Wednesday 18 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 17 maj 2011
Kinesiska myndigheterna ger tibetanska nomader TV-utrustning inställda på statliga sändningar.
Kinesiska myndigheterna i den sydvästra provinsen Sichuan trappar upp programmet med statlig TV för tibetanska nomader inför en känslig politisk årsdag nästa vecka och gör det svårare för dem att få något annat än statskontrollerade nyheter, sa exil källor.

Nomadiska familjer i Kardze (på kinesiska, Ganzi) i tibetanska autonoma prefekturen, får gratis TV-apparater och paraboler, sade lokala tjänstemän, vilket bekräftar tidigare rapporter.

"De håller på att ges bort gratis i nomadiska distrikt", sade en tjänsteman som svarade i telefon på Xinlong länet religiösa frågor presidiet i Kardze på tisdagen.

På frågan om TV'n innehöll övervakningsutrustning, sade tjänstemannen, "jag vet inte."

Den norskägda Voice of Tibet radiostation rapporterade på måndagen att tv-apparaterna är utrustade med mikrofoner som en del av en ny övervakningsenhet inför nästa veckas 60-årsdagen av "befrielse" av Tibet People's Liberation Army trupper. Read more ...

Phayul, 16 maj 2011
Dharamsala,- Kinesiska myndigheter i Tibet har gripit en 39-årig tibetansk munk i klostret Kirti den 6 maj, sade en tibetansk källa som bor här.

Lobsang Khedup greps i klostret men orsaken till hans gripande och hans nuvarande vistelseort förblir okända, tillade källan.

I en annan incident som kom upp till ytan först nu, greps en 60-årig tibetansk man som heter Gerik den 19 mars, en dag innan exiltibetaner gick till valurnorna för sina PM och medlemmar av den tibetanska parlamentet i exil. Gerik, som tillhör Ge Tsang familjen av pastorala division No.3, Me'uruma township, misstänktes för att förmedla information om situationen i Ngaba till omvärlden sedan 2008, och särskilt om självbränningen protest Kirti munk Phuntsok i mars i år. Read more ...


The Tibet Post, 17 maj 2011
Dharamshala: - Losang Khedrup, en 39-årig munk i klostret Kirti greps den 6 maj utan giltigt skäl och hans vistelseort är fortfarande okänd, säger munkarna i Kirti-klostret i exil.

Gerik, 60, född i Me'uruma township i Ngaba greps också den 19 mars i år. Han var fängslad två gånger under 1998 och 2008 för att ha delat ut flygblad om situationen i Ngaba och Tibet.

Han kvarhölls denna gång av den allmänna säkerhetensbyrå för sitt engagemang i att förmedla information om situationen i Ngaba till omvärlden. Han var också misstänkt för att sprida information om självbränningen av Phuntsog i mars.

17thmay2011YUY434

Hans fru Dhonko, 52, greps den 20 mars och hölls fängslad i flera dagar och utsattes för svår misshandel och trakasserier.

Gerik dotter Metok, 23, greps och förhördes om information om sin fars kontakter med omvärlden. Hon hade lidit svåra övergrepp i häkte under 2008. Hon var svårt misshandlad och myndigheterna tillät henne inte att bli antagen på sjukhus. Hon blåmärken och sår, och var kvar mentalt traumatiserade.

Gerik övriga släktingar och familjemedlemmar har lyckligtvis kunnat flytta ut innan de kinesiska myndigheterna kunde kvarhålla dem. Read more ....


Asia Times, 17 maj 2011, av Kent Ewing
Hong Kong - Let's face it, nästan 14 år efter att britterna lämnat tillbaka denna koloni till Kina, har denna stad på 7,1 miljoner människor fortfarande inte omfattat fosterlandet i en varm, kärleksfull famn. Det har varit massor av företags-handslag och signering av ekonomiska avtal, men kramar av äkta tillgivenhet har varit få, och förtjusta kyssar - ja, till och med slentrianmässiga pussar på kinden - ännu färre. Hittills har Hongkongs återförening med fastlandet varit en ekonomiskt framgångsrik, men tydligt kallblodig affär.

Men nu, utan tvekan på order från sina politiska herrar i Peking, har Hongkongs ledare tillkännagivit planer på att öka befolkningens fosterlandskärlek genom att genomföra "nationell utbildning" (läs: "politisk indoktrinering") som obligatoriskt ämne i grundskolan och gymnasiet redan nästa år.

Även om ingen förväntar sig att Mao Zedongs Little Red Book ska bli obligatorisk läsning för Hongkong studenter, så förväntas propaganda framställas som landets historia, och chauvinism som patriotism. Read more ...

KanZhongGuo, 17 maj 2011
Kulturrevolutionen återkomst?

Det har gått nästan 35 år sedan slutet av kulturrevolutionen, som regims interna dokumentation definierar som en "tio års katastrof."

"Röda Kultur Rörelsen" som nyligen presenterats av Bo Xilai, sekreterare i KKP 's"Chongqing Kommittén", verkar vara en renässans i Röda floden av Kulturrevolutionen. See more ...

No comments:

Post a Comment