhällen som har stått i centrum för många nya självbränningsprotester, sade en lokaltidning på fredagen.

Tidigare i veckan besökte Sichuans partichef Liu Qibao ABA och Ganzi prefekturer, sade Sichuans Dagstidning på fredag. De två främsta tibetanska områden i västra Sichuan där de flesta av de 21 tibetanska själv-bränningarna under det senaste året har ägt rum.

Självbränningarna har satt igång en cykel av ytterligare repression som i sin tur har utlöst storskaliga protester de senaste veckorna.

"Vi kommer resolut slå ner på separatistiska aktiviteter och brott av alla slag, upprätthålla en enad stat, etnisk enhet och den normala rättsordningen. Detta gynnar grundläggande intressen för folket och upprätthåller deras religiösa frihet "sade Liu , enligt rapporten.

Tidningen sade att Liu träffade polis och soldater stationerade i regionen, där säkerheten länge har varit hård. Polisen är ofta stationerade runt kloster och vägspärrar kontrollera dokument och stoppar obehöriga resenärer. Det tunga polisarbetet driver vissa till radikala handlingar för att protestera mot det kinesiskt styre, som att sätta sig på brand.

Under sitt besök i Kirti-klostret i Aba, bad Liu munkarna att stödja ledningen för kommunistpartiet och vara laglydiga.

Klostret, där spänningar mellan munkar och myndigheter har varit hög i flera månader, är under sträng bevakning av säkerhetsstyrkor som har anklagats av utländska pro-tibetanska grupper för att slå åskådare och kvarhålla munkar. Området är avstängt för utländska journalister.

"Alla är lika inför lagen. Oavsett om du är en munk eller en nunna, du är medborgare först "ska Liu ha sagt. "Det finns inga kloster utanför lagen, och inte heller finns det personer utanför lagen."

I en uppenbar hänvisning till själv-bränningarna, sade Liu att enligt buddhistisk undervisning är livet dyrbart och "det borde inte finnas någon anledning att förstöra ett oskyldigt liv."

Han sade till de ledande präster att undervisa de yngre munkarna att "vårda allt levande, vårda sin hälsa och vårda sina liv." Read more ….


China Arrests 8 Protesters in Golok Pema Dzong

Voice of America, 2012-02-24
Kinesiska säkerhetsstyrkor har gripit 7 lekmän och en munk i en protest som bestod av hundratals tibetaner tisdag eftermiddag i Golok Pema Dzong.
Urgyen Rigzin, född i Golok som bor i exil, sade till VOA att tibetanska demonstranterna hade uppmanat myndigheterna till större religiös frihet i området.

"De protesterande krävde tillbakadragandet av säkerhets-och militära styrkor som har distribuerats runt två kloster, och internering och förhör av många ledande munkar", säger Rigzin.

Alla butiker var stängda och en konvoj på 25 trupp lastbilar for genom gatorna i staden, sade Rigzin till VOA. Read more ….

Is Prosperity Strengthening Beijing's Iron Grip?

New York Times, 2012-02-24
NEW YORK – Outsourcar vi förtryck till Kina? Det är rädslan som driver granskningen av arbetsförhållanden på Foxconn, elektronik-tillverkaren som monterar produkter för en rad västerländska teknikföretag, framförallt Apple.

Som en bloggare uttryckte det, innan han tittade på senaste undersökningen som sändes denna vecka på ABC nyheterna's "Nightline": "Jag hade varit orolig att efter jag såg rapporten, skulle jag känna ångest och skuld när jag använder min iPad, iPhone eller MacBook Pro. "En oberoende utvärderare som arbetar för Fair Labor Association, en ideell grupp som Apple har anställt för att undersöka förhållandena på anläggningarna, sade att California företaget stod inför sitt " Nike ögonblicket ", en hänvisning till 1990-talet, då sportartiklar-tillverkaren anklagades för att använda asiatiska sweatshops för att tillverka sina ikoniska sneakers.

Förhållandena på Foxconn är verkligen dystra: 12-timmarsskift, repetitivt arbete, sovsalar som packar sju arbetare i varje rum, kommandon som utfärdas av en högtalare. Foxconn kom till internationell uppmärksamhet under våren 2010, då 18 arbetare begick självmord.

Men "Nightline" Rapporten innehöll en implicit motivering - de 3.000 anställda radade upp sig vid Foxconn's portar före gryningen i hopp om ett jobb.

Detta är det historiska priset för löftet om industrialisering: Det är inte roligt, men det är bättre än att leva på existensminimum tillbaka på gården. Och moderniseringsteoretiker som Seymour Martin Lipset har hävdat, allt eftersom människor blir rikare tack vare dystra jobb som de på Foxconn, kan de kräva fler rättigheter.

Det är ett kraftfullt argument, och det har varit fallet inte bara i den utvecklade västvärlden, där industrialiseringen skedde först, men även på 20: e-talet stjärnor som Japan och Sydkorea. Men Daron Acemoglu, en ekonom vid Massachusetts Institute of Technology, varnar för att vi inte bör utgå från att det lyckliga sambandet mellan välstånd och demokrati automatiskt gäller för Kina. Det beror på att Kina är industrialiserad i en tid av Apple - i en tid av globalisering och den tekniska revolutionen.

Resultatet, hävdar Mr Acemoglu, är att Kina kan leverera stark ekonomisk tillväxt utan att omvandla sina inhemska politiska och sociala institutioner. För att illustrera denna tes, i en uppsats skriven för en kommande bok, kontrasterar Mr Acemoglu Kinas "catch-up" ekonomiska utveckling med hur processen utspelade sig i Tyskland och Ryssland på 1800: talet och Japan och Sydkorea på 1900:talet.

På dessa platser innebar catch-up tillväxten "att utveckla industrier, bygga en inhemsk marknad och genomgå en process av strukturella, sociala och institutionella förändringar," skriver Mr Acemoglu.

Men globaliseringen och den tekniska revolutionen innebär att Kinas auktoritära härskare har kunnat leverera en stark ekonomisk tillväxt utan att kapitulera politisk och social kontroll: "Istället för att behöva utveckla en hel industrimarknad kan en framväxande marknadsekonomi hysa några av uppgifterna såsom montering och drift. Detta gör det inte bara möjligt för Kina att växa mycket snabbt genom att förlita sig på världens teknologi och utnyttja sin billiga och rikliga arbetskraft, men har också undgått krav på strukturella, sociala och institutionella förändringar som tidigare samhällen genomgår ", skriver han.

Mr Acemoglu ser en kraftfull, och oroande, paradox växa fram. Det är en triumf för öppna samhället i väst, med fokus på individuella rättigheter, oberoende och ikonoklasmen som skapade den tekniska revolutionen. Men effekten av dessa upptäckter på världens mäktigaste diktatur kan vara att förlänga dess styre.

Mr Acemoglu vision av hur de samtidiga ekonomiska omvandlingarna i väst och de nya marknaderna interagerar är ett kraftfullt alternativ till de två vanligaste berättelser om kommunistiska Kinas anmärkningsvärda ekonomiska uppgång. En historia är att den eventuella övergång till demokrati, som vi såg i tidigare catch-up länder är oundviklig. Den andra är att Kina visar att statskapitalism faktiskt är en mer effektiv form av samhällsstyrning i denna rörliga moderna eran än kaotiskt demokrati. Read more ….

No comments:

Post a Comment