Tuesday 18 October 2011

Nyheter om Yttrandefrihet i Kina


Radio Free Asia, 2011-10-17
Kinesisk polis sköt på måndagen två tibetaner efter protester som krävde ett slut på Peking's styre i Tibet. Detta ska läggas till den senaste tidens spänningar som orsakats av tibetaner som offrat sig själva i själjvbränningar för att markera sin oro, enligt en tibetansk källa som bor i Indien.

Villkoret för de skadade tibetaner var inte omedelbart tillgängliga och polisen vägrade att tala om de omständigheter under vilka händelsen inträffade.

De skjuter på måndagen följde en söndag protest i Khekor församlingen av Serthar (på kinesiska, Seda) län av Kardze (på kinesiska, Ganzi) prefekturen.

"På söndag, protesterade en grupp av sju tibetaner framför den lokala polisstationen," sade Tsultrim Norbu, en tibetan som bor i södra Indien och citerar källor i regionen. Read more ...


Radio Free Asia, 2011-10-17
En tibetansk nunna satte sig själv i lågor och dog i måndags i den första kvinnliga självbränningen som protest mot det kinesiska styret, sade källor på måndagen.

Tenzin Wamgmo, ca 20 år gammal, rpoade för frihet i Tibet och återlämnande av Dalai Lama, innan hon gav efter för sina brännskador.

Åtta tibetanska munkar har självbrännt sig i år, mestadels i Ngaba (ABA, på kinesiska) område i Kinas sydvästra provinsen Sichuan och fyra har dött. De har offrat sina liv för att protestera mot det kinesiska styret och brott mot mänskliga rättigheter genom de kinesiska säkerhetsstyrkorna.

Många tror att detta är första gången en tibetansk kvinna har självoffrats sedan den tibetanska krisen bröt ut på 1950-talet.

Nunnan är från Ngaba och bodde ett par kilometer från Kirti klostret, som har varit under belägring av kinesiska säkerhetsstyrkor större delen av detta år och varifrån de flesta munkar som självoffrats har kommit. Read more .....


Amnesty International, 2011-09-28
De senaste självbränningarna har enligt uppgift varit protester mot den kinesiska regeringens
undertryckande av religionsfriheten och kulturella rättigheter i de tibetanska områdena. Amnesty kräveratt den kinesiska regeringen upphör med dessa repressiva metoder omedelbart och respektera rätten för Tibetanerna att utöva sin kultur och religion.
Den kinesiska regeringen slog ner på klostren i centrum för dessa händelser:
Kirti kloster i Ngaba län, Sichuanprovinsen, och Nyitse kloster Kardze landet, även i Sichuan.
Phuntsok självbränning erinrade om 2009 års protesten av en annan Kirti kloster munk Tapey, som brände sig själv och samtidigt höjde en self-made tibetanska flaggan med en bild av Dalai Lama i centrum.
Phuntsok självmord i mars följdes av protester, massarresteringar av människor, inklusive omkring
300 Kirti kloster munkar, påtvingade försvinnanden och misstänkta mord av säkerhetsstyrkorna.
Högskolor där eleverna uttryckte solidaritet med Kirti kloster munkarna var enligt uppgift
blockerade och plundrade, och böcker brändes av säkerhetsstyrkor. Read more ....


The Epoch Times, 2011-10-14
En Sichuan kvinna i femtioårsåldern blev med våld bortförd av kinesiska myndigheter till en så kallad Legal Education Center. Tio dagar senare var hon död, hennes kropp svart och blå från misshandel.

Wang Mingrong, en sjuksköterska på Chengdu Rehabilitation Hospital, som praktiserade Falun Gong, greps den 7 september av personal från den ökända '610 'Office, som ansvarar för att utrota Falun Gong i Kina, och av tjänstemän från lokala polisens "street grannskapet kommitté", en sorts spion byrå som håller reda på vad alla i grannskapet gör.

Wang fördes till Chengdu Legal Education Center (LEC), en anläggning, som används för förvar och hjärntvätt av Falun Gong-utövare.

En person som känner Wangs fall, som ville förbli anonym, sade att Wang gick på en hungerstrejk för att protestera mot det olagliga frihetsberövandet. Hon var då brutalt misshandlad och tvångsmatas genom en slang. Tio dagar senare var Wang död. Hennes kropp var svart och blått överallt, men den exakta dödsorsaken är okänd. Read more ....

No comments:

Post a Comment