Monday 30 May 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


The Independant, 30 maj 2011 av Clifford Coonan i Beijing
Kina's regim sade att FN skall hålla sig borta från dess angelägenheter och inte kritisera de mest omfattande arresteringarna av oliktänkande på många år, föranledd av rädsla för att protesterna i arabvärlden kunde inspirera till ett liknande uppror mot den auktoritära regimen.

Australien krävde att myndigheterna skulle uppge var en politisk bloggare som inte setts sedan i helgen har tagit vägen, den senaste misstänkte fången från det stora tillslag mot politiska uttryck som saknar motstycke i modern tid.
Read more ....


Radio Free Asia, 29 maj 2011
Kina har infört kraftiga säkerhetsåtgärder i större städer i landets norra region, Inre Mongoliet, för att hindra etniska mongoler som avser att intensifiera protesterna över förstörelsen av deras gräsmarker och erosion av kultur.

På söndagen spärade hundratals paramilitära poliser och polis i kravallutrustning av gator och patrullerar Xinhua Square i Hohhot, regionens huvudstad. Delar av regionen har blockerat sedan fredag.

Myndigheterna har också skärpt säkerheten i städerna Tongliao, Dongsheng och Ulaanhad (på kinesiska, Chifeng), där kravallpolis var på Red Alert, enligt USA-baserade södra Mongoliet Human Rights Information Center (SMHRIC). Read more ....


Taipei Times, 30 maj 2011
Sedan 2004 har Kina's regim etablerat hundratals "Konfuciusinstitut" på universitet och högskolor runt om i världen. Syftet med dessa är att främja kinesiska språket och kinesisk kultur. Den totala budgeten för projektet är ca 10 miljarder dollar och kostnaden för att upprätta ett institut är ca US $ 150.000 till US $ 200.000.

Idag har den kinesiska regeringen etablerat mer än 300 Konfuciusinstitut och mer än 300 Konfucius klassrum i mer än 90 länder. Varje institut erbjuder också stipendier till flera studenter att studera i Kina.

På ytan vill Kina's regim med hjälp av dessa institutioner visa sin "mjuka makt", men saker och ting är inte så enkelt som de verkar. Högskolor och universitet där en Konfuciusinstitutet är etablerad måste underteckna ett kontrakt där de intygar sitt stöd för Pekings "ett Kina" politik. Som ett resultat har både Taiwan och Tibet blivit tabun på dessa institut. Andra känsliga frågor som Himmelska fridens torg 1989 masakern, Falun Gong-rörelsen, försummelsen av mänskliga rättigheter, Kinas växelkurs manipulation, miljörisker, sin militära expansion och fängslandet av Nobels fredspris Liu Xiaobo (刘晓波) är alla frågor som har blivit oberörbara.

Efter en kanadensisk tv-station rapporterade live från upploppen i Tibet förra året, ingrep ett Konfuciusinstitutet omedelbart, i slutändan tvingades stationen be om ursäkt för sin rapportering. Oberoende institut och högskolor ska kunna studera och kommentera vad de vill. Detta är en allvarlig kränkning av akademiska oberoende, objektivitet och frihet. Read more ...


The Tibet Post, 28 maj 2011
Jampa Pelsang alias Puloe, en munk från Gaden kloster, avled nyligen efter att han släpptes från 15 år i fängelse

Dharamshala: - Jampa dog av de svåra skador han lidit under svår tortyr och omänsklig behandling i Drapchi och Chushul fängelse efter att han dömdes till 15 år 1996. Han arresterades i samband med ett tillslag som ett förspel till införandet av patriotisk omskolning på de tre största klostren - Sera, Gaden och Drepung - 1996.

Den 6 maj 1996 sände det "religiösa angelägenheter departementet" i autonoma regionen Tibet ytterligare ett arbetslag till Gaden kloster och sa att staten hade beordrat stoppa den pågående religiös verksamheten bland munkarna.

Arbetslaget påtvingade patriotisk omskolning, vilket bland annat innebar att tvinga munkarna att ta bort Dalai Lamas porträtt från klostret.

Men hela arbetslaget var tvungen att överge sitt arbete och lämna klostret efter att munkarna trotsade sitt beslut med spontana protester.

Detta föranledde den kinesiska regeringen att sätta in militära styrkor i klostret och använda våld för att gripa munkar. I ingripandet blev två munkar, Dorjee och Gelek Jinpa, dödade. Många munkar greps och fördes bort från klostret i förtrycket 6-7 maj 1996.

Jampa Pelsang var bland dem munkar som arresterades för att ha lett protesten. Han dömdes till 15 års fängelse, medan många andra fick varierande fängelsestraff. Read more ....

No comments:

Post a Comment