Tuesday 24 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Asian Times, 25 maj 2011
På torsdagen 19 maj, uttryckte den framstående danska filmregissören Lars von Trier offentligt sympati för Adolf Hitler. Styrelsen i Cannes, världens mest framstående filmfestival, meddelade omgående att von Trier inte längre var välkommen på festivalen.

Detta var ett modigt beslut, särskilt med tanke på att von Triers senaste film anses vara en utmanare till festivalens högsta vinsten. Under tiden en ocean borta, frodas sympatin för Hitler. Det finns en växande trend i den kinesiska bloggosfären att artikulera vördnad och uttryck för stöd till Hitler. Om de kinesiska myndigheterna inte tar itu med detta problem kan farliga konsekvenser bli följden.

Ryktet
Ett rykte sprids virtuellt i hela Mittens rike som hävdar att den österrikiskt födde Hitler togs upp av en familj av kinesiska utlänningar när han bodde i Wien. Enligt ryktet tog en familj vid namn Zhang den unge Adolf under sina vingar när han föll offer för hårda tider som en ung man i Wien.
.....
....
Verkligheten
För en kosmopolitisk publik, bör det vara självklart att ryktena om Hitlers kinesiska uppfostran inte har någon grund i historia eller fakta. Men till förmån för mina kinesiska kamrater som inte ser den uppenbara falskheten, skulle jag vilja ta en stund för att skingra rykten och förklara verkligheten i Hitlers förbindelser med Kina.
.......
......
Anledningen
Hur gick det till att en kinesisk Internet generation kommit att få denna känsla av sympati för Hitler, och varför är de så beredda att tro rykten som är så uppenbart falskt?

Under 2007 gav den kinesiske författaren Song Hongbing ut en bok som heter "Valutakriget". Det var ett misch-masch av antisemitiska konspirationer om hur judarna styr penningmängden och manipulerar händelser i världen för att öka sina förmögenheter. När den globala ekonomin avstannat under 2008, sköt "Valutakriget" till toppen av den kinesiska bästsäljarlistan och kinesiska bokhandeln kunde inte hålla tillräckligt många kopior på hyllan.

Bortsett från denna händelse, har dock inte Kina ofta förknippats med antisemitism.

I själva verket, enligt flera Peking högskolestudenter som intervjuats för den här artikeln, framkallar namnet "Hitler" inte bilder av antisemitism eller folkmord, utan snarare starkt ledarskap och nationalism. De säger att de beundrar Hitler för hans förmåga att förena sitt land och återställa det till en position av respekt på den internationella arenan.
.......
......
Konsekvenserna
Den mest omedelbara effekten av Hitler fenomet kommer att märkas i Japan. Under årtionden har den kinesiska regeringen krävt att Tokyo i sin läroplan för historia ska avspegla hela fasorna som den japanska militären hemsökte Kina med under andra världskriget.
......
......
Den mest betydelsefulla effekten av Hitler fenomet, kommer utan tvekan att märkas på Kinas relation med Washington. Den kinesiska utrikespolitiska etablissemanget lägger ner stora resurser i Washington för att främja idén om "Kinas fredliga uppgång ", en form av exceptionalism som hävdar att Kinas uppgång till makten ska vara fri från väpnade konflikter.
.....
......
Slutsatser
Omedelbara åtgärder måste vidtas för att utbilda kinesiska ungdomar om sanningen om andra världskriget och visa dem hur kritiskt historien har bedömt Hitler.

Som ett första steg bör Kaixin ta bort det inflammatoriska inlägget och utfärda en offentlig korrigering av fakta. Precis som att Facebook insåg att det fanns en allmän skyldighet att ta bort en sida som uppmanade till "tredje intifadan", så bör även Kaixin inse att som en av de största medierna i Kina, kan det inte tolerera uttryck för stöd till förespråkarna för aggression.

För det andra bör det kinesiska utbildningsministeriet göra en grundlig översyn av läroplanen för historia som undervisas i kinesiska gymnasieskolor i syfte att se till att dess behandling av andra världskriget är i linje med internationella akademiska normer. Read more ....


Radio Free Asia, 23 maj 2011
Kinesiska myndigheter har skärpt fängelsevillkoren för fängslade dissidenter.
Kinesiska myndigheter har undanhållit brev och vykort som skickas till två framstående dissidenter sedan början av året.

I sydvästra Sichuan-provinsen, sade Wang Qinghua, hustru till fängslade oliktänkande Tan Zuoren, att hon under ett fängelse besök fått klart för sig att han inte hade fått brev eller vykort sedan domen i februari 2009.

"Han sa att han har inte fått några brev, trots att han är medveten om att många vykort har skickats till honom från utsidan. Han aldrig har sett något av dem, " sade Wang i en intervju på måndagen. Read more ...

No comments:

Post a Comment