Monday 16 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Human Rights Watch, 12 maj 2011 av Phelim Kine
Mitt under Kinas hårdaste åsiktsförtryck i mer än ett decennium, talade Kinas premiärminister Wen Jiabao den 14 april om behovet av hans regering att "uppmuntra människor att tala sanning." Det ironiska i Mr Wen's ord var uppenbart på det den globalt erkända aktivist-artist Ai Weiwei, en av tiotals konstnärer, advokater, aktivister från det civila samhället och bloggare, som fängslats, gripits eller saknas sedan mitten av februari. Ingripandena som utlöstes av officiell rädsla för en eventuell Mellanöstern-stil "jasmin revolution" som skulle kunna hota kinesiska kommunistpartiets 61-årigt monopol på makten, visar inga tecken på avmattning.

Mr Ai: s fall belyser den alltmer hårdhänta taktik av säkerhetsstyrkorna med uppgift att kväva oliktänkande under de senaste veckorna. Mr Ai försvann i polisens förvar i Beijing Capital Airport den 3 april och har varit isolerade sedan dess. Regeringens förklaringar av Mr Ai öde består av en enda mening - utfärdas April 7 genom Xinhua - att Mr Ai hade häktats för ospecificerade "ekonomiska brott."

Mr Ai framträdde som är en frispråkig förkämpe för sanning i Kina i augusti 2007 när han beskrev de kommande OS i Peking 2008 som "falska leenden" av en repressiv regering.

Sedan dess har hans strävan efter sanning varierat från att göra en oberoende utredning om antalet barn som fallit offer för den massiva jordbävningen i Sichuan 2008 och för att offentligt visa stöd för kinesiska mänskliga rättigheterna. Men Mr Ai's status som son till en berömd revolutionär poet och hans egen konstnärliga prestationer gjorde honom inte immun mot statliga repressalier. Hans aktivism medförde övervakning, trakasserier och en polis som misshandlade honom i augusti 2009 som krävde akut hjärnkirurgi en månad senare. I en intervju i september 2010 beskrev Mr Ai hans aktivism som ett uttryckligt utmaning till "etik" av en auktoritär regim där "allt är hemligt, inget kan sägas."

Men Mr Ai är bara en av dussintals kinesiska medborgare som förföljs av sin regering under de senaste två månaderna för att göra det som Mr Wen uppmanade till, och för att kräva att regeringen upprätthåller sina konstitutionella och internationella förpliktelser. Sedan mitten av februari, har kinesiska säkerhetsstyrkor "låtit försvinna" minst 18 andra, och förnekar dem deras rätt till en rättvis rättegång och kontakt med nära och kära och juridisk rådgivning, och ökar deras sårbarhet för tortyr i häktet. Dussintals andra har officiellt gripits, anhållits eller fått straff på upp till två år i omskolning arbetsläger. Read more ...


Amnesty International, 5 maj 2011
Mängder av regeringenskritiker, advokater, aktivister, bloggare, konstnärer och "netizens" har gripits sedan februari, pga regimens farhågor om en "Jasmine Revolution" inspirerad av händelserna i Mellanöstern och Nordafrika. Amnesty International profilerar en del av den nya generationen av kinesiska aktivister som fångats i svep.

Liang Haiyi aka Tiny: Tidig offer för "Jasmine revolutionen"

Status: Frihetsberövad, misstänkt för "omstörtande verksamhet"

Med hennes egna ord: "När landet inte kan skydda en tiggare, kan det inte skydda kejsaren!"


Liang Haiyi portrait
Liang Haiyi fördes bort av polis den 19 februari i den nordkinesiska staden Harbin för att ha delat videor och information om "Jasmine revolutionen" på internet. Hennes advokat bekräftade hon greps misstänkt för "omstörtande verksamhet".



Ran Yunfei: Sichuan aktivist och framstående bloggare

Status: Formellt arresterats för "anstiftan till omstörtande verksamhet"

Med hans egna ord: "Ju fler gånger ditt bloggkonto är förlorat, desto större blir din insats för att sprida sanningen"


Portrait of Ran Yunfei
Ran Yunfei är en litteraturkritiker, akademiker och politisk kommentator från Chengdu i sydvästra Kina.




Wang Lihong: Himmelska fridens generationens aktivist som blev "netizen"

Status: Formellt arresterats för "samla människor för att blockera trafiken".

Med hennes egna ord: "Om jag tiger inför lidande och ondska, kommer nästa onda som slår ner vara jag själv."

Wang Lihong portrait

Liksom många kineser i sin generation, upplevde Wang Lihong ett politiskt uppvaknande i Peking under 1989-års protester för elevdemokrati.





No comments:

Post a Comment