Monday 17 October 2011

Nyheter med fokus på åsiktsfrihet i Kina


Kan Zhong Guo, 2011-10-14
En video på 10 minuter som beskriver Kina idag. Dock inte ur ett demokrati eller frihetsperspektiv. See more ....


Kan Zhong Guo, 2011-10-05
Distinkta kinesiska särdrag under kommunistiskt styre.

De så kallade "kinesiska särdragen" har noga understrukits i motsats till andra nationaliteter i världen. Detta leder oss att undra vilka skäl som ligger bakom detta intressanta fenomen. Ärligt talat, om dessa "kinesiska särdrag" har använts som en ursäkt för att dölja misstag, att försvara orättvisor och döljer något, då är de inte bara "egenskaper".

Det finns många "kinesiska särdrag" som har ovanstående egenskaper, vilka anges nedan: Read more ....


Asian Times, 2011-10-18
By Thorsten Pattberg
Om du är en amerikansk eller europeisk medborgare, är chansen att du aldrig har hört talas om shengren, Minzhu och wenming.

Det beror på att dessa är kinesiska begrepp. De är ofta bekvämt översatta till "filosofer", "demokrati" och "civilisation". I själva verket är de inget av dessa. De är något annat. Något väst saknar i sin tur. Men detta är irriterande för de flesta enspråkiga, så i det förflutna togs dessa begrepp snabbt bort från böcker och skivor och, om möjligt, från världshistorien, som är en värld styrd av väst. Som filosofen Hegel en gång påpekade, spelar öst ingen roll i bildandet av historien om tanken.

Men låt oss backa lite. Kom ihåg vad skolan berättade för oss om humaniora? De är inte vetenskapen! Om humaniora var vetenskap, skulle ordlistor av världens språk adderas, inte överlappa varandra!

Jag uppskattar att det finns över 35.000 kinesiska ord eller fraser som inte riktigt kan översättas till det engelska språket. Ord som yin och yang, kung-fu och fengshui. Lägg till detta 35.000 sanskrit terminologi, främst från Indien och buddhism. Ord som Buddha, bodhisattva och guru. Read more ....

No comments:

Post a Comment