Friday 14 October 2011

Nyheter om Åsiktsfrihet i Kina


Washington Post, 2011-10-13
Beijing - Inflytelserika brittiska tidskriften Art Review har utsett Kinas politiskt frispråkiga Ai Weiwei som dess mest kraftfulla konstnär 2011.

Äran är det senaste tecknet på hur Ai berömmelse har skjutit i höjden efter anhållandet på Pekings flygplats i april och därefter 81 dagar i häkte mitt i ett tillslag mot dissidenter, advokater, och regimkritiker. Även som frisläppt, är han fortfarande under utredning för ekonomiska brott och har blivit varnad att inte göra offentliga uttalanden.
"AI: s inflytande härrör från det faktum att hans arbete och hans ord har blivit katalysatorer för internationella politiska debatter som påverkar varje nation på jorden: yttrandefrihet, nationalism, ekonomisk makt, Internet, rättigheter för människan," sade tidningen. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-12
En ny rapport säger att Kinas mänskliga rättigheter försämrats under 2011.
Mänskliga rättigheter i världens folkrikaste nation har försämrats under 2011 mitt i en "oroande trend" där tjänstemän själva anpassar lagen när det passar dem för att tysta oliktänkande, sade en amerikansk kongresspanel i en årlig rapport som släpptes i onsdags.

Kinas mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipens upprätthållande "har inte blivit bättre" och "verkar vara sämre i vissa områden", sade kongressens verkställande kommission om Kina (CECC), som övervakar mänskliga rättigheter och utveckling av rättsstatsprincipen i landet.

I årsredovisningen konstaterade CECC en framväxande trend i Kina där "tjänstemän" i ökande grad bortser från lagen när det passar dem, särskilt för att tysta oliktänkande. "

Det sägs att från och med februari 2011, tog kinesisk polis det ovanliga steget att "'försvinna' många advokater och aktivister i en av de hårdaste kraftåtgärder sedan många år." Read more ....



Washington Post, 2011-10-13
Beijing - En kinesisk aktivist anklagas för omstörtande verksamhet för att signera 2008 demokrati manifestet Charter 08 hålls i förvar utan rättegång sedan ett och ett halvt år, sade hans advokat på torsdagen.

Beijing advokaten Liu Xiaoyuani säger att myndigheterna upprepade gånger har försenat att föra Zuo Xiaohuan fall till rättegång sedan hans internering i april förra året.
Kinesiska myndigheter använder rutinmässigt vagt formulerade anklagelser för att fängsla aktivister. Lius vädjan om hans klient kommer som ett flertal aktivister i Kina har undersökts eller häktas på samma anledning sedan februari i år mitt i en expansiv tillslag mot oliktänkande. Read more ....


Radio Free Asia, 2011-10-13
Kinesiska intellektuella och medier börjar ifrågasätta behandlingen av en välkänd människorättsaktivist.
Den fortsatta husarresten av blinde Shandong aktivisten Chen Guangcheng, tillsammans med sin fru och lilla dotter, föranleder ökad kritik.

Aktivister har organiserat en kampanj de senaste veckorna att besöka Chen, som har hållits i sitt hem i Dongshigu sedan hans frigivning från ett fyraårigt fängelsestraff i september 2010.

Stöd för kampanjen vinner mark bland intellektuella, och har även hitta ett sympthetic öra i Kinas officiella media.

Journalisten Mu Rongxue påpekade i en microblog inlägg denna vecka att myndigheterna i Linyi använder "bandit" taktik mot Chen, en veteran bland medborgerliga rättigheter aktivist som har hjälpt lokala folk klaga på övergrepp i Kinas ett-barn familjeplaneringregim.

"Vad gör Shandong länsstyrelsen?"säger Mu via populära mikrobloggtjänst Tencent Weibo. "Vad gör Peking?"

Och Jia Weifang, en juridikprofessor vid den prestigefyllda Pekings universitet, sade i en intervju att han stöder kampanjen för Chens frihet.

"Jag vet inte vad som händer där nere i Linyi," sade Jia. "Detta är en mycket värdefull person de har givit sig på."

Jia uppmanade aktivister att fortsätta sina försök att besöka Chen. Många försök har resulterat i misshandel, och bortdrivna med hundar och vapen. Read more ....


The Independant, 2011-10-13
En kinesisk internet regulator har krävt strängare bevakning av landets mikrobloggar samtidigt uppmuntras tjänstemän att använda dem till att engagera medborgarna, rapporterade statliga nyhetsbyrån Xinhua.

På ett möte arrangerat av kommunistpartiet, med representanter från flera företag och myndigheter , gavs en signal om att Kina vill ha strängare kontroller av Twitter-liknande mikrobloggar som mer än 200 miljoner kineser använder.

"Mötet konstaterade att på grund av den snabba utvecklingen av mikrobloggar, måste vi stärka ledningen att ta itu med problem som uppstår och som mikrobloggar utvecklar", sade den officiella nyhetsbyrån Xinhuan.

Kinas microbloggers visade sin styrka i en rad officiella skandaler, särskilt en online kalabalik i spåren av en snabbtågsolycka i juli som dödade 40 människor.

Kinesiska statliga medier har krävt att Internet-företag, myndigheter och polis ska göra mer för att rena hemsidor från "giftiga rykten".

Kina's regim har starkt filter på Internet, och blockerar populära utländska sajter som Facebook, YouTube och Twitter.
Read more .....


Epoch Times, 2011-10-12
I en gest inspirerad av oliktänkande konstnären Ai Weiwei, levererade sex aktivister i Guiyang i södra kinesiska provinsen Guizhou en elegant rottingvas till högkvarteret för vad som officiellt kallas "åtta deltagande partier" i valet den 8 oktober . Bifogat till vasen var ett uttalande att dessa partiers tid på historiens scen var över.

Chen Xi, en av deltagarna berättade för Voice of America: "I Kina, folk tror i allmänhet att dessa åtta partier fungera som vas till kommunistpartiet." De åtta deltagande partier är demokratiska partierbara till namnet, och följer ledarskapet från kinesiska kommunistpartiet (KKP). De har ingen självständig funktion och i själva verket tjänar de bara till att visa upp KKP, eller att agera som dess "vas".

Chen sade att deras talan var inspirerad av artister som Ai Weiwei. Ai's konst har ofta använt föremål i vardagen att göra en politisk poäng. Exempelvis efter den kinesiska regimens vägran att publicera namnen på de barn som dödades i jordbävningen i Sichuan 2008, inkluderade Ai tusentals barns ryggsäckar i en konstutställning. Read more ....

No comments:

Post a Comment