Thursday 27 October 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Washington Post, 2011-10-27
Beijing - Kinesiska lagstiftare vidhåller landets rättssystem som det bästa sättet att skydda medborgarnas rättigheter, trots de utbredda frihetsberövandena och hoten mot politiska kritiker som ett led i angreppen på den växande rörelsen för ökade rättigheter.

Systemet speglar de snabba sociala förändringarna sedan Kina inledde ekonomiska reformer för tre decennier sedan, berättade två biträdande chefer i det nationella lagutskottet för reportrar på en statlig informationsträff.

Men de vägrade att bemöta oron över de olagliga trakasserierna och fängslandet av regeringens kritiker, inklusive Liu Xia, hustru till fängslade Nobels fredspristagare Liu Xiaobo, och Chen Guangcheng, en advokat fortfarande i husarrest efter att ha avslutat ett fängelsestraff för sin aktivism.

"I Kina ger vi fullt skydd till frihet för medborgarna. Om vi har tagit några tvingande åtgärder är det enligt lagen, "sa Li.

Li och kollega Xin Chunying tillfrågades flera gånger om dödsolyckan förra veckan då ett barn som kördes över av två bilar blev liggande blödande på gatan och negligerades av 18 förbipasserande, men avböjde att diskutera det i detalj. Olyckan utlöste nationella självrannsakan över känslokyla och oro för systemets effekter. Read more ....


Kan Zhong Guo
Av Han Han, översatt av Kan Zhong Guo
(Han Han är en inflytelserik och välkänd författare i Kina)
Du (folket) måste fråga - varför är De (regimen) så frenetiska/aggressiva? De känner att de har varit väldigt tålmodiga och återhållsama.

Du måste fråga dig - varför förväxlar De rätt och fel? De känner att de har varit mycket rättvisa och rättframma.

Du måste fråga dig - varför De skyddar förövarna? De känner att de inte har gett nog skydd åt sina vänner.

Du måste fråga dig - varför De döljer sanningen? De känner att de har varit mycket transparenta och öppna.

Du måste fråga dig - varför De lever ett sådant liv i utsvävningar? De känner att de har levt ett mycket enkelt liv.

Du måste fråga dig - varför är de så arroganta? De tycker att de har varit mycket ödmjuka.

Du känner dig kränkt och De känner sig kränkta. De säger att under Qingdynastin (1644 - 1911) hade ingen TV och nu är TV överallt. Vilka framsteg är inte det!

Förr i tiden tog det 24 timmar att komma från Shanghai till Beijing. Nu, om det inte är några åskväder, tar det bara fem timmar. Du ska visa din uppskattning, men du visar dina tvivel istället. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-26
På högsta politiska nivån indikeras det en bredare Internet-kontroll i Kina, det styrande kommunistpartiets centralkommitté tillkännagav planer på att skärpa kontrollen på online sociala medier och instant messaging-verktyg.

Initiativet kommer efter upprepade varningar av tjänstemän under explosionen av microblog tjänster som netizens använder för att avslöja korruption och kritisera regeringen och dess politik, inklusive vågen av ilska över de senaste Wenzhou höghastighetståg katastrofen.

I en kommuniké från förra veckans centralkommitté plenumet som publicerades på onsdagen i den officiella tidningen Folkets Dagblad, lovade regimen att stärka Internet kontrollen och främja innehåll som partiet finner acceptabel.

Det anges hur regeringen kan öka kontrollerna på enormt populära mikrobloggtjänst tjänster som Sina Weibo och Tencent Weibo. Read more .....


Human Right Defenders
The New York Times rapporterade förra veckan att kinesiska dissidenter blir alltmer sårbara som ny lagstiftning från Nationella folkkongressen föreslår att göra försvinnanden juridiskt lagliga: "Den föreslagna ändringen skulle tillåta dem att fängsla på hemlig plats alla som misstänks för hot mot nationell säkerhet. Misstänktas familjer skulle få veta om de försvunna inom 24 timmar - om inte detta skulle försvåra utredningen av brott som innebär nationell säkerhet eller terrorism "Detta skulle göra den nuvarande regeringens juridiska praxis tydligt strid med internationella normer för mänskliga rättigheter, och skulle ge säkerhetspersonal klartecken att låta dissidenter försvinna.
Gao Zhisheng (Disappeared)
Li Fangping (Kidnapped)
Ni Yulan (Detained)
Chen Guangcheng (Detained)
Liu Wei (female, law license revoked)
Ran Yunfei (Released in August 2011)

No comments:

Post a Comment