Friday 7 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-10-06
Tre tibetanska munkar som vårdas för brännskador efter sin misslyckade självbränning i Kinas sydvästra Sichuanprovins återhämtar sig under stark kinesisk säkerhetsbevakning på sjukhus, sade en källa torsdag.


En av dem, Kalsang Wangchuk, fick inte så allvarliga brännskador men hade "större" skallskador efter misshandel han fick i händerna på kinesiska säkerhetsstyrkor, som snabbt släckte lågorna när han satte eld på sig själv i Ngaba på måndagen.

De tre munkarna var från Kirti kloster i Ngaba (på kinesiska, ABA) prefekturen och deras självmordsförsök ledde till ett säkerhet tillslag mot klostret och avlägsnande av hundratals munkar från institutionen.

De är nu fem munkar som satt upp eld på sig själva detta år för att protestera mot det kinesiska styret i Tibet sedan mars. En trend som beskrivs som alarmerande av människorättsgrupper som sa det markerade de obevekliga kinesiska åtgärderna för att motverka religiösa rättigheter. Read more ....


TrustLaw, 2011-10-07
(New York) - Den kinesiska regeringen uppmanas att befria orättvist fängslade kinesiska författaren och människorättsaktivisten Liu Xiaobo, sade Human Rights Watch i dag, ett år efter den norska Nobelkommittén beslut att tilldela honom Nobels fredspris.

Human Rights Watch uppmanade alla regeringar som är företrädda vid December 2010 fredspris ceremoni i Oslo för att använda årsdagen av tillkännagivandet av priset den 8 oktober 2010, att uppmana till Lius frihet och för ett slut på den olagliga förföljelsen av hans familj och anhängare .

"Alla de som visat stöd för honom bör verka för hans frisläppande och för ett slut på förföljelsen av andra som honom." Read more ....


Finacial Times, 2011-08-11
Många kinesiska journalister och redaktörer är i ett tillstånd av upprymdhet, deras kollektiva olydnad mot kommunistpartiets censorer och kraftfull rapportering efter förra månadens dödliga höghastighetståg kraschen fyller dem med en nyfunnen känsla av makt. "Partiet förmåga att föra oss till klacken blir svagare och svagare", säger en redaktör på en statlig papper.

I ett försök att återta initiativet efter två veckors kritiska pressrapporter från den 23 juli tragedin i östra Zhejiang provinsen, där 40 människor dog, har partifunktionärer läxat upp media för deras bevakning av katastrofen.

Det har också förekommit allvarliga konsekvenser för några av de journalister som, enligt myndigheterna, gick för långt. Wang Qinglei, en producent på statliga TV-CCTV, avbröts i hans show då hanifrågasatte landets utvecklingsmodell och prisade censur-trotsande journalister som själen i Kina. Read more ....


ClearWisdom, 2011-01-25
Nedan finns statistik som har sammanställts om Falun Gong-utövare som förföljs i Jiangsu-provinsen under 2010. Sammanlagt 117 utövare förföljdes, varav 72 greps och deras hem genomsöktes. Femton har olagligt dömts. Sju utsattes för tvångsarbete. Fjorton var olagligt inlåsta i hjärntvätt-centra. Fem saknas. Tre har torterats till döds, och en torterades till den grad att funktionshinder uppstått. Read more ....

No comments:

Post a Comment