Monday 23 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


Indian Express, 23 maj 2011
På måndagen firade Kina's regim 60-årsdagen av "fredliga befrielse av Tibet", och hävdar att Tibet är en historisk del av landet.

En skara på cirka 5.000 människor från alla samhällsskikt samlades framför Potala Palace (tidigare tjänstebostad för Dalai Lama) för att markera "särskilda datum som öppnade av ett nytt kapitel i Tibets historia", som drivs av staten, rapporterade Xinhua.

En stor ceremoni hölls där hela publiken sjöng i kör den Kinesiska nationalsången, sades det.

"Det är en historisk dag för alla tibetaner," sa Qiangba Puncog, ordförande i Tibets regionala styre.

"Det öppnade ett nytt kapitel i Tibets historia ... och inlett en ny period av nationell enighet och snabb utveckling", sade han.

Varje år Kina firar denna dag som Tibets frigörelse dag för att markera slutet av "livegen period" under ledning av Dalai Lama 1951. Read more ...


Tibets historia


Phayul, Monday, May 23, 2011
Dharamsala - De kinesiska myndigheterna i Tibet fortsätter att utsätta munkarna i Kriti Klostret för "patriotiska omskolning" och en tibetansk munk vid namn Lobsang Choephel har gripits den 12 maj, sa en tibetansk källa.

Lobsang, 19, av Karma Tsang familjen i Naktsangma, Cha township i Ngaba län, greps från hans kloster. Skälen för gripandet och hans nuvarande vistelseort är okända, vilket är fallet med flera andra fängslade sedan tidigare.

Under tiden har en tibetansk munk vid namn Lobsang Dhargye som arresterades den 2 maj i år från klostret dömts till 3 års fängelse, sade källan som tillade att Lobsang gripandet berodde på hans kommentarer till de kinesiska tjänstemännen som utför den "patriotiska omskolningen ". Read more ...



International Herald Tribune, 22 mak 2011
San Francisco - Cisco anpassade sin teknik för att hjälpa Kina spåra medlemmar av andliga rörelsen Falun Gong, enligt en federal stämningsansökan som lämnas förra veckan av medlemmar av rörelsen.

Stämningen, som förlitar sig på interna säljmaterial, sade också att Cisco hade försökt att marknadsföra sin utrustning till den kinesiska regeringen med hjälp av provocerande språk som härrörde från den maoistiska kulturrevolutionen.

Stämningen lämnades in på torsdagen i Federal District Court för Northern District of California i San Jose från Human Rights Law Foundation på uppdrag av medlemmar av Falun Gong. Den har hävdat att Cisco hjälpt till att utforma den kontroversiella "Golden Shield" brandvägg som används för att censurera Internet och spåra motståndare av den kinesiska regeringen. Stämningen namnger flera Cisco befattningshavare, inklusive ordförande och verkställande direktör, John T. Chambers. Read more ....


Radio Free Asia, 23 maj 2011
Kinesiska myndigheterna förbereder sig för att upphäva alla ansträngningar för att minnas offren på Himmelska fridens torg.
Myndigheter i den kinesiska huvudstaden har ökat säkerheten inför årsdagen av en militärens tillslag mot de studentledda prodemokratiska protesterna 1989 på Peking Himmelska fridens torg.

Oliktänkande och människorättsaktivister sade att Pekingpolisen har inlett en ny omgång av övervakning och kallelser till förhör, kända som "dricka te", den här veckan.

"Det har varit ganska spänt här de senaste dagarna, sade en framstående Peking-baserade aktivist som avböjt att bli namngiven. "Här i Peking är årsdagen av den 4 juni nästan redan här."

Han sa att han hade fått ett telefonsamtal från polisen på måndagen kalla honom för "att dricka te"

"Det finns en hel del civilklädda poliser ... ute på gatorna. Innan var det bara på Himmelska fridens torg, men nu har vi dem vid korsningarna också, och de har även börjat utvidga ut till förorterna." Read more ...

No comments:

Post a Comment