Thursday 12 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet


Den stora majoriteten av diskurser om Kina kännetecknas av åtminstone en av de fyra följande bristerna, medan en del överraskande smala strategier kombinera dem alla.

Först misslyckas man ofta att till fullo uppskatta att Kinas storlek i sig är av global betydelse. För det andra misstolkar man djupet och arten av Kinas mutation, vilket är en oåterkallelig process och en viktig faktor för global förändring. Tredje, att inte ta hänsyn till tanken att globalt ömsesidigt beroende kommer att intensifieras inom överskådlig framtid. Trots fluktuationer har globaliseringen blivit nästan oåterkallelig. Och för det fjärde, gör ett ofullständigt antagandet att kinesisk-västliga förbindelserna måste variera på en skala som spänner från motsatsförhållande till ömsesidig nytta. En annan paradigm skulle kunna tjäna som både en motor och en kompass: Sino-Western förbindelser kan också vara ömsesidigt transformerande. Read more ...




The Boston Globe, 12 maj 2011
Peking- En grupp som har publicerat uppmaning till prodemokratiska protester i Kina har anmält till sin Google-värd att platsen blev hackad på torsdagen, mitt i långtgående tillslag mot aktivister.
Molihuaxingdong - eller "jasmin rörelsen" på kinesiska - driver en av flera webbplatser som sedan flera veckor lagt ut uppmaningar till fredliga protester i olika städer i Kina och andra länder. Minst ett halvt dussin andra webbplatser uppmanar till liknande protester.

Även om uppmaningarna inte lockat några direkta demonstranter, har de skrämt den kinesiska regimen till en av dess hårdaste kampanjer av förtryck av eventuella protester, eftersom de har sett vad som hänt i Mellanöstern och Nordafrika.

Molihuaxingdong gruppen berättade för Associated Press via e-post att allt innehåll på sin webbplats hade avlägsnats torsdag eftermiddag. Read more ...


Asia Times, 12 maj 2011, av Jacob Zenn
Napoleon Bonaparte sa en gång "Quand la chine s'eveillera, monde le tremblera [När Kina vaknar kommer världen att darra]."

Numera, när världen darrar, bloggar Kina. Från den tunisiske frukt-säljaren Mohamed Bouazizi's självbränning i Ben Arous i Tunisien den 18 december 2010, till Usama bin Ladins död i Abbottabad i Pakistan denna månad, har kinesiska nätanvändare livligt diskuterat sina tolkningar av händelser.
Även om Internet i Kina censureras, gör den relativa anonymiteten och den stora volymen 420 miljoner surfare Internet till ett relativt - och kanske det enda - fria forumet för momentan diskussion. Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala nätverk och informationsutbytes webbplatser blockeras och ersätts med statligt godkända parallella webbplatser, till exempel Renrenwang (Facebook), Weibo (Twitter) och Youku (Youtube), som drivs av kinesiska leverantörer av Internettjänster. Men otaliga platser finns som regeringen har föga hopp om att hävda effektiva regler för yttrandefriheten på mikronivå. Read more ...
 


Kinesiska myndigheterna i Ngaba griper ytterligare en Kirti munk
Phayul 12 maj 2011
Dharamsala - Kinesiska myndigheterna i Tibet har gripit en 21-årig tibetansk munk från Kirti klostret på måndagen, sade en tibetansk källa som bor här.

Lobsang Rinchen greps av kinesiska underrättelsetjänsten från den kinesiska statens säkerhet och Public Security Bureau. Lobsang är son till Tsamring Tsang, familj av pastorala division 2 i Meuruma township i Ngaba län. Det är ännu inte känt vad som ledde till Lobsang gripandet.

Som tibetanska kloster och samhällen i Ngaba, särskilt Kirti kloster, fortfarande är under sträng begränsning, fortsätter de kinesiska myndigheterna att utsätta munkar och lokala tibetaner för långa sessioner "patriotiska omskolning" som kräver att tibetanerna ska fördöma den tibetanska ledaren Dalai Lama, och fördöma sin tro. Read more ...


Phayul 12 maj 2011
Washington - USA planerar att pumpa miljoner dollar in i ny teknik för att bryta igenom den utomeuropeiska internetcensuren, mitt under de intensifierade tillslagen mot oliktänkande i Kina, sade tjänstemän på tisdagen.

Utrikesdepartementets tjänstemän sade att de skulle ge $ 19 MSEK till insatser för att undvika Internet kontroller i Kina, Iran och andra auktoritära stater som blockerar åtkomst online till politiskt känsligt material.

Michael Posner, biträdande statssekreterare med ansvar för Mänskliga Rättigheter, sade att finansieringen skulle stödja banbrytande teknik som fungerar som en "slangbella", att identifiera material som länderna censurerar och kasta det tillbaka på dem.

"Vi svarar med nya verktyg. Detta är en katt-och-råttalek. Vi försöker ligga steget före för katten, "säger Posner. Read more ....


Radio Free Asia, 12 maj 2011
Kinesiska myndigheter ger ingen hjälp för att upphöra med trakasserier av en människorättsaktivist.
Medan amerikanska tjänstemän intensifierar samtalen med Peking om Mänskliga Rättigheter, har en frispråkig universitetsprofessor södra Kina, i Guangzhou, sagt att hon är jagad av myndigheterna i en ständig kampanj av trakasserier.

Föreläsare och människorättsaktivisten Ai Xiaoming, Guangzhou på prestigefyllda Zhongshan University, säger ytterdörren till hennes lägenhet hade fastnat med superstarkt lim och hon hade fått hundratals "konstiga samtal " till sin mobiltelefon.

"Jag visste inte vem det var, så jag svarade, sade Ai, som nyligen släppt en dokumentär om AIDS i Kinas fattiga landsbygdsområden. "Ingen sa något. Efter det fick jag 50, 100 samtal eller så."

USA pressar Peking på mänskliga rättigheter, med utrikesminister Hillary Clinton som en av de hårdaste kritikerna av Kina's hårdaste nedslag mot oliktänkande på år.

"De är oroliga, och de försöker stoppa historien, vilket är dåraktigt," sade Clinton till kinesiska tjänstemän i en intervju med The Atlantic Magazine. Read more ....

No comments:

Post a Comment