Sunday 16 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


AlertNet, 2011-10-16
BEIJING, - En ung tibetansk man har satt eld på sig själv i sydvästra Kina, sade en exil Tibetansk aktivist på söndag. Det är den åttonde självbränning i år i en region som har blivit centrum för trots mot Pekings religiösa kontroller .

Den 19-årige före detta munken kom rån Kirti klostret i Aba prefekturen i Sichuanprovinsen satte eld på sig själv på lördagen, enligt Zorgyi, en Indien-baserade exil tibetanska aktivist, och den London-baserade Free Tibet grupp. Polis släckte lågorna och slog mannen, säger källan och tillade att han inte dog i samband med sin protest. Hans vistelseort är okänd. Read more ....


China Daily 2011-09-11
( China Daily är en regimkontrollerad tidning som förmedlar den information och de nyheter som ligger i KKP's intresse. )
Beijing - En kinesisk mänskliga rättigheter expert sade på torsdagen att folk bör få större tillgång till information, han säger att "rätten att veta" är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.

"Rätten att veta och tillgång till information är i viss mån den främsta mänskliga rättigheten i informationsåldern", sade professor Zhao Zhengqun från prestigefyllda Nankais universitet vid sidan av det fjärde Peking-forum om mänskliga rättigheter som öppnades på onsdagen.

Zhao, en aktiv deltagare i Kina och EU om mänskliga rättigheter, sade att Kina har gjort stora framsteg i att utvidga allmänhetens tillgång till myndighetsinformation.

Kina's regim antog förordning InformationsÖppenhet 2007, som trädde i kraft ett år senare under 2008, vilket gör den statliga verksamheten mer transparent. I den nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter som gjorts under 2009, har rätt att få veta också förts fram som en av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Read more ....


Washington Post, 2011-10-14
Beijing - Kinas kommunistparti förbereder sig för sin största politiska mötet för året med upptrappning av trycket på sociala medier och webbplatser som snabbt har blivit forum för information och offentliga uttryck bortom regimens kontroll.

Den senaste varningsskottet avlossades av Wang Chen, en högt uppsatt propaganda tjänsteman, som på ett möte med regimen och tjänstemän från Internetföretag i veckan sade att Twitter-liknande microblogtjänster behöver ökad reglering. Wang upprepade en varning om att straff kommer att utmätas för personer som sprider rykten eller osanningar. Read more ...


The Independant, 2011-10-16
Den kinesiska regimen kritiserade Art Review för att namnge de oliktänkande konstnären Ai Weiwei som den mest kraftfulla gestalten i konstvärlden, och anklagar den ansedda brittiska konst tidskriften för "politisk bias".

Herr Ai tillbringade 81 dagar i häkte efter att han gripits av säkerhetspersonal på Beijings flygplats och släpptes i juni efter att ha hållits på hemliga platser i staden. Han har anklagats för ekonomiska brott, bland annat skatteflykt, men människorättsaktivister tror att anklagelserna är falska.

Kinesiska utrikesdepartementets talesman Liu Weimin, sa till reportrar att han trodde att tidningen hade valt herr Ai på grund av den internationella kontrovers som följde hans frihetsberövande.

"Kina har många konstnärer som har tillräcklig kapacitet. Vi anser att ett urval baserat enbart på en politisk partiskhet och perspektiv har brutit mot målen i tidningen," sade Mr Liu.

Ai släpptes på grund av "bra attityd". Han är förhindrad från att lämna Peking under ett år och från att använda Internet för att fortsätta sin aktivism. Read more ....


ClearWisdom, 2011-10-14
Minst ytterligare fyra Falun Gong-utövare har dött av övergrepp mellan augusti och september 2011, enligt rapporter som sammanställts av Falun Dafa Informations Center. Två av offren dog i häkte, varav en kvinna som dog bara tio dagar efter att hon gripits och skickats till en hjärntvätt centrum. En av de andra offren var en ung kvinna, endast 24 år gammal, som dog efter att ha utsatts för över ett år av övergrepp i häktet. Det totala antalet kända och dokumenterade dödsfall sedan januari är nu uppe i 53 st. Read more .....

No comments:

Post a Comment