Sunday 8 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Phayul, Lördag 7 maj 2011, av Kalsang Rinchen
Dharamsala, - En kinesisk domstol i Tibets Ngaba County, där spänningen fortfarande är stor med kinesiska säkerhetsstyrkor och tjänstemän som utsätter tibetanska munkar för "patriotisk omskolning" i regionens framträdande kloster, har dömt två tibetanska munkar till 3 års fängelse.

Ngaba County Intermediate People's Court dömde den 2e maj Lobsang Dhargye, 31, Me'uruma township, till 3 års fängelse, sade Kanyag Tsering, en tibetansk munk som bor här.

Lobsang har varit munk i klostret Kirti sedan barndomen. År 2003 gick han till Tibets huvudstad Lhasa för att studera på Drepungklostret. Han deltog i protest under 2008 mot Kina med Drepung munkar. Hans igenkändes av hemliga kameror installerade av regeringen. Han blev snart gripen och tillbringade de närmaste 5 månader i olika fångläger runt Lhasa. Slutligen kom han tillbaka till sitt hemlän Ngaba, och släpptes villkorligt. Han var skyldig att infinna sig hos myndigheterna vid anmodan, och fick inte lämna Ngaba län utan skriftligt tillstånd från polisen. Han greps den 11 april i år i en räd av polis och soldater på Kirti kloster. Read more ...


KanZhong Guo, av Gu Yaotong, 7 maj 2011
Beijingbor oroade av skärpning av övervakningssystem.
Kinesiska myndigheter har utfärdat sin starkaste varning hittills mot Internet uppmaningar om prodemokratiska protester inspirerad av arabvärlden uppror.

En statlig tidning, Beijing Daily, sade: "Alla vet att stabilitet är en välsignelse och kaos är en katastrof."

Siffror som presenterades i början av det årliga riksmötet visar att utgifterna för den inre säkerheten - polis, övervakning och domstolarna - är att öka med 13,8 procent, och översteg försvarsbudgeten för första gången.

Med detta har myndigheterna i Peking skärpt sina allestädes närvarande övervakningssystem för att kontrollera alla invånare, inklusive lokalbefolkningen som arbetar på utländska ambassader. Denna praxis har gjort människor i Peking extremt nervösa.

Människor i Beijing är mycket förtjust i att prata. Med lång tradition, är taxichaufförer i Beijing kända för att vara pratsamma. De flesta som någonsin tagit en taxi i Beijing skulle säkert hålla med.
Men många människor som har tagit taxi i Peking under de senaste sex månaderna har upplevt att det blivit väldigt tyst. De som tagit en lång taxiresa kanske har försökt inleda en konversation med föraren, men de är nu oftast frustrerade inför samtalet. En gång, när en passagerare berört känsliga ämnen, stannade en taxichaufför i fyrtioårsåldern plötsligt bilen och bad passageraren att gå ut ur fordonet. Han stängde bildörrarna och viskade till honom och sade att det var mycket farligt att diskutera något om känsliga frågor i bilen, eftersom alla taxibilar i Peking har installerats med system för säkerhetsövervakning. Föraren varnade allvarligt passageraren att han inte skojade, och sa att vissa taxiförare har gripits av den särskilda agenterna. Passageraren kom slutligen att inse att alla hytter har utrustats med övervakningssystem inkluderande inspelning och GPS. Read more ....


Radio Free Asia, 6 maj 2011
Kinesiska myndigheter slår till mot reportrar som bevakar frihetsberövande av regeringskritiker och aktivister.
Tre kinesiska journalister har gripits eller trakasserats av polisen under de senaste dagarna under ett landsomfattande tillslag mot aktivister och politiska motståndare.

Guangdong-baserade journalisten Wang Sijing greps med våld av Wuhan polisen efter att hon rest dit för att bevaka en berättelse om fångar på psykiatriskt sjukhus, sade Twitter-användare.

Wang släpptes efter att hennes mobiltelefon beslagtogs, men avböjde att kommentera på fredagen.

"Det är inte bekvämt för mig att prata just nu," sade Wang. "Men jag mår bra. Tack till alla för deras oro."

Wang hade rest till Wuhan för att följa upp rapporter om att missnöjda i staden som klagade låstes in som psykiatriska patienter.

Hu Guohong och Cheng Xue blev inspärrade på Wuhan mentalsjukhus efter att de avslöjat inlåsningen av en annan missnöjd, Xu Wu, som också behandlas som psykiskt sjuk. Read more ...

UNPO, 6 maj 2011 (Tibet Post International)
En grupp om åtta tibetaner började en marsch från New York till Washington DC för att kräva ett omedelbart slut på belägringen av Kirti kloster och frisläppandet av de cirka 300 tibetanska munkar som nyligen greps av kinesiska säkerhetsstyrkor från ett kloster i Ngaba.
Den 250-kilometer långa marschen kommer att sluta vid den kinesiska ambassaden i Washington DC den 8 maj 2011 med en protest av hundratals tibetanska-amerikaner och anhängare. De marscherande kommer också uppmana deras representanter och senatorer på Capitol Hill att stödja sina krav.
Marschen är arrangeras av studenterna för Free Tibet, New York-New Jersey tibetanska Association, tibetanska Women's Association och tibetanska Youth Congress. Read more ...

Clearwisdom, 7 maj 2011, av korrespondent i Sichuan distriktet
(Clearwisdom.net) Huang Shifen, en Falun Gong-utövare från Shifang City, Sichuanprovinsen, blev olagligt arresterade och fängslade i 15 dagar. Den 12 april 2011 togs hon ur häktet. Huang's nuvarande vistelseort är okänd.

Den 28 mars 2011, cirka 03:30, greps Huang Shifen och Liu Shenghui, en medutövare (både från Tongzi Village, Nanquan Town, Shifang City) och fördes till Nanquan's polisstation. De två hade distribuerat material om Falun Gong i Nanyang Village, Nanquan Stan. Allt deras material och personliga artiklar beslagtogs. Liu släpptes på 9:30 på kvällen.

Den 2 april, 2011, gick flera medlemmar av Huang's familj för att besöka henne, men vakterna tillät dem inte att se henne.

Den 12 april 2011, kl ca 8:00, gick Huang's familj till häktet för att besöka henne, men de blev tillsagda att vänta utanför. Ungefär en timme senare anlände en beige van (inte en polisbil) med en förare och en annan person klädd i civila kläder och förde bort Huang.

Huang's familj vet fortfarande inte hennes vistelseort. Read more ...

No comments:

Post a Comment