Tuesday 10 May 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


UNPO, 10 maj 2011
Ny information har framkommit om nedslaget i Ngaba (kinesiska: Aba) Tibetanska Autonoma Regionen (TAR), Sichuanprovinsen (den tibetanska området Amdo), efter självbränningen av 20-åring munken Phuntsog den 16 mars och avlägsnandet av flera hundra munkar från klostret Kirti april 21-22. Denna rapport redovisar följande:

- Bränning av böcker som inte är godkända av myndigheterna.

- Ytterligare information om två tibetaner i sextioårsåldern som dog efter misshandel av polis när de försökte skydda Kirti munkar från att tas bort från klostret i lastbilar av paramilitära polis.

- Domen mot två Kirti munkar till tre år vardera. Cirka 25 tibetanerna fortfarande i förvar av de 40 Kirti munkar och lekmän från Ngaba som var i förvar. Det finns inga detaljer eller information om de 25 som fortfarande är fängslade. De 300 munkar som fördes bort av säkerhetsstyrkor på natten den 21 april hålls i Ngaba TAR. De har delats in i olika grupper och hålls fängslade i tre olika län. Read more ...


Amnesty International, 6 maj 2011
Advokaten för Mänskliga Rättigheter Teng Biao har släppts. Han återvände till sitt hem i Peking den 29 april. Han är fortfarande under övervakning.
Tang Jitian, Jiang Tianyong och Teng Biao träffades på en restaurang den 16 februari för att tala om en samvetsfånge som är under olaglig husarrest. Polisen grep Tang Jitian samma dag och de andra två männen den 19 februari i Peking.
Den 5 april, eskorterade polisen Tang Jitian till sitt hus i sin hemstad i Jilin provinsen, där han fortfarande är under olagliga husarrest. Enligt hans vänner och familj lider han för närvarande av tuberkulos men får inte adekvat medicinsk behandling på grund av sin olagliga husarrest.

Jiang Tianyong tilläts återvända till sitt hem Peking den 19 april. Han hade suttit häktad i isoleringshäkte i två månader. Under denna tid fick hans familj inte någon information om hans vistelseort eller meddelande om hans kvarhållande eller gripande, som krävs enligt kinesisk lag. Jiang Tianyong fortfarande under övervakning.

Alla tre jurister har blivit varnade att inte tala om deras behandling i häktet. De har alla uttryckt ett behov av att vila.

Amnesty International kommer att fortsätta att noga övervaka deras situation och vidta ytterligare åtgärder vid behov. Read more ...


Clearwisdom.net, 9 maj 2011
I dagens rapport från Kina ingår incidenter av förföljelse som ägde rum i 20 städer och län i nio provinser. I denna rapport har 16 utövare utsatts för misshandel under sin internering, och minst 21 utövare arresterades olagligt. Read more ...


Radio Free Asia, 9 maj 2011
Efter ett år får hustrun till en fängslad kinesisk dissident besöka honom, och en författare släpps från fängelset.
Hustrun till Liu Xianbin, en kinesisk dissident i fängelse för omstörtande verksamhet, har tillåtits besöka honom i fängelset i sydvästra kinesiska provinsen Sichuan.

Från samma fängelse, har en cyber-författare släppts efter avtjäning av hans fängelsestraff för omstörtande verksamhet, enligt advokater och familjemedlemmar.

Chen Mingxian, hustru till Liu Xianbin, träffade sin make i Chuanzhong fängelset i Nanchong den 6 maj. Liu, 43, dömdes till ett 10-årigt fängelsestraff för "omstörtande verksamhet" i Suining för två månader sedan.

Liu greps av myndigheterna i juni förra året, Liu var bland tusentals kinesiska intellektuella och politiska aktivister som undertecknade Charta 08, ett dokument co-skriven av fängslade Nobelpristagaren Liu Xiaobo som krävde genomgripande politiska förändringar i Kina.

Då hon fick kännedom om att hennes man överförts till Chuanzhong fängelset den 21 april, gick Chen till fängelset den 30 april för att ansöka om ett besök. Men hon nekades inträde av fängelse myndigheterna för att inte ha ordentliga id-handlingar. Read more ...

No comments:

Post a Comment