Friday 27 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Guardian, 25 maj 2011
Arbetsläger fångar utstår hårt arbete om dagen, online "guldgruva" på natten
Som fånge på Jixi arbetsläger, skulle Liu Dali kämpa sig genom tuffa dagar med att bryta sten och gräva diken i dagbrott på kolgruvorna i nordöstra Kina. På natten skulle han döda demoner och troll med strid och trollformler.

Liu säger att han var en av fångarna som tvingades att spela online-spel för att bygga upp krediter som fångvaktare sedan kunde omvandla till riktiga pengar. Den 54-årige, före detta fångvaktare som fängslades i tre år 2004 för "illegalt uppvaktande" av den centrala regeringen om korruption i sin hemstad, menar att operationen var ännu mer lukrativa än det fysiska arbete som fångar också var tvungna att gör. Read more ....


The Independant, 27 maj 2011
Sedan G8 konferensen startade i Frankrike, har den kinesiska regeringen själv varit upptagen med att underhålla ministrar från några av världens pariastater, vid en rad möten där mänskliga rättigheter, eller yttranden från de västerländska demokratierna, inte står högt på dagordningen. För Kina, stämmer den pågående omgången av besökarna väl med landets hårt förfäktade utrikespolitik av icke-inblandning.

Nordkoreas hemlighetsfulla ledare Kim Jong-Il tog till sitt skräddarsydda pansartåg på en snabb-stopp tur i Kina på ett titta-och-lära besök för att undersöka Kinas ekonomiska mirakel och dess ansträngningar för att införa förnybara energikällor på nära håll. Som Kinas kommunistiska ledarskap brukar säga, de två kalla krigens allierade "är nära som läppar och tänder". Read more ...


The Telegraph, 23 maj 2011
Den fängslade kinesiska konstnären Ai Weiwei's åldrande Mor har lärt sig hur man kan kringgå Kinas drakoniska online censur-systemet för att kunna hålla uppsikt över den internationella kampanjen som uppmanar Kinas ledare att befria sin son.

I en företeelse som kallas "hoppa muren" som vanligtvis är förbehållet teknikkunniga kinesiska studenter har 78-årige Gao Ying installerat sofistikerade Virtual Proxy Network (VPN) programvara på sin dator.

Tekniken är nödvändig för att hålla sig informerad om Ai Weiwei's välgångsönskare och aktivister som använder sociala nätverkssajter som Facebook, Twitter och YouTube, som alla är förbjudna av Kinas så kallade "nät barnflickor".

"Hon berättade att hon köpt en dator för inte så länge sedan och lärde sig att surfa Internet och hur man" fanqiang " (korsa Great Firewall), sa Liu Xiaoyuan, en advokat och vän till familjen på sin microblog efter att ha besökt familjen i Peking. Read more ....


Radio free Asia, 27 maj 2011
En kinesisk aktivist vars barn blev sjuk 2008 i förgiftade mjölken skandalen fängslades i Peking efter att ha vägrats ersättning av en regeringsstödd mejeriindustrifond på torsdagen.

"De gav inte något skäl [till avslaget]", sade Zhao Lianhai från sin mobiltelefon utanför Kina Dairy Industry Association's huvudkontor i Peking, strax innan han fängslades.

Zhao Lianhai, vars barn var en av 300.000 insjuknade av modersmjölksersättning spetsad med den industriella kemikalien melamin, dömdes till två och ett halvt års fängelse av Pekings Daxing District People's Court den 11 november förra året efter att han ledde en kampanj för ersättning. Read more ...


Taipei Times, 28 maj 2011
Stora demonstrationer av etniska mongoler upprörda på kinesiskt styre visar inga tecken på att avta och planer för ytterligare protester är i omlopp på sociala medier, sade ett utomeuropeisk rättigheter grupp.

Protesterna, som inleddes på måndagen i Inre Mongoliet, har fortsatt hela veckan i Xilingol regionen och uppmaningar har utfärdats för dagliga protester de kommande dagar, säger Södra mongoliska Human Rights Information Center.

Oron i regionen utlöstes den 10 maj då en mongolisk herde dödades då han blev överkörd av en lastbil som kördes av en han-kines då han protesterade mot gruvdriften, har det USA-baserade Centeret rapporterat.

I Kina bor cirka 6 miljoner etniska mongoler som har kulturell och språklig förbindelse med Republiken Mongoliet i norr.

Den Mongoliska Herdens död inflammerade en lång sjudande mongolisk opposition mot vad många ses som kinesiskt politiskt och kulturellt förtryck samt ingrepp i traditionella betesmarker av Han-kinesernas gruvdrift och intressen i energi.

Mongoler i regionen sade per telefon att de också är upprörda över försvinnandet av Hada, Kinas mest framstående etniska mongoliska dissident.

Hada avslutade en 15-års fängelsestraff i december, men hans anhängare säger att han och hans fru Xinna och deras son har försvunnit.

En tidsplan för ytterligare protester under kommande veckan får stor spridning bland mongolerna genom sociala medier, sade en etnisk Mongol, som bad att inte bli namngiven. Read more ...

No comments:

Post a Comment