Wednesday 4 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Washington Post, 4 maj 2011
Beijing - En amerikansk kommission som anklagar Kina's regim för att begränsa religiös frihet är partisk och är en inblandning i Kinas inre angelägenheter, sade Kinesiska Utrikesministern i onsdags.

Ministeriets taleskvinna Jiang Yu sade att kinesiska medborgare åtnjuter fullständig religiös frihet "trots påståenden av den amerikanska kommissionen för internationell religionsfrihet i en rapport från förra veckan."

I sitt uttalande uppmanade Jiang kommissionen att "överge sina fördomar, respektera fakta och sluta lägga sig i Kinas inre angelägenheter."

I sin årliga rapport, listar kommissionen Kina som bland de värsta regimer som bryter mot religionsfriheten, och säger att regimen har stränga restriktioner för oregistrerade religiösa grupper och de för de som anses hota den nationella säkerheten eller social harmoni. Read more ...


Vän till Li säger att den kinesiska rättigheter advokaten dykt upp igen efter det oförklarliga försvinnande vid tillslag av säkerhetspolis.
The Washington Post, 4 maj 2011
Beijing - Hustrun och en vän till den framstående kinesiska civila rättigheter advokaten sa att han återvänt hem på onsdagen efter att varit försvunnen i fem dagar under de pågående tillslagen mot oliktänkande.

Li Fangping försvann i fredags ​​efter att ha lämnat ett möte med en grupp som kämpar mot diskriminering av personer med hepatit B. Det var inte känt vart han tog vägen, men hans försvinnande kom som ett av hundratals människor som gripits, satts i husarrest, förhörts eller helt enkelt försvunnit.

Lis vän Lu Jun sade att Li kontaktade sin hustru onsdag kväll och bad henne att plocka upp honom i Pekings norra kvarter.

Vännen sade att Li sagt att han vill vila och inte vill diskutera händelserna den senaste veckan.

Andra advokater och aktivister som släpptes under de senaste veckorna har också avböjt att tala med media, kanske som ett villkor för deras frisläppande och för att undvika att resa frågor om sin behandling medan de hölls i förvar. Read more ...


Reuters, Beijing 4 maj 2011
4 maj (Reuters) - Kina's regim tillkännagav en ny byrå, Internet Information Office, på onsdagen med uppgift att förena de organ som övervakar den kinesiska Internet, som Peking ser som både en potentiell guldgruva och ett politiskt hot.

Det statliga Internet Information Office verkar avsett att bidra till att förbättra samordning och rivalitet mellan det dussin eller fler kinesiska statliga departement och myndigheter som kontrollerar Internet. Det kommer att stationeras i statens informationskontor, regeringens propaganda och information centrum.

Kinesiska myndigheter har länge varit oroliga att Internet skulle kunna bli en hotande kanal för politiskt oacceptabla idéer och bilder. Regeringens intensifierade censur under de senaste månaderna, i rädsla för protester inspirerade av upproren i Mellanöstern och Nordafrika.

Kinas Internet, med världens största antal användare - mer än 450 miljoner - är också en blomstrande industri, som lockar investerare och myndigheter som hoppas på en andel i online-intäkter genom licensiering och reglering. Det har skapat dålig samordning och till och med öppna stridigheter mellan regleringsmyndigheter. Read more ....


International Herald Tribune, 4 maj 2011
Den kinesiska konstnären Ai Weiwei började sin andra månad av fängslande denna vecka, och fortfarande har inte den kinesiska regeringen gett en allt mer upprörd och orolig värld några tillfredsställande svar på frågor om hans vistelseort, hans tillstånd eller anklagelserna mot honom.

Men "business as usual" kan ibland vara sin egen form av trots. Trots Mr Ai frånvaro, har hans planer för att uppvisa sin konst i väst framskridit enligt tidtabellen. Förra helgen öppnades en utställning av nya verk i Neugerriemschneider Gallery i Berlin, som visade en enorm vit banderoll i svart med orden "Var är Ai Weiwei" på framsidan av sin byggnad. (Den är ritad av konstnären Rirkrit Tiravanija.) En större utställning öppnas nästa vecka på Lisson Gallery i London. Och i Manhattan "Circle of Animals / Zodiac Heads", som kallas Mr Ai första offentliga skulptur, utropades som öppnad på onsdag morgonen i ett duggregn från Pulitzer Fountain framför Plaza Hotel. Read more ....

No comments:

Post a Comment