Saturday 14 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Phayul, 13 maj 2011
Dharamsala - Lobsang Sangay, nyvald premiärminister för tibetanska regeringen i exil, träffade på torsdagen tre ledamöter av den tibetanska Youth Congress som inlett en tidsobestämd hungerstrejk i New Delhi för att protestera mot ockupationen av kinesiska myndigheter av Kirti-klostret i Tibets Ngaba län.

Den tibetanska Youth Congress, som säger att syftet med hungerstrejken - nu på sin 18: e dag - är att kräva ett omedelbart tillbakadragande av de kinesiska säkerhetsstyrkorna från klostret och villkorslös frigivning av alla politiska fångar, inklusive dem som nyligen arresterats i Ngaba, som har stått i centrum för politiskt oliktänkande sedan mars i år. TYC kräver också att tibetanska Youth Congress delegation beviljas tillträde till Tibet för att bedöma situationen för politiska fångar där.

"Jag är här för att visa min solidaritet och tacka dem på uppdrag av det tibetanska folket och även säga dem att vi är med dem," sade den tibetanska Premiärminsitern som kommer att tillträda i augusti till reportrar efter att ha träffat de tre männen i ett provisoriskt tält på Jantar Mantar, som också var platsen för indiska social aktivist Anna Hazare hungerstrejk mot korruption i april. Read more ...


Taipei Times, 13 maj 2011
En grupp av underjordiska kinesiska kristna kyrkor har utfärdat en trotsig framställning till landets parlament och kräver respekt för sin konstitutionella rätt till religionsfrihet.

Framställningen - undertecknas av pastorerna av 17 oregistrerade kyrkor - riktade sig till Nationella folkkongressens ordförande Wu Bangguo (
吴邦国) och uppmanar lagstiftarna att anta en lag för att skydda religionsfriheten.

Den kritiserade pågående landsomfattande tillslag som syftar till att stänga ner "underground"eller "hem" kyrkor.

I Kina finns ca 20 miljoner protestanter och katoliker i officiella kyrkor, medan medlemskap i "underjordiska" kyrkor som vägrar att böja sig för statliga kontroller på religion har vuxit till uppskattningsvis 50 miljoner.

Åtgärden var första gången så många oregistrerade kyrkorna hade samlas för att offentligt ta itu med religionsfrihet i Kina, sade den USA-baserade Rights Group China Aid, som noterade framställningen på sin hemsida.
Read more ....


The Washington Post, 13 maj 2011
Peking - Kina tycks utesluta samtal med den nya ledaren för Tibets regering i exil på fredagen, och stoppar alla hopp om förbättrade relationer mellan Peking och den nya ledningen.

Beijing erkänner inte regeringen, i Indien, som till nyligen leddes av Dalai Lama. Det har förts samtal med den tibetanska buddhistiska ledaren och hans representanter i det förflutna, men nio omgångar har inte gjort några framsteg. Read more ...


International Herald Tribune, 10 maj 2011
WASHINGTON - Två dagar av samtal på hög nivå mellan USA och Kina avslutades på tisdagen med att båda sidor framhöll blygsamma framsteg i ekonomiska frågor och att hårda ord om Kinas respekt för mänskliga rättigheter utväxlades.
Den storslagna omfattning och ståten i samtalen, som har blivit ett årligt evenemang där hundratals politiker, byråkrater, generaler och företagsledare, stod i bjärt kontrast till de begränsade resultaten som innehöll en kinesisk försäkran att förhindra myndigheter från att använda piratkopierad programvara.

Men båda sidor insisterade i avslutningstalen på tisdagen att träffas och prata i sig var tillräckliga prestationer, eftersom de kan lägga grunden för bättre förståelse.

"Som vi säger i Kina, kan andliga ting förvandlas till material, säger Cui Tiankai, vice utrikesminister, som beskriver värdet av förbättrade förbindelser.

Mötena som inleddes 2006 över enbart ekonomiska frågor, har ökat stadigt till att omfatta hela skalan av ländernas utbyte, inklusive samtal mellan militära ledare för första gången i år.

Frågan om mänskliga rättigheter skuggade mötena. Att skälla på Kina's regim är en politisk nödvändighet för amerikanska tjänstemän, men både Hillary Rodham Clinton, Secretary of State, och Vice President Joseph R. Biden Jr har noggrant modererat sin kritik i offentliga uttalanden på måndagen.

Då, i en intervju som publicerades tisdagen på Atlantics webbplats, gick fru Clinton mycket längre och kallar Kinas resultat för mänskliga rättigheter "beklagansvärda" och antyder att ett almännt krav på demokrati så småningom skulle avsätta Kinas härskare, precis som det hade underminerat flera regeringar i Mellanöstern och Nordafrika. Read more ....

No comments:

Post a Comment