Monday 9 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet


Taipei Times, 9 maj 2011
Kinesiska och amerikanska tjänstemän polerar sina manus inför en årlig ritual i Washington igår och idag. Under ett möte som kallas den strategiska och ekonomiska dialogen, kommer de att le över konferensbord och pratar om samarbete i en rad frågor: handel, valuta, Nordkorea.

Denna typ av teater tycks dock vara mer fjärmade från händelser i Kina än någon gång under de senaste åren. Under de senaste tre månaderna har vissa grupper utsatts för intensifierade påtryckningar från myndigheterna, vilket återspeglar växande farhågor om påverkan av utlänningar och västerländska liberala idéer.

God vilja mellan USA och Kina är knapp. Vid mötena den här veckan, där amerikanerna förväntas tala klarspråk om mänskliga rättigheter, medan den kinesiska regeringen redan skruvat upp sin kritik mot väst med att vissa tjänstemän berättar att de tror att USA underblåser revolution.

Minst 60 aktiviteter som planerats av den amerikanska ambassaden i Peking - inklusive kulturellt forum, skolprogram, ambassadörsnivå besök - ställdes in mellan februari och förra månaden på grund av inblandning från de kinesiska myndigheterna, och några europeiska rymduppdrag har liknande påtryckningar. Flera universitets-konferenser där utlänningar deltagit har dragits tillbaka och undervisningsministeriet trappar upp varningar till kinesiska akademiker utomlands att de inte ska delta i "anti-Kina" aktiviteter eller samarbeta med grupper som främjar demokrati. Read more ...


Khaleej Times, 9 maj 2011
WASHINGTON - USA's representanter uppmanade Kina på måndagen att förbättra sina Mänskliga Rättigheter, och sade att det var i deras eget intresse, men Kina's representanter insisterade att Peking hade gjort framsteg.

Vid öppnande av två dagars samtal mellan världens två största ekonomier, ventilerade vicepresident Joe Biden och utrikesminister Hillary Clinton oro för Kinas tillslag mot oliktänkande under de senaste veckorna.

"Vi är kraftigt oeniga inom området för Mänskliga Rättigheter," sade Biden, med topp kinesiska tjänsteman vid sin sida. "Ingen relation som är verkligt kan byggas på en falsk grund. Om vi är oense, är det viktigt att ange det. "

"Jag förstår att vissa i Kina ser vår kamp för mänskliga rättigheter som ett intrång, och bara Gud vet" sa Biden.

Men han sade att USA: s ledare tror "att skyddandet av grundläggande rättigheter och friheter, såsom de som fastställs i Kinas internationella åtaganden samt i Kinas egen konstitution, är det bästa sättet att främja långsiktig stabilitet och välstånd i samhället."

Clinton sade att USA gjorde "mycket tydligt, offentligt och privat, vår oro över Mänskliga Rättigheter."

"Vi vet av historien, att samhällen som arbetar för att respektera Mänskliga Rättigheter kommer att vara mer välmående, stabila och framgångsrika", säger hon.

"Det har bevisats gång på gång, och framför allt under de sista månaderna, sade hon, i en sannolik anspelning på prodemokratiska protester som svepte över arabvärlden. Read more ...


Hartford Courant, 9 maj 2011
WASHINGTON - Det är "möjligt, även troligt" att president Barack Obama kommer att föra upp frågan om Mänskliga Rättigheter när han möter de kinesiska tjänstemän, sade Vita husets talesman Jay Carney på måndag.

Amerikanska och kinesiska tjänstemän öppnade två dagars samtal på måndagen i bred enighet om behovet av att stärka en skör global ekonomisk återhämtning, men Washington trycker på för en lättnad i Kinas tillslag mot dissidenter. Read more ...


Philadelphia Daily News, 9 maj 2011
WASHINGTON - Vice president Joe Biden och utrikesminister Hillary Rodham Clinton uttryckte oro om de senaste tillslagen som skett i Kina.

Biden och Clinton tog gemensamt upp frågan vid öppnandet av två dagar av förhandlingar på hög nivå mellan USA och Kina. De noterade det stora antalet gripanden som skett i Kina av advokater, aktivister, journalister och bloggare i tillslag som betraktas som en kinesisk reaktion för att föregripa eventuella Mellanöstern-stil demokrati protester.

Biden sade att president Barack Obama trodde starkt på att skyddandet grundläggande rättigheter och friheter var "det bästa sättet att främja långsiktig stabilitet i alla samhällen." Read more ...


China Daily, 9 maj 2011
WASHINGTON - 3: e omgången av Kina och USA's strategiska och ekonomiska dialogen öppnades med att båda sidor ska försöka lösa praktiska frågor som har hållit tillbaka smidiga framsteg i deras relationer.

I sitt inledningsanförande, noterade Kinas vice premiärminister Wang Qishan kinesiska oro. Den kinesiska premiärministern "hoppas att den amerikanska sidan kommer att sätta en tydlig tidsplan och en färdplan för genomförandet av dialogens resultat, vidta trovärdiga åtgärder för att sluta högteknologiska exportkontroll vis-à-vis Kina, erkänna Kinas status som marknadsekonomi, fördela rättvis behandling till kinesiska företag som investerar i USA och att avstå från att politisera ekonomi och handel ", sade Wang. Read more ....

No comments:

Post a Comment