Saturday 30 April 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina

Kina's regim frisläpper gripen Rättighets advokat

International Herald Tribune, 30 april 2011
Beijing - Kinesiska myndigheter släppte en ledande människorättsaktivist och advokat från fängelse på fredagen​​, en dag efter att amerikanska tjänstemän väckt allmänhetens oro över hans internering i slutet av en två dagars dialog om mänskliga rättigheter med kinesiska företrädare.

Aktivisten, Teng Biao, är en Beijing universitetslektor som har gett juridisk rådgivning till en rad offentliga kritiker, inklusive tibetanska dissidenter, motståndare till konfiskering statlig mark och medlemmar av Falun Gong, en förbjuden andlig grupp. Han var bland de ursprungliga undertecknarna av Charta 08, en pro-demokrati manifest som ledde till fängslandet av en av dess upphovsmän, Liu Xiaobo, som tilldelades Nobels fredspris i oktober förra året. Read more ...
 

Rättighets Grupp: En kinesisk advokat frigiven medan en annan är försvunnen

Av Jo Ling Kent, CNN, 2011 30 april
Beijing, Kina (CNN) - Kinesiska myndigheterna släppte en framstående advokat som greps för mer än två månader sedan, strax efter att en amerikansk tjänsteman krävt hans frigivning, sade en rättighets grupp.
Teng Biao släpptes på fredagen efter 70 dagar i häkte, enligt en ambassadtalesman.
China Human Rights Defender bekräftade att han inte längre var kvar i fängslat förvar.

Hans frigivning kommer efter två dagar av Mänskliga Rättigheter -samtal mellan USA och Kina i Beijing.

"Vi har sett en allvarlig tillbakagång för mänskliga rättigheter i Kina, säger Michael Posner, USA: s biträdande statssekreterare för demokrati, mänskliga rättigheter och arbetsrätt.

Under sina möten med kinesiska tjänstemän framhöll Posner advokatens fall tillsammans med en mängd andra aktivister, konstnärer och religiösa grupper.

Posner sade på torsdagen att förbindelserna mellan USA och Kina skulle kunna drabbas som en följd av de kraftiga repressalierna mot aktivister efter uppmaningarna till Jasmin-protester i februari. Read more ....

Hong Kong affärsman står upp för dissidenter i Kina

AFP by Joyce Woo Joyce Woo – Fri Apr 29
Hong Kong (AFP) - Hong Kong affärsmannen Lew Mon Hung är en osannolik hjälte för Kinas växande legioner av oliktänkande.

Den strikta finansmannen insisterar att han är en kinesisk patriot, vilket understryks av hans medlemskap i ett politiskt rådgivande organ till Beijing.

Han kommer inte att beröra frågor om Kinas enpartistyre eller Hongkongs prodemokratiska läger, ofta en nagel i ögat på Beijing.

Men 62-åringen har varit allt annat än en dämpad politiskt tillsatt på senare år, då han protesterat mot Kinas fängslanden och misshandel av oliktänkande och hävdat att landets ogenomskinliga rättsväsende är i stort behov av reformer för att förhindra missbruk av polis och domstolar.

"Jag är en Kines först och främst. Jag älskar mitt land, sade han från en glittrande kontor i Hong Kongs finansiella kärna täckt från golv till tak med artiklar han skrev om stadens politiska friheter och mänskliga rättigheter.

"Jag är här för att tjäna folket -.. Jag gör vad som är rätt för vår plikt att tala för folket" Read more ...



The China Post, 30 april 2011
Beijing - Kina svarar på USA's kritik av dess Mänskliga Rättigheter på fredagen efter samtalen i frågan och säger att det kinesiska folket var "mest kvalificerade" att prata om ämnet och försvarade fängslandet av konstnären Ai Weiwei.
Den amerikanska ordföranden för samtalen sade på torsdagen att han var "djupt oroad" av tillslag mot dissidenter och Mänskliga Rättigheter advokater i Kina, och att friktionen kan hindra de två makterna's band.

Men Kina och USA har många gemensamma intressen, från att hantera Nordkoreas ambitioner till att upprätthålla den globala ekonomiska återhämtningen, och frågor över Mänskliga Rättigheter förefaller osannolikt att spinna utom kontroll. . Read more ...


The Washington Post, av Arvind Subramanian, 30 April 2011
Världens två ekonomiska supermakter möts snart till den tredje delen av deras strategiska och ekonomiska dialog. Utöver detaljerna, är den verkliga frågan för USA och världen Kinas annalkande ekonomiska dominans. President Obamas State of the Union-tal, efter president Hu Jintao's besök i januari, visade den nivå av ångest som beslutsfattare har om Kina som en potentiell rival och kanske ett hot, med växande ekonomiska, militära och politiska resurser, inklusive dess innehav av amerikansk skuld. Men att döma av reaktionerna på presidentens tal, ses hotet inte som överhängande. Detsamma sades, påpekade några, om uppgången i Ryssland och Japan, för 40 och 20 år sedan, och dessa hot visade sig vara falsklarm.

Men vad händer om hotet faktiskt är större än politiker tror? Read more ...

No comments:

Post a Comment