Tuesday 3 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


The Washington Post, 3 maj 2011
NEW YORK - Regeringar världen över utvecklar nya verktyg för att censurera reportrar som arbetar online, rapporterade "Committee to Protect Journalists" på måndagen.

I en rapport som släpptes inför Pressfrihetens dag på tisdagen, sade utskottet att 69 journalister som arbetade mest online var fängslade den 1 december 2010, vilket motsvarar nästan hälften av alla reportrar fängslade världen över.

"Committee to Protect Journalists" sade att sofistikerad censur-tekniker ofta kombineras med fysiska hot mot journalisterna.

"Dessa avancerade, ofta osynlig, attentat utgör en ny front i kampen för pressfrihet, säger Danny O'Brien, CPJ Internet Advocacy samordnare och rapportens författare. Read more ...


Taipei Times, 2 maj 2011 av Sushi Seth
Kinas styrande oligarker är rädda för sin egen skugga. Annars skulle de inte vara engagerade i ett hårt tillslag mot landets dissidenter, som helt enkelt vill att det politiska systemet öppnas.

Dessa dissidenter och människorättsaktivister är spegeln som speglar Kinas verkligheten. Och vad de styrande ser är inte vad de vill se. Därför vill de slå sönder spegeln som återspeglar denna fara.

Ta fallet med Ai Weiwei (
艾 未 未), en av Kinas mest kända samtida konstnärer. Han försvann när han greps den 4 april när han försökte gå ombord på ett flygplan till Hong Kong. Hans familj har ingen information om hans vistelseort.

De kinesiska myndigheterna har nu förtalat Ai genom att sprida information om att han är far till ett illegitimt barn, pornografi, skatteflykt, osv. Hans verkliga "brott" är att han talade för en reform av landets politiska system.
Read more ...


Radio Free Asia, 2 maj 2011
Asien lider en blygsam nedgång i en årlig mediefrihets undersökning.
Nivån på pressfriheten i Asien-Stillahavsområdet har minskat, villkoren i Kina är "starkt repressiva" och med omfattande statlig och kommunistparti kontroll också i Laos och Vietnam, sade USA: s grupp för mänskliga rättigheter Freedom House i en årlig undersökning i måndags.

Regionen har också två av undersökningens sämsta resultat, Burma och Nordkorea.

Endast fem procent av regionens befolkning hade tillgång till fria medier, medan 46 procent bor i "delvis fria" och 49 procent i "inte fria" media miljöer. Read more ...


Radio Free Asia, 2 maj 2011
Ett år efter frigivningen, utsätts den kinesiske författaren olika former av regeringens trakasserier.
Myndigheterna i den nordkinesiska provinsen Hebei har dragit tillbaka grundläggande uppehälle från en författare som släpptes ur fängelse för "omstörtande verksamhet" förra året.

Guo Qizhen, 53, från Hebei's Cangzhou, sa att han har varit föremål för fortsatt förtryck och trakasserier från myndigheterna sedan han frigavs ur fängelset i maj 2010.

"De sa att de skulle ge mig 300 yuan / betalning månad uppehälle och 300 yuan / månad att leva på, sammanlagt 600 yuan / månad (US $ 92)," sade Guo i en intervju nyligen.

"De använder detta som en metod för hämnd, de vill att du ska komma till den punkt där du kan knappt hålla sig vid liv, sade han.

"Jag har inget jobb, min fru förlorade sitt arbete, och vi får inte ens det grundläggande sociala underhållet."

Guo greps den 12 maj 2006 och anklagades för "anstiftan till omstörtande verksamhet" för 34 artiklar som han publicerade på utländska webbplatser. Read more ...

No comments:

Post a Comment