Thursday 19 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Tibet Post, 19 maj 2011
Dharamshala - A ljusvaka hölls i den nordindiska staden Dharamsala i natt (18 maj) för att visa stöd och enhet för de tre hungerstrejkande i New Delhi. Tre medlemmar av den tibetanska Youth Congress började fastan den 25 april, och är för närvarande i kritisk hälsa. De syftar till att öka medvetenheten för repressalierna på Kirti-klostret, Tibet, som har sett mycket våld och oroligheter i händerna på kinesiska tjänstemän under de senaste månaderna.

Den levande ljusprocessionen, som organiseras av tibetanska Youth Congress, började vid 19:00 på stora torget i McLeod Ganj - Himachal Pradesh. En skara på över 200 demonstranter marscherade genom gatorna och skrek sitt stöd för Kirti och hungerstrejkande. Efter att ha gått igenom centrum två gånger, tog sig de protesterande - till stor del munkar, nerför backen till det viktigaste tibetanska tempel (Tsuglakhang). En flod av ångestfyllda människor som bär ljus i den stilla kvällsluften medan de färdades ner. Enorma tibetanska flaggorna vajade, och foton på Gandhi hölls väders. Read more ...


The Tibet Post, 18 maj 2011
Bryssel den 18 maj - EU: s minister för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Lady Ashton, uttryckte för första gången sin oro över situationen vid Kirti-klostret i Ngaba regionen i Tibet i sitt brev till ledamoten Provera som hade uppmanat henne förra veckan att omedelbart fördöma repressalierna i syfte att förhindra ytterligare kränkningar av mänskliga rättigheter i Tibet.

"Jag är mycket berörd av det rapporter om dödsfall, misshandel och gripanden av munkar på klostret. Europeiska unionens delegation i Peking har försökt samla in fakta om denna händelse, men inte kunnat göra det då det förefaller som de kinesiska myndigheterna har spärrade av klostret och alla utlänningar har utvisats från området. Delegationen kommer ändå att fortsätta att försöka få mer information om läget på marken", sade hon. Read more ...


Reuters, 19 maj 2011
(Reuters) - Åtta New York bor har stämt Baidu Inc och den kinesiska regeringen på onsdagen, och anklagar Kinas största sökmotor för att konspirera med sin regim i att censurera prodemokratiska tal.

De åtta pro-demokratiska aktivisterna hävdar brott mot den amerikanska konstitutionen och enligt sökandenas advokat, är detta den första i sitt slag. I den oortodoxa stämningen anklagas inte bara ett företag utan också den kinesiska regeringen som svarande.

Stämningen lämnades in mer än ett år efter Google Inc förklarade den inte längre skulle censurera sökresultat i Kina, och ombokade Internetanvändare till sin Hongkong webbplats.

Baidu talesman Kaiser Kuo har avböjt att kommentera.

Kinas utrikesministerium, på fråga om rättegången, sade att Kina "garanterar kinesiska medborgarnas yttrandefrihet enligt lagen." Read more ...


Reuters, 19 maj 2011
Beijing - En stor majoritet av utländska journalister i Kina anser att villkoren har försämrats under det senaste året, och 70 procent av de svarande i undersökningen sade att de har trakasserats, enligt de första resultaten från Foreign Correspondents 'Club of China.

Räkenskaperna för åtstramning av officiell press på utländska reportrar kom då de preliminära resultaten av en undersökning presenteras på torsdagen, och återspeglar den senaste friktion mellan journalister och poliser som har försökt att avskräcka rapportering från områden med potentialla protester.

Det styrande kinesiska kommunistpartiet blev förskräckt av samtal som spreds på nätet i februari för "Jasmine revolution" sammankomster, inspirerad av anti-auktoritära uppror över hela arabvärlden.

Även om samtalen aldrig drog stora folkmassor, har dussintals oliktänkande, människorättskämpar och demonstranter gripits eller tagits i förvar för att avskräcka eventuella deltagande. Polis och vakter har trakasserat och fängslat och i några fall misshandlat utländska journalister som försökt rapportera från de utsedda protest platserna i Peking och Shanghai.

The Foreign Correspondents 'Club of China's årliga undersökningen gav 108 svar från 225 medlemmar, och 94 procent av dem som svarade sa att villkoren hade försämrats.

"Sjuttio procent av de tillfrågade sade att de hade upplevt störningar, trakasserier och / eller våld under det senaste året", sade ett mail från klubben. Read more ...


Taipei Times, 19 maj 2011
FN - Kina blockerade på tisdagen en rapport från FN: s experter som anklagar Nordkorea för att bryta mot FN: s sanktioner som förbjuder export och import av ballistiska missiler och kärnvapen samt konventionella vapen och lyxvaror.

Kinas FN-ambassadör Li Baodong sa till journalister efter ett möte bakom stängda dörrar i säkerhetsrådet för att diskutera genomförandet av sanktionerna mot Nordkorea att Peking "fortfarande studerar denna rapport."

Rapporten av sju oberoende experter som utnämnts av FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon för att övervaka genomförandet av sanktioner, sändes till de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet för godkännande på tisdag morgon. Diplomater sade Kina var det enda land som motsatte sig dess omedelbara publicering.

Storbritanniens vice FN-ambassadör Philip Parham sade att det var "brett stöd" för rapporten i rådet, men att Kina hade problem med det.

Panelens första rapport i maj förra året uppehölls också upp av Kina. Den släpptes till slut i november efter att Peking förbrukat sina invändningar. Read more ...

No comments:

Post a Comment