Monday 2 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Hartford Courant, Chris Buckley, 2 maj 2011
Beijing (TT-Reuters) - En av Kinas mest framstående människorättsaktivist advokat, Li Fangping saknas fortfarande tre dagar efter att han ringde sin hustru för att säga att han leddes bort av statliga säkerhetspolisen, tydligen den senaste målet för kraftåtgärderna mot oliktänkande.

Li försvann i fredags​​, samma dag som de kinesiska myndigheterna släppte hans kollega och vän rättigheter advokat Teng Biao, vars hemlighetsfulla frihetsberövande under mer än två månader har uppmärksammats i Beijing förra veckan av Michael Posner, Förenta staternas toppdiplomat om mänskliga rättigheter.

Li, en skygg och försiktigt Beijing jurist som har tagit många politiskt tvistemål, verkar vara ett mål för det kinesiska kommunistpartiets kampanj för att kväsa oppositionen, vilket har lett till att anhålla, fängsla eller informella fängslanden av dussintals dissidenter, förespråkare för mänskliga rättigheter och gräsrots agitatorer.
"Det har varit några nyheter om honom sedan fredag​​en. Polisen har inte gett mig någon information," sa Li's hustru till Reuters i telefon. Hon bad att bara att hennes efternamn, Zheng, skulle åberopas av rädsla för att hennes fullständiga namn skulle skapa mer tryck.

Zheng sade att Li först hade ringt henne för att säga att han var på väg hem fredag ​​eftermiddag, men sedan ringde igen.

"Han sa då att, 'Det finns statliga säkerhetspoliser på nedervåningen och de kommer att föra bort mig. Jag kommer inte att komma hem nu, äta middag själv ", sade hon.

Zheng sade att hon försökte ringa honom tillbaka, och hörde Li säga till någon att han talade till sin hustru. Då blev samtalet avbrutet, och senare blev telefonen avstängd, sa hon.

"Det rapporterade försvinnandet av den högprofilerade advokaten för mänskliga rättigheter Li Fangping samma dag som Teng Biao släpptes tyder på att säkerhetsstyrkorna genomför ett noggrant planerat angrepp på frispråkiga människorättsaktivister," säger Phelim Kine, Asien forskare för Human Rights Watch, till en New York-baserad rättighets grupp. Read more ...


China Daily, By Zhang Yan and He Dan, 2 maj 2011
Beijing - Flera viktiga förändringar av Kinas lagar trädde i kraft på söndagen och tar upp sådana saker som vilka brott som förtjänar dödsstraff och lämpliga straff för producenter av förgiftad mat samt att införa strängare straff för personer som dricker alkohol och kör bil.

Kinas nyligen reviderade straffrätt har en kortare lista över brott som kan bestraffas med döden - 55 i stället för tidigare 68. Read more ....

No comments:

Post a Comment