Sunday 15 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


China Daily, 15 maj 2011 (statskontrollerad tidning i Kina)
BRYSSEL / Beijing - Den högsta tjänstemannen i Europeiska unionen (EU) startade på söndagen sitt första officiella besök i Kina, på uppdrag att söka närmare handelsförbindelser och politiska förbindelser med Peking vilket behövs för ett starkare Europa.

"Jag kommer hit som en vän till Kina med respekt och förtroende, och en stark övertygelse i ärlig dialog", sade Herman Van Rompuy, ordförande för Europeiska rådet.

"Jag ser Kinas snabba ekonomiska utveckling och utveckling på den globala arenan som ett viktigt tillfälle för Europa och för att lyfta våra strategiska relationer till en ny nivå," sade han i en debattartikel med inriktning på kinesiska medier.

Presidenten skrev i artikeln "Hantera förändring i en värld av ömsesidigt beroende" som ett svar på intervjuförfrågningar från Xinhua. Han ville inte göra några intervjuer på resan, enligt hans presskontor.

"Det ömsesidiga beroendet är den politiska verkligheten idag. Att hantera detta ömsesidiga beroende är en av de stora utmaningarna för vårt unga århundrade", skrev han, och uppmanade EU och Kina att bli intima partners i anpassning till globala förändringar.

Van Rompuy, den första ordföranden för Europeiska rådet sedan 2009 inom ramen för Lissabonfördraget, är planerad att besöka Chengdu, huvudstad i Kinas sydvästra provinsen Sichuan, på söndagen efter ankomsten till Peking tidigare under dagen. Read more ....

Taipei Times, 15 maj 2011
Kina kommenterat USA: s utrikesminister Hillary Rodham Clintons hårda kritik av de mänskliga rättigheterna i Kina som "olämplig ".

I en intervju som publicerades tidigare i veckan med fokus på den senaste tidens oro i arabvärlden, fördömde Clinton Kinas hårdare tag mot oliktänkande som "dåraktigt", och att Peking försökte stoppa historiens gång.

Anmärkningarna var några av de starkaste av en högt uppsatt amerikansk tjänsteman sedan Kina inlett omfattande tillslag tidigare i år och kom samtidigt som Clinton hade möte med erfarna ledare från Peking som en del av de två nationernas "årliga dialog".

"Det är olämpligt för någon att sätta Kina i nivå med länder i västra Asien och Nordafrika's kaos " sade kinesiska utrikesministeriets taleskvinna Jiang Yu (姜 瑜) i ett uttalande som direkt svar på Clintons kommentarer.

I intervjun med The Atlantic Magazine, sade Clinton om kinesiska tjänstemän: "De är oroliga och de försöker stoppa historia, vilket är ett dåraktigt."

"De kan inte göra det, men de kommer att hålla bort det så länge som möjligt," tillade hon.

Kina, uppenbarligen skrämt av den våg av pro-demokratiska protester som sveper över den arabiska världen, har arresterat dussintals advokater, författare, konstnärer och andra förmodade kritiker de senaste månaderna. Read more ...


Taipei Times, 15 maj 2011
Likt en censurerad sten: Legenden förnekade att Kina hade bett honom att inte sjunga någon politiskt laddad protestsång på hans konserter i Beijing och Shanghai.
I en sällsynt och starkt formulerat budskap till sina fans, har Bob Dylan förnekat påståenden att hans låtar var censurerade av myndigheter när han gjorde sin uppmärksammade debut Kina förra månaden.

Musiken legenden, som spelade i Peking och Shanghai den 6 april och den 8 april utförde inte några av hans mest kända politiskt inspirerade låtar som Blowin 'in the Wind, vilket tände gnistor av spekulationer att han kan ha blivit censurerad.

I ett svar på den "så kallade Kina kontroversen" i ett inlägg på hans-officiella webbplats, medgav Dylan att myndigheterna hade begärt att få namnen på de låtarna han skulle spela inför konserter.

Kinas ledare - som kritiseras av människorättsgrupper och regeringar i väst för brott mot mänskliga rättigheter - är allmänt ansedda att vara nervösa över risken för politiskt provocerande låtar eller uttalanden från utländska rock musiker.

"Det finns ingen logisk svar på detta, så vi skickade dem listorna från de tre föregående månaderna," skrev Dylan på fredagen.

"Om det fanns några låtar, verser eller rader censurerade så har ingen någonsin berättade om det och vi spelade alla låtar som vi ville spela," skrev Dylan. Read more ...


The Washington Post, 15 maj 2011
Peking - Giftiga böngroddar, smutsig matolja, narkotika-behäftat fläsk: De obevekliga rubrikerna i kinesiska medier har piskat upp en obehaglig känsla i månader om de faror som lurar i nationens middagsskålar.

Berättelserna är dyster läsning men visar Kinas vanligtvis strikta censorer tillåter större handlingsfrihet för att hjälpa den att övervaka en livsmedelsindustri översållad med problem.

Staten har varit försiktigt uppmuntrande mot ett plötsligt utbrott mot livsmedelssäkerheten. Detta är i motsats till före den nya livsmedelssäkerhetskampanjen, då de lokala tjänstemännen skulle försena rapporteringen om livsmedelssäkerhet eller länsstyrelsen hade att ge tillstånd för täckning av livsmedelsskandaler, säger Peter Leedham, verkställande på en Kina-baserad test av livsmedel. Read more ...


The Australian, 16 maj 2011
Under de senaste fem söndagarna, har mer än 100 medlemmar av Shouwang kyrkan i Peking gripits för att hindra dem från att mötas. Det är en konfrontation mellan stat och samvete med stora konsekvenser för det framtida Kina.

En medlem i kyrkan, som talar anonymt, beskrev församlingen som huvudsakligen bestående av "intellektuella och yrkesverksamma". Vad som började som en bibelstudiegrupp för universitetsstuderande har vuxit till 1000 anhängare - den kinesiska motsvarigheten till en mega-kyrka.

"De kristna är mycket allvarliga kristna," säger hon till mig. "De är inte politiska alls. De respekterar regeringen, älskar landet, respekterar myndigheten, men de vill följa Gud, och delta i en normal kristen praxis."

Och de finner det omöjligt i Kinas statsunderstödd kyrkor, utformade för att hålla religionen som ett regeringskontrollerat monopol.

Under år av trakasserier från regeringen hindrades Shouwang församlingen från att hyra eller köpa en byggnad, så det började möte i det fria. Read more ....

No comments:

Post a Comment