Friday 6 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Phayul.com 3 maj 2011
Dharamsala, - En kinesisk domstol i Tibets Jomda län i Chamdo har dömt två tibetanska munkar till upp till 3 år i fängelse, sade en tibetansk rättighets grupp baserad här.

Det tibetanska centret för mänskliga rättigheter och demokrati sa att det fick information om att de två munkarna från Jophu klostret, Tulku Jangchub och Pesang, har dömts i mars 2011 till tre år och två och ett halvt år respektive.

I december 2009 protesterade tibetanska munkar från Jophu klostret och lokala tibetanska civila mot den kinesiska regeringens tvingande intrång på klostrets mark. Den kinesiska polisen (Public Security Bureau) häktade Tulku Jangchub i december 2009 och Pesang i januari 2010. Read more ...


The Epoch Times, By Nicholas Zifcak, 5 maj 2011
Två framstående försvarare av det Civil Rights i Kina har försvunnit den senaste veckan. Amnesty International uppmanar den kinesiska regimen att informera plats och rådande läge för en framstående Peking advokat för mänskliga rättigheter, Li Xiongbing, och en journalist, Zhang Jialong. Båda tros vara i polishäkte.

Li har varit försvunnen sedan onsdagen, då det är troligt att han greps efter att ha fått ett telefonsamtal från polisen, säger Amnesty. Li är välkänd för att ta på sig politiskt känsliga fall som t ex de kinesiska aids NGO Aizhixing, och fall med rättshjälps organisationen Gongmeng, som bekämpar känsliga fall av pro bono.

Zhang, 23, som tidigare arbetat som journalist med Beijing-baserade Finance Magazine Caijing, och som skrev om den senaste tidens internering av konstnären Ai Weiwei, försvann den 28e April efter att ha kontaktats av Peking polisen. Under 2008 rapporterade Zhang om Sanlu mjölkskandalen. Skandalen sätter spotlight på korruption på regeringsnivå efter att modersmjölksersättning behäftade med kemikalien melamin dödade sex barn och orsakade att 300.000 blev sjuka. Read more ....


The Tibet Post, 6 maj 2011
Dharamshala: - Lobsang Palden, en lokal tibetansk tjänsteman i Thangjuk township, Dege Dzakhog län, östra Tibet (Ch: Ganzi, tibetanska självständiga prefekturen, Sichuan), har gripits efter att han ritat slagord som uppmanar till frihet i Tibet och länge leve Hans Helighet Dalai Lama.

Enligt tillförlitliga uppgifter som inkommit till Tibet Post International (TPI) arresterades Lobsang omedelbart den 1 maj, 2011 efter att ha ritat slagord på en plywood med hans underskrift nära sitt hem i Thangjuk township, Dege Dzakhog län. Flera andra liknande slagord som "Befria Tibet" och "långt liv åt Hans helighet Dalai Lama" hittades då den beväpnade kinesiska polisen sökte igenom hans hus. Read more ...

Front Line, Protection of Human Rights Defenders
Människorättsförsvarare Li Xiongbing greps av polisen i Peking den 4 maj 2011. Li Xiongbing är en advokat som regelbundet tar på Mänskliga Rättigheter fall. Han arbetar också för Aizhixing, en Peking-baserade NGO som främjar rättigheterna för personer som lever med hiv / aids. Under de senaste åren har Li Xiongbing utsatts för olika former av trakasserier av polisen, inklusive övervakning, husarrest och reserestriktioner.

Vid 9-tiden den 4 maj lämnade Li Xiongbing sitt hem i Peking. Under hela dagen kunde inte familjemedlemmar, kollegor och vänner nå Li Xiongbing per telefon. Vid ungefär 17:00 fick Li Xiongbing's hustru, Maria Wu Haiying, ett samtal från sin man som säger att han inte skulle vara tillbaka på ett antal dagar. Linjen bröts och Wu Haiying kunde därefter inte nå sin man. Read more ...


Committee to Protect Journalists, 4 maj 2011
New York - Kinesiska myndigheter bör klargöra var de försvunna två kinesiska journalisterna som rapporterade om fängsladet av artisten och samhällsdebattören Ai Weiwei befinner sig, sade Committee to Protect Journalists idag.
Familj och kollegor har inte kunnat nå Caijing Journalisten Zhang Jialong sedan kvällen den 28 april enligt Radio France Internationale. Han tros ha gått för att "prata" med Peking polisen, men ingen arrestering har utfärdats, rapporterade RFI. Förhören kallas för att "chatta"eller "dricka te" med polis eller säkerhetstjänstemän. Global Post webbplats publicerade en länk till en online "saknad",utfärdad av Zhangs familj. Zhang, en 23-årig ​​praktikant, hade rapporterat om en förorenad mjölk aktivist, Zhao Lianhai, och om Ai, sade meddelandet. Zhang hade också aktivt diskuterat senaste arresteringarna på sitt Twitter-konto, enligt RFI.

Frilansjournalist och dokumentärfilmare Wen Tao har saknats och troddes fängslad sedan den 3 april, då han fördes bort av tjänstemän i civila kläder strax efter Ai. Wen, tidigare Global Times journalist och aktiv Twitter användare, hade dokumentera Ai: s arbete. Hans vistelseort och rättsliga status är okänd, enligt internationella nyhetsrapporter. Read more ...


China Daily, 6 maj 2011
Beijing - Kina sade på fredagen att den skulle vilja föra dialogen med Förenta staterna om mänskliga rättigheter byggd på jämlikhet och ömsesidig respekt, men hoppades att landet inte kommer "lägga för mycket energi" på enskilda fall.

"Vi hoppas att USA inte kommer att ägna för mycket energi på enskilda fall eller fall som omfattar brott mot kinesiska lagar, sade Kinas vice utrikesminister Cui Tiankai, strax innan den tredje omgången av Kina och USA's dialog om strategiska och ekonomiska frågor , som kommer att hållas i Washington på måndagen. Read more ...

No comments:

Post a Comment