Thursday 1 March 2012

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Tibetan writer cannot collect Dutch prize

Radio Netherlands Worldwide, 2012-03-01
Kinesiska myndigheterna har hindrat tibetanska författaren och bloggaren Tsering Woeser från att gå till Nederländernas ambassad i Peking för att te emot 2011 Prins Claus Award av den nederländska ambassadören.

Prinsen Claus fonden för kultur och utveckling har valt att erkänna Ms Woeser för att tala på uppdrag av rättigheterna för det tibetanska folket.

Ms Woeser är för närvarande i husarrest. Hon säger statliga säkerhetsagenter har sagt till henne att inte gå till ambassaden för att hämta priset och att fyra till fem anställda vaktar sin lägenhet dygnet runt.

Kinesiska myndigheterna har vägrat att kommentera. Nederländernas ambassad i Peking hänvisar journalisternas frågor till regeringen i Haag.

Prince Claus Fund
Prinsen Claus Fonden säger att den är "oerhört besviken". Organisationen säger att Anna Woeser inte är fri att acceptera priset symboliserar vikten av hennes arbete och internationellt erkännande av dessa. Read more …..

Labor Camp for Petitioning Activist

Radio Free Asia, 2012-02-29
Myndigheterna i Peking har dömt en veteran-aktivist till 18 månader i arbetsläger med omskolning efter att han ledde journalister till en av regeringens inofficiella fångläger som kallas "svarta fängelser", sa rättighets aktivist.

Zhao Zhenjia fick domen arbetsläger med omskolning under de senaste dagarna, efter hans kvarhållande av Beijing polisen den 22 januari, sa Kina's människorättsförsvarare's (CHRD) webbplats.

Gruppen sade att hans straff kan kopplas till hans exponering av olagliga arresteringar av vanliga kinesers klagomål mot regeringen, men att Zhao också hade lockat polisens uppmärksammhet för att planera en Lunar New Year fest för framställarna i huvudstaden, av vilka många är hemlösa och reduceras till tiggeri för att överleva.

"Peking Polisen tog Zhao i förvar den 22 januari, men hade enligt uppgift inte skicka ett frihetsberövandemeddelande till sin familj i Fushun City" sade CHRD i ett e-postenkät uttalande på onsdagen.

"De har heller inte tillåtit Zhaos vänner att besöka honom vid You'anmen polisstationen,".

Zhaos dömdes till 3 års "omskolning genom arbete" även år 2000 i samband med hans protester. Read more ….


Activists Slam 'Rigged' Ballot

Radio Free Asia, 2012-02-29
Oberoende kandidater i stadsdels parlamentsval har uttalat kritik i en nyligen genomförd opinionsundersökning i sydvästra kinesiska provinsen Sichuan, och säger att det genomfördes utan insyn med anklagelser om röstköp och inofficiella gripanden och polisvåld.

Li Zhaoxiu, en oberoende kandidat i Sichuan: s Shuangliu County, sade att praxisen köpta-röster är vanligt på landsbygden Sichuan som ett sätt att styra landsbygden i lokala val.

"Betala pengar [för väljarna] är en del av val-landskapet," sa Li. "Det finns en särskild fond som avsatts för att göra dessa betalningar."

"De är vanligtvis utbetalningar av 10 yuan eller 20 yuan per väljare."

En annan kandidat i Shuangliu länet, Gan Xinyan, sa att hon misshandlades av säkerhetsvakter inhyrda av sin lokala stadsdelskommitté.

"De tog mig i håret och naglade mig till marken och sparkade mig över hela min kropp", sa Gan. "När de hade sparkat mig över hela min rygg, ben och bröst, trampade de på mig."

"De var klädda i läderstövlar och de trampade på hela min kropp." Read more ….


Legalizing the Tools of Repression

International Herald Tribune, 2012-02-29
Det som ser ut som en konstig fråga för utomstående, med tanke på den notoriskt elastiska omfattningen av vad som utgör den nationella säkerheten i Kinas enpartisystem, har faktiskt varit i fokus för en av de mest intensiva bakom kulisserna striderna inför lednings-övergången i oktober från president Hu Jintao till sin sannolika efterträdare, Xi Jinping.

Fokus för striden är en revidering av straffprocesslagen, som förväntas antas nästa månad vid det senaste årliga plenarsammanträde av nationella folkkongressen i Hu.

De mer progressiva sinnade fraktioner av det kommunistiska partiet och regeringen anser att rättsliga reformer ska vara en integrerad del av Kinas modernisering. De ser ett egenintresse i att ge en större roll till rättsstatsprincipen, och att reformera strafflagen som liknar internationella normer är en viktig del av detta arbete.

Det andra lägret består av den kraftfulla säkerhetsapparaten och de mer konservativa och hårdföra elementen i partiet och regeringen. Denna fraktion har blivit allt starkare sedan den tilldelades en ledande roll för säkerheten i OS i Peking 2008.

För denna grupp, är lagen rent instrumentell - ett verktyg för statsmakten - och bör inte ändras för att bemyndiga medborgarna och inskränka partiets makt. Dessa ”hardliners” tror att det är viktigt att låta säkerhetstjänster hantera hot med bredast möjliga tolkning av nationell säkerhet och allmän ordning, även om det ofta innebär felaktiga domslut. Read more …..

No comments:

Post a Comment