Monday 31 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Asia Times, 2011-11-01
HONG KONG - Detta Jubileumsår för University of Hong Kong (HKU) - bedömd som det bästa universitetet i Asien och den 22: a bästa i världen genom QS World University rating - bör vara en tid av fest och stolthet för alla som har samband med dess stilfulla historia.

Istället är det sorg och oro för en växande kontrovers kring senaste tillkännagivandet av att rektor Tsui Lap-Chee - vars ledning under de senaste nio åren har bidragit till att öka HKU rykte på den globala scenen - kommer att sluta i slutet av hans kontrakt i augusti nästa år.

Hongkongs Chief Executive Donald Tsang Yam-Kuen håller hedersplatsen som universitets kansler, vilket lämnar rektorn med ansvar för dagliga ärenden. Enligt de flesta bedömare, har Tsui varit superb i sin tjänst.
......
Snarare än att belysa universitetets långa historia av forskning och akademisk frihet tycktes ceremonin glorifiera Hongkongs tycoon klass och imponera på och skydda en besökande kinesisk dignitär, vice premiärminister Li Keqiang, som beräknas ta Wen Jiabao's plats som premiärminister i nästa års ledarskapsbyte.
......
Så begränsad var mediernas täckning av Lis besök i staden - inklusive det tal han höll vid HKU - att mindre än 48 timmar efter hans avgång, slog 300 medlemmar i Hong Kong Journalists Association tillbaka med en "dress-i-svart" protest utanför polishuset i centrala distriktet.

Ingen regeringstjänstemannen skulle ens erkänna förekomsten av den grupp av svarta klädda säkerhetsagenter som sågs under Li besök i Laguna City-området i Hongkong då de drog bort en man som bar en t-shirt som visade juni 4, 1989, tillslaget på pro-demokratiska demonstranter på Himmelska fridens torg. Read more .....


The Telegraph, 2011-10-31
Hollywoodstudion bakom en rad storsäljande filmer som Blood Diamond och The Social Network har kommit i blåsväder efter att de började filma sin senaste produktion bara några miles från platsen av en av Kinas mest kontroversiella brott mot mänskliga rättigheter fall.

Relativity Media sa att det hade börjat filma en "hilarious" ny komedi, "21 och över", i Linyi i Shandong-provinsen, där de lokala kommunistiska regeringen anklagas för att förfölja den blinda "barfota advokaten" Chen Guangcheng.

Under de senaste veckorna har aktivister rapporterats att bli slagna och rånade i Linyi när de försökte att besöka 'Blinde Chen "som är under ständig husarrest trots att han släppts ur fängelset sedan mer än ett år.

I den senaste incidenten i söndags blev en ​​busslast med 37 aktivister från Beijing visshandlade av ett gäng mer än 50 inhyrda ligister då de var på väg till Chen, enligt en rapport från kinesiska människorättsförsvarare (CHRD). Read more ....


New York Times, 2011-10-24
En video av en tibetansk munk's försök att ta livet av sig förra månaden genom självantändning för att protestera mot Kinas politik har släppts. Videon gick anonymt till Associated Press och släpptes i söndags. Den visar en munk, Lobsang Konchok, liggande på en gata i staden Aba i Sichuan-provinsen, med hans kläder och skor delvis avbrända. Väktare och en polisbil syns i bakgrunden. Munken satte eld på sig själv den 26 september, men överlevde. Nio tibetaner har satt eld på sig själva i år i Sichuan, och minst fem har dött. Read more ....

No comments:

Post a Comment