Saturday 22 October 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-10-21
Oberoende kandidater som ställer upp i de lokala valen runt om i Kina säger att de upprepade gånger har fängslats, trakasserats och hotats av myndigheterna.

Trycket är synnerligen hårt mot de som vill bli kandidater till distriktetsparlamenten i Beijing.

"Idag gick jag för att lämna in min kandidatur till valkontoret," sade Han Ying, som ställer upp för val till den lokala lagstiftande församlingen i hennes hembygd i Beijing, på fredagen.

"Det var en grupp oidentifierade män, samt poliser och civilklädda poliser som samlats utanför mitt hem," "När jag gick ut för att lämna in min ansökan följdes jag av poliser och vissa privata säkerhetsvakter." Read more .....


Radio Free Asia, 2011-10-19
Kinesiska myndigheterna i den oroliga nordvästra regionen Xinjiang bekräftade sammandrabbningar mellan hankineser och muslimska uiguriska på High School i Karamay i fredags, men förnekade någon etnisk konflikt, säger att det är "normalt" för tonåringar att slåss.

Uiguriska elever, föräldrar och lärare samlades i protest mot Karamay Nr 2 High School efter att en grupp av Han-kinesiska studenter ett klassrum beväpnade med käppar angrep några uiguriska elever, sade en exil uiguriska grupp den här veckan.

Överfallet föranledde demonstrationer under helgen av elever, föräldrar och lärare, som anklagar myndigheterna för rasdiskriminering, enligt Dilxat Raxit, talesman för den München-baserade World Uyghur Congress.

"De inkluderade elever, föräldrar, lärare uigurer och andra pedagogiska arbetare" berättade Raxit för RFA: s kantonesiska tjänst. "Men myndigheterna hindrade dem från att marschera till den kommunala offentliga byggnader." Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-20
Kinesiska säkerhetsstyrkor i stort antal har flyttat in i Tibets regionala huvudstad Lhasa i ett uppenbart försök att avskräcka lokala protester mot Beijing, enligt källor i Tibet.

Flytten följer på den senaste vågen av självbränningsprotester mot det kinesiska styret i vilka minst fem tibetaner i en tibetanska länet Sichuanprovinsen har avlidit.

"Tusentals soldater dök upp i Lhasa på kvällen den 18 oktober," berättade en källa för RFA, som vill vara anonym.

"Nästa dag var Lhasa fylld med säkerhetsstyrkor", sa han.

Det var inte omedelbart klart om säkerhetsstyrkorna tillhör Kinas Folkets Befrielsearmé eller medlemmar av den paramilitära Folkets beväpnade poliser, eller om det är medlemmar av båda krafterna som nu är i staden.

"Vissa tror att självbränningsprotesterna kunde vara orsaken till denna ökning i säkerhet, medan vissa säger att den nya rörelsen [i solidaritet med Ngaba protester] bland exil tibetaner är orsaken." Read more ....


The Independant, 2011-10-22
Yue Yue's död har väckt en våg av ångestfylld självrannsakan. Har Pekings besatthet av tillväxt skapat ett folk som saknar empati? Clifford Coonan rapporterar.

En liten flicka ligger blödande till döds på gatan efter att ha blivit överkörd av två lastbilar, medan 18 personer går förbi henne och gör ingenting för att hjälpa henne.

En kvinna, gravid i sjätte månaden, som dog under en tvångsabort för att möta villkoren i ettbarnspolitiken av befolkningskontroll. Dessa två händelser denna vecka har gjort att många människor i Kina undrar högt om den skenande ekonomiska tillväxten har kommit på bekostnad av landets mänsklighet. Blir Kina allt mer avhumaniserade när inkomsterna ökar?

På sociala nätverk, pågår en diskussion om kollektivt ansvar för skandaler. "Vi är alla förbipasserande", kunde man läsa. Frågan är hur detta budskap på samhällsansvar kommer att gå ner med en generation som föds upp på principen att "bli rik är härligt och beundransvärt".
......
De som hjälper skadade människor på gatan riskerar att straffas med kostnaderna för sjukhusvård eller, i vissa fall anklagas för att vara orsaken till olyckan. I Jiangsu-provinsen denna vecka, hjälpte busschauffören Peng Yu en äldre kvinna som hade fallit från hans buss. Trots hans ansträngningar fick han skulden för att orsaka henne att falla och var tvungen att betala nästan 46 tusen yuan (£ 4,600) i ersättning.

Tan Fang, grundaren av chinahaoren.com, en webbplats som syftar till att uppmuntra till större samhällsansvar, säger: "På ytan ser detta ut som likgiltighet av 18 personer, men det speglar djupare sociala problem med snabb ekonomisk utveckling i det förflutna. 30 år har Kina främjat materialismen, men andliga civilisationen går längre än så, speciellt moralisk utbildning.


The Telegraph, 2011-10-20
En kvinnlig kinesisk bloggare som fängslades för nio månader för "att störa trafiken" har misslyckats med att få sin dom överklagand, som resultat av den kinesiska regeringens fruktan över kraften i online-aktivism.
Wang Lihong, 55, var en tidigare föga känd aktivist som under de senaste åren har lockat en stor anhängarskara på nätet för sitt arbete med att sprida orättvisor, och korruption av kommunala tjänstemän.

Hon greps i april då Kinas regering tog hårdare tag mot aktivister, advokater och bloggare i kölvattnet av den arabiska vårens uppror. I september blev hon fängslad för nio månader efter vad hennes advokater sade var en tvingande förhandling.

Hennes anhängare säger att anklagelserna om att "störa trafiken" var påhittade efter att hon deltog i en fredlig protest utanför en domstol i den sydliga staden Fuzhou, där tre kvinnor blev åtalade för "förtal" av en regeringstjänsteman.

Analytiker säger att hennes fall - som kom till bredare uppmärksamhet av konstnären Ai Weiwei, som själv var fängslade utan åtal i 81 dagar tidigare i år - visar på den växande oro bland Kinas säkerhetsapparat för kraften i internet för oliktänkande. Read more ....

No comments:

Post a Comment