Sunday 29 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Washington Post, 28 maj 2011
Peking - Polisen spärrade av delar av två län i Kinas inre Mongoliet för andra dagen på lördagen i vad invånarna beskriver som ett slags undantagstillstånd efter protester som utlöstes av dödandet av en mongolisk herde som blev överkörd av en kinesisk lastbilschaufför.

Demonstrationerna den senaste veckan i två län och en närliggande stad är sällsynta för Inre Mongoliet, till skillnad från Kinas andra oroliga gränstrakterna mellan Tibet och Xinjiang som utbröt i våldsamma protester de senaste åren.

Medan inga protester har rapporterats på lördagen, sade invånare att polisen fortsatte att spärra av gatorna som leder till regeringsbyggnader i de två länen, som kallas Zhenglan och Xiwu på kinesiska eller Shuluun Huh och Ujumchin på mongoliska.

"Undantagstillstånd infördes i hela regeringen idag igen. Omkring 100 beväpnade poliser är stationerade där. Alla utestängs från att komma in på området ", säger en pensionär som bor i Zhenglan residensstad som nåddes via telefon. Han ville bara identifiera sig med sitt efternamn, Wang. Read more .....


Washington Post, 27 maj 2011
Peking - Kina gav ett ståt-fyllt välkomnande till Burmas president på fredagen, vilket ger legitimitet åt landets nya, nominellt civil regering och säkerställer fortsatt kinesiska tillgång till sin grannes naturresurser.

Statsbesöket är Thein Sein första sedan Myanmar installerade sin nya regering i mars, vilket understryker vikten av ländernas band. Han välkomnades av Kinas president Hu Jintao med en högtidlig ceremoni inne i Folkets Stora Salen, följt av samtal mellan de två och deras delegationer. Read more ....


Kan Zhong Guo, 21 maj 2011
Äta den bittra frukten av sin egen uppfinning?
Fang Binxing, pappa till Kinas Great Firewall (GFW) och ordförande i Pekings universitet för post och telekommunikation höll ett anförande på eftermiddagen den 19 maj vid Wuhan University. Student demonstranter kastade ägg och skor på honom som orsakar kontroverser och heta diskussioner bland Internet netizens.

Enligt RFI rapporter kom redan före Fang Bingxin gick till Wuhan University farhågor upp på Internet. Många nätanvändare efterlyste en protest och delade information på nätet. Efter att ha informerats om hans tal vid Wuhan, kom de att protestera.

Enligt demonstranterna och Twitter mikro-blogg, kom eleverna med ägg som kastades mot honom.

Efteråt tog en demonstrant av sig skorna och kastade dem på Fang. Den första skon träffade Fang men den andra blev blockerad.

SäkerhetsVakter på plats och skolans anställda personal drabbade samman med demonstranter. Ett dussin personer försökte ta demonstranten som kastade skon, men blockerades av akademikerna. Demonstranterna kunde lämnade scenen i säkerhet. Read more ...


(Clearwisdom.net) I rapporter från Kina ingår incidenter av förföljelse som ägde rum i 12 städer och län i åtta provinser. I denna rapport har 15 utövare utsatts för misshandel under sin internering och minst 13 utövare arresterades olagligt. Read more ...


Breitbart, Hong Kong 29 maj 2011
29 maj (AP) - (Kyodo)- Ca 1.100 personer marscherade i Hongkong på söndagen inför den 22: a årsdagen av de blodiga tillslagen mot demokratiaktivisternas demonstrationer i Peking.

De skanderade slagord som "gottgörelse 4 juni! Ställ slaktare regimen till ansvar! Stoppa enpartistyre! Bygga ett demokratiskt Kina!" demonstranter marscherade i centrala Hong Kong som en del av den årliga minneshögtiden som anordnas av Hong Kong's allians för att stödja patriotiska demokratiska rörelser.

Den kinesiska regeringen skickade trupper och stridsvagnar för att krossa demonstrationer för ett demokratiskt Kina på Peking Himmelska fridens torg i juni 1989.

Hundratals, om inte tusentals, människor dödades efter att trupperna började skjuta på natten den 3 juni. Videoklipp visade tanks som krossar protest zon som upptagits av studenter i flera veckor, och blodiga bilder på personer med kött sår som rusade till sjukhus. Read more ...

No comments:

Post a Comment