Monday 10 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia 2011-10-07
Två ungdomar i ett tibetanskt område i sydvästra Sichuanprovinsen satte eld på sig själva på fredagen i de senaste av en rad självbränningar i protest mot det kinesiska styret, sade källor med länkar till regionen.

Minst en av munkarna tros ha dött. Hittills i år har sju munkar utsatt sig för självbränning i ett försök att belysa Kinesiska regimens brott brott mot mänskliga rättigheter.

"7 oktober runt 11:30 har ytterligare två tibetaner bränt sig på gatorna i Ngaba residensstad och protesterade mot det kinesiska styret", säger Dharamsala-baserade munken Kanyak Tsering, som är i nära kontakt med Ngaba är Kirti kloster.

Hundratals munkar har sedan oroligheternas början också tagits bort av kinesiska säkerhetsstyrkor.

"De vek sina händer i BÖNE-gester och ropade protester mot det kinesiska styret," sa källan. Read more .....


The Independent, 2011-10-10
Unga munkar i självbränningar
Av Andrew Buncombe i Delhi och Saransh Sehgal i Dharamsala
Den unge munken sitter på framsidan av en lastbil, huden på bröstet är förkolnat och fläckigt.

När kameran panorerar kan man se att hans huvud är illa bränt också. Det är rosa fläckar på kroppen där huden helt försvunnit och köttet är exponerat. Den unge mannen verkar inte göra ett ljud.

Lobsang Phuntsog, en tibetansk buddhistisk munk från Ngaba satte eld på sig själv på eftermiddagen den 16 mars i år i protest mot Kinas fortsatta ockupation av hans hemland. Efter ett slagsmål mellan munkar och polisen, förs den unge mannen, som tros vara i åldern 21, så småningom till sjukhus. Han dog av sina brännskador på runt 3:00 följande morgon.

Hans handlingar den dagen, som fångades på videofilm och setts av The Independent, var den första i en serie av självbränningar i östra Tibet som nu har förvandlats till inget mindre än en våg. Under de senaste två veckorna har minst fem unga tibetaner satt eld på sig själva, en makaber och markant ny episod i kampen för självständighet, och en taktik som skulle kunna tvinga de kinesiska myndigheterna att se över sitt beteende.

"Munkarna tar extrema steg, skickar meddelanden till världen om i verkligheten och situationen i Tibet", säger Kusho Kanyag Tsering, en munk som flydde Tibet som en ung pojke och som nu bor i Dharamsala i norra Indien. "De [ger] sina liv för att visa det lidande det tibetanska folket utsätts för. De betalar [med] sina liv för saker som de förväntade sig och vad de vill -?. "Frihet och rättvisa" Read more ...



Washington Post, 2011-10-10
Beijing - Online samtal med aktivister för att besöka en blind advokat som hålls i husarrest i Kina har dragit ovanligt stort stöd. Polisen har återfört några till sin by och fängslat, utfrågat och till och med misshandlat.

Överklagandena, som började visas förra veckan, har givit förnyad uppmärksamhet till Chen Guangcheng, och förvandlat honom till en ny samlande orsak ett år efter att han släpptes från fängelset men är begränsad till sitt hem omgiven av poliser och milis för att hålla utomstående borta.
Omkring 20 människor har försökt besöka advokaten i östra Kina den senaste veckan, bland dem kineser som inte tidigare är kända för att vara människorättsaktivister.

En av nykomlingarna är en 45-årig ​​man med tillnamnet Xu. Han fångades av polis vid buss-stationen i Linyi, nära Chens, i förra onsdagen. Han hölls fängslad på en polisstation och utfrågades om misstanke om narkotikahandel innan han drevs fördes till sin hemstad två timmar bort.

"Jag visste att det skulle vara farligt, men jag trodde inte det skulle vara så här farligt" sade Xu i en telefonintervju på söndagen. Han bad att han få vara anonym av rädsla för statliga repressalier och sa att han bara ville besöka Chen att ge honom pengar.

"Han är en juridisk medborgare, inte en brottsling, vi borde ha rätt att besöka honom," sade Xu, men noterar samtidigt att hans nu anklagas för narkotikabrott.

Polisen i Linyi svarade inte på frågor som skickats per fax på söndagen.
Read more ....


Kan Zhong Guo, 2011-10-08
Människorättsaktivisten Gao Zhisheng är fortfarande "försvunnen".

15 Augusti 2011 var den dag som kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng avtjänat tre års fängelse och skulle börja sina två års skyddstillsyn. Men efter hans korta framträdande den 7 april 2010, strax före Hu Jintaos besök i USA, ingen har sett eller hört talas om honom igen.

Förenta nationernas internationella dag för offer för påtvingade försvinnanden var aug 30. Har FN ägnar någon uppmärksamhet åt herr Gaos försvinnande? Om inte, vad är meningen med just den dagen till kinesiska folket då?

Som reporter har jag varit bekymrad över Gaos försvinnande men inte lyckats få fram någon information. Read more .....

No comments:

Post a Comment